KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

2017. szeptember 16–17.

 

 

SZEPTEMBER 16., SZOMBAT

 

Nemzeti Emlékhely
Koronázó tér 1.

09.00–20.00 A Nemzeti Emlékhely ingyenes megtekintése
11.00 „Fejjel nagyobb mindenkinél” – Szabados György történész előadása Szent Lászlóról és III. Béla királyról
20.00, 20.30 és 21.00 Fényfestés a Mauzóleum homlokzatán – Szeptemberben minden pénteken és szombaton fényfestést láthatnak az érdeklődők a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum szervezésében.

 

Árpád Fürdő
Kossuth u. 12.

8.00–10.00 Épületvezetések 30 percenként, műszaki vezetés a gépészeti alagsorban

 

Szerb Ortodox Templom
Rác u. 16.

10.00–17.00 Épületbemutató igény szerint, Katarina Ivanović, az első szerb festőnő munkásságának bemutatása, temetőjárás

 

MNL Fejér Megyei Levéltára
Szent István tér 2–4.

10.00–17.00 Az épületvezetések óránként indulnak. A rendezvény ideje alatt megtekinthető a Csekonics család és a zsombolyai uradalom című kiállítás.

 

Belvárosi séta

13.30 Középkori templomok útja – Egy zarándok lábnyomait követve a látogatók felkereshetik a mai Székesfehérvár belvárosának középkori szakrális helyeit: Reich Szabina régész a föld alatt rejlő egyházi épületekről mesél. Indulás a Nemzeti Emlékhely bejáratától. Időtartam: kb. 1,5 óra.
15.00 Mesélő templomok – A ciszterci, a ferences, a szemináriumi templom és a Székesegyház megtekintése Kulcsárné Németh Mariann vezetésével. Indulás a Nemzeti Emlékhely bejáratától. Időtartam: kb. 1,5 óra.

 

Nyitott múzeumok

17.00 A Vox Mirabilis kórus koncertje a Szent István Király Múzeum Rendházának Díszudvarán.
A rendezvény ideje alatt (szeptember 15–17. között) a Szent István Király Múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható.
Szeptember 15–17. között a Fekete Sas Patikamúzeum, a Rendház, a Csók István Képtár és a Nemzeti Emlékhely hosszabbított nyitvatartással, 09.00–20.00 óráig várja a látogatókat.

 

 

SZEPTEMBER 17., VASÁRNAP

 

Nemzeti Emlékhely
Koronázó tér 1.

09.00–20.00 A Nemzeti Emlékhely ingyenes megtekintése

11.00 A koronázó bazilika története című kiállítás megnyitója. A vendégeket köszönti: Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, köszöntő beszédet mond: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere, a kiállítást megnyitja: Szabados György PhD, a SZIKM történész munkatársa. A kiállítás naponta 09.00 és 17.00 óra között látogatható.

 

Hiemer-ház
Oskola u. 2–4.

14.00 és 15.30 Épületbejárás és szakvezetés Igari Antallal

 

Árpád Fürdő
Kossuth u. 12.

8.00–10.00 Épületvezetések 30 percenként, műszaki vezetés a gépészeti alagsorban

 

Szerb Ortodox Templom
Rác u. 16.

10.00–18.00 Épületbemutató igény szerint, Katarina Ivanović, az első szerb festőnő munkásságának bemutatása, temetőjárás.
17.30 A Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje

 

Aba-Novák és Székesfehérvár

10.00 Sétával egybekötött tárlatvezetés Izinger Katalin művészettörténésszel a Nemzeti Emlékhely – Városháza – Csók István Képtár útvonalon. 
16.00 Sétával egybekötött tárlatvezetés Gärtner Petra művészettörténésszel a Nemzeti Emlékhely – Városháza – Csók István Képtár útvonalon.

 

Barátság mozi
III. Béla király tér 1.

17.00 Menaságra repülj… – Faragó Annamária dokumentumfilmes, író filmjének fehérvári bemutatója. A film a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, valamint a nemzeti összetartozásról szól. A szereplők a falu lakói, akiket természetes környezetükben filmeztek. A művet dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója ajánlja a közönség figyelmébe. A belépés ingyenes, de jegyfoglaláshoz kötött: www.baratsagmozi.hu/jegyfoglalas

 

Nyitott múzeumok

A rendezvény ideje alatt (szeptember 15–17.) a Szent István Király Múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható.
Szeptember 15–17. között a Fekete Sas Patikamúzeum, a Rendház, a Csók István Képtár és a Nemzeti Emlékhely hosszabbított nyitvatartással, 09.00–20.00 óráig várja a látogatókat.

A programok ingyenesen látogathatók, előzetes regisztrációhoz (a filmvetítés kivételével) nem kötöttek.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

 

 

HÍREK


Kulturális Örökség Napjai: ritkán látott kincseink
Az épített örökség kincsei
 

Rólunk írták


 

K É P G A L É R I A

 

 ESEMÉNYNAPTÁR

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá