Irodalmi estek, író-olvasó találkozók, koncertek, színpadi programok: minden korosztály találhat kedvére való programot a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári rendezvénysorozatának kínálatában. A megnyitót június 9-én, pénteken 16 órakor tartják a Városház téren, de a programok már június 6-án, kedden elindultak, és tíz napon át tartanak. A könyvhéten olvasóik találkozhatnak többek között Rácz Zsuzsával, Dániel Andrással, Kertész Erzsivel és Gárdos Péterrel is. A rendezvénysorozatról Jakab Rózsa, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője és Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója tájékoztattak.

Az ország egyik legjelentősebb, 1929 óta rendszeresen megszervezett kulturális rendezvényének Székesfehérvár több évtizede rendszeres résztvevője. A töretlen népszerűségnek örvendő könyvfesztivál elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe, melynek időpontja hagyományosan június elejére esik. A könyvhét célja, hogy minél többen vegyenek könyvet a kezükbe és váljanak az olvasást szerető emberré.

A rendezvénysorozaton a látogatók érdekes beszélgetéseken, bemutatókon és író-olvasó találkozón vehetnek részt. Az irodalmi élet neves képviselőinek felsorakoztatásán túl koncertekkel, interaktív gyermekműsorokkal, diákszínpadi produkciókkal is ünnepeljük a könyveket. Az ünnepélyes megnyitó a Városház téren lesz június 9-én, pénteken 16 órától: a könyvhetet Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg, az esemény díszvendégei Tari István külhoni költő és L. Simon László író-költő lesznek, és ekkor adják át a Vajda János-díjat is.

A könyvheti programok már napokkal a megnyitó előtt, június 6-án, kedden elindultak, és tíz napon át zajlanak a Vörösmarty Mihály Könyvtárban és tagkönyvtáraiban, az Aranybulla Könyvtárban, a Bory-várban, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, a Hetedhét Játékmúzeumban, a Királykút Emlékházban, a Vörösmarty Teremben és egy új helyszínen, a Csongor és Tünde irodalmi kávézóban. Péntektől benépesül a Városház tér is: az országos kiadók, a helyi könyvesboltok, a könyvtárak és a Vörösmarty Társaság több mint két tucat pavilonban mutatják be újdonságaikat és szerveznek író-olvasó találkozókat, dedikálásokat.

Neves szerzők, előadók fogadták el a szervezők meghívását, olvasóik június 7-én, szerdán délelőtt az Aranybulla Könyvtárban találkozhattak Kertész Erzsivel; délután pedig a Zsolt utcai Tagkönyvtárban Gárdos Péter, június 9-én, pénteken a Városház téren Rácz Zsuzsa lesz az irodalmi esemény vendége. Június 14-én, szerdán 18 órától Bálint András színművész ad irodalmi műsort a VMK Olvasótermében. A könyvtár kitelepült programjai között lesz játszóház, lesznek a téren kölcsönözhető könyvek, és színpadi programot is szerveznek a gyerekeknek. Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója kiemelte a szombaton 15 órakor kezdődő könyvbemutatót: a VMK által kiadott Gloria Victis – 1956 Székesfehérváron és Fejér megyében című kiadványt Bognár Zsuzsa és Farkas Edit, a szerzők mutatják be. A kötet bibliográfiáját azok a könyvek, tanulmányok és újságcikkek teszik ki, amelyeket ’56-ról írtak, a melléklet pedig a megye forradalmárainak a listáját foglalja magában. Az igazgató felhívta a figyelmet többek között Tóthné Szemes Erzsébet A forgó fejű baba című könyvének bemutatóját is június 13-án – az alkotó korábban a városi könyvtár igazgatója volt. 

A Városház téren rendezett programokról Jakab Rózsa, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője beszélt. A könyvhét a családoknak is bőven kínál programokat: megzenésített verseket adnak elő versünnepes fiatalok, mesejátékokkal lép színre a Szabad Színház Prikulics csoportja, koncertet ad a Lóca Együttes, a Veronaki Trió és a Cimbaliband, bábelőadással és műsoros vetélkedővel érkezik a Maszk Bábszínház. Az apróságok próbára tehetik kézügyességüket is, a hagyományos kézműves foglalkozások mellett együtt rajzolhatnak  Fekete Dániellel, a Széles mosoly című képregénysorozat szerzőjével. A gyerekek számára az egyik fő látványossága a Könyvhétnek a Püspöki Palota oldalába kitelepülő kisvasút lesz.

Hagyományosan a könyvhéten hirdetik ki a VII. Tündérszó Meseíró Pályázat eredményeit és adják át a díjait, ennek az eseménynek a Hetedhét Játékmúzeum ad otthont június 10-én, szombaton 14 órakor.

Részletes programok »

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá