Népművészeti Fesztivál

2017. augusztus 12–13., szombat–vasárnap

A népművészeti fesztiválon szombaton Sárköz, vasárnap a Felvidék népművészeti kincstára áll a középpontban. A bemutatott táncok, énekek, viseletek, népszokások is innen származnak, de nemcsak a hagyományok és az eszközök, hanem a közreműködő együttesek, vőfélyek, kocsmárosok és mesélők is.

 

Augusztus 12., szombat

10.00–18.00  Népművészeti vásár (Városház tér)

10.00  A Nagylóki Bakakórus, az Alsónyéki Hagyományőrző Néptánccsoport és a tamási Pántlika Néptáncegyüttes műsora, kísér a Kóbor Zengő Zenekar (Mátyás király-emlékmű)

11.00 és 15.00  Mozdulatlan legendák – az Alba Regia Táncegyüttes produkciójának tételei (Városház tér, Mátyás király-emlékmű, Varkocs-szobor, Zichy színpad – a helyszínek között zenészek és gólyalábasok kísérik a közönséget)

16.15  Legénybúcsú (Kurta kocsma, Varkocs-szoborral szemben)

16.45  Sárközi lánykikérés (Mátyás király-emlékmű)

17.30  Százszoknyás karikázó és sárközi lakodalom (Városház tér)

 

Augusztus 13., vasárnap

10.00–18.00  Népművészeti vásár (Városház tér)

10.00  Tarsoly zenekar műsora (Mátyás király-emlékmű)

10.00  Legénybúcsú (Kurta kocsma, Varkocs-szoborral szemben)

10.30  Felvidéki lánykikérés (Mátyás király-emlékmű)

11.15  Magyarbődi karikázó és felvidéki lakodalom (Városház tér)

12.00  Faluvégi mosoda – hogyan mostak mosógép és centrifuga nélkül az asszonyok? (Varkocs-szobor)

14.30  Az erdélyi Berkenye (Szilágycseh), az Adonyi Táncegyüttes, a felvidéki Bokréta Táncegyüttes, a pusztahencsei Vadvirág Népi Együttes és a Paksi Tehetségműhely táncosainak műsora, kísér a Tarsoly zenekar (Mátyás király-emlékmű)

16.00  Faluvégi mosoda – hogyan mostak mosógép és centrifuga nélkül az asszonyok? (Varkocs-mosoda)

16.00  Fehérvári Gyermek Néptáncgála, fellépők: Alba Regia AMI Pulutyka csoport, Székesfehérvár;
Nógrád Gyermek Néptáncegyüttes, Salgótarján; Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely, Miskolc; Gatyamadzag zenekar, Tordas; Abanda zenekar és Kösöntyű énekegyüttes, Aba; Marton Bendegúz, Úrhida (Zichy színpad – esőhelyszín: Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar)

16.15  Legénybúcsú (Kurta kocsma, Varkocs-szoborral szemben)

16.45  Felvidéki lánykikérés (Mátyás király-emlékmű)

17.30  Magyarbődi karikázó és felvidéki lakodalom (Városház tér)

 

Közreműködnek:

Vadvirág Népi Együttes (Pusztahencse)
Paksi Tehetségműhely
Bokréta Néptáncegyüttes (Felvidék – Kéménd)
Adonyi Táncegyüttes
Berkenye Néptáncegyüttes (Erdély – Szilágycseh)
Nagylóki Bakakórus
Pántlika Néptáncegyüttes, Tamási
Hagyományőrző Néptánc Egyesület, Sárpilis
Alsónyéki Hagyományőrző Néptánccsoport
Alba Regia Táncegyüttes, Székesfehérvár
Alba Regia AMI Pulutyka csoport, Székesfehérvár
Nógrád Gyermek Néptáncegyüttes, Salgótarján
Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely, Miskolc
Gatyamadzag zenekar, Tordas
Abanda zenekar és Kösöntyű énekegyüttes, Aba
Marton Bendegúz, Úrhida

  


   

Bővebben az eseményekről

 

Aug. 12–13. 10.00–18.00 | Városház tér

Népművészeti vásár

A két nap során kézműves vásározók kínálják portékáikat és mutatják be mesterségük fogásait, amelyeket a járókelők maguk is kipróbálhatnak, és együtt alkothatnak a mesterekkel.


Aug. 12–13. délután, 13-án délelőtt is | Városház tér 

Sárközi és felvidéki lakodalom

Szombaton sárközi, vasárnap felvidéki lagziba csöppenhetünk: a ceremónia legénybúcsúval indul a Varkocs-szoborral szemben található Kurta kocsmában, majd a lánykikéréssel folytatódik a Mátyás király-emlékműnél. Itt láthatjuk a szakácsné táncát, élőben a menyasszony öltöztetését, az esketést és a fogadalmat, majd a nászmenet elvonul a lakodalomba, a Városház térre.

A lakodalmat bevezető százszoknyás karikázót (szombat) és a magyarbődi karikázót (vasárnap) 40 fős, lányokból és asszonyokból álló tánckar mutatja be, melybe mindenki beállhat, hiszen a lépések nem bonyolultak és a hölgyek előre mutatják. A látványos karikázó átcsap egy fergeteges sárközi lakodalmi mulatságba, melybe már a legények is beállnak.

Szombat:
16.15 Legénybúcsú
16.45 Sárközi lánykikérés
17.30 Százszoknyás karikázó és sárközi lakodalom

Vasárnap:
10.00 Legénybúcsú
10.30 Felvidéki lánykikérés
11.15 Magyarbődi karikázó és felvidéki lakodalom
16.15 Legénybúcsú
16.45 Felvidéki lánykikérés
17.30 Magyarbődi karikázó és felvidéki lakodalom


Aug. 12. 11.00 és 15.00 | Városház tér, Mátyás király-emlékmű, Varkocs-szobor, Zichy színpad 

Mozdulatlan legendák

Az Alba Regia Táncegyüttes produkciójának tételeit ezúttal a fehérvári szobrok előtt mutatják be a szereplők, közreműködik a Szabad Színház társulata, a Szedtevette zenekar, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, valamint gólyalábasok.

A nyitó tételt az Országalmánál láthatjuk, majd a produkció a közönséggel együtt a Mátyás király-emlékműhöz vonul át, itt a reneszánsz táncokat láthatjuk, aztán a Varkocs-szobornál a török időket idézik meg, végül a Zichy színpadnál a reformkorba repítenek az előadás résztvevői.


Aug. 12–13. | Varkocs-szoborral szemben 

Kurta kocsma

A kocsmatöltelékek mindkét napon több órán át itt isznak, kártyáznak, mulatoznak, verekednek, és nem fogják szó nélkül hagyni, ha valaki elhalad mellettük – nem kímélik sem a járókelőket, sem a fellépőket. Szombaton és vasárnap is itt lesz a legénybúcsú, ahonnan a legények a lánykikérésre indulnak.

Közreműködnek:
Szombaton: a Nagylóki Bakakórus és a „sárközi legények” Sárpilisről, Tamásiból és Alsónyékről
Vasárnap: a „felvidéki legények” Pusztahencséről, Adonyból, Szilágycsehből, Paksról és a felvidéki Kéméndről


Aug. 12–13. 10.00–18.00 | Mátyás király-emlékmű 

A viseletdíszítés fogásai

Szombaton sárközi hímzőasszonyok és sárközi gyöngyfűzők tartanak bemutatót és foglalkozásokat, közben pedig az árkádok alatt reneszánsz öltözékekbe lehet bújni, és a viseletet fotón megörökíteni.
Vasárnap ugyanitt felvidéki hímzőasszonyok és gyöngyfűzők bemutatóit lehet megnézni és bekapcsolódni a foglalkozásokba.


Aug. 12–13. 10.00–18.00 | Országzászló tér 

Baromfiudvar

Juhok, kecskék, nyuszik, libák, kacsák, galambok, tyúkok, kakasok és különféle díszmadarak népesítik be két napra az Országzászló teret – természetesen karámokban és ketrecekben. A háztáji gazdaság világát népviseletbe öltözött házaspár mutatja be az érdeklődőknek, állatokat etetnek és mesélnek a régmúltról.


Aug. 12–13. 10.00–18.00 | Fő utca, Fekete Sas Patikamúzeum előtt 

#fehervariprogram – vásári szelfi

A helyszínen vásári szelfit készíthetnek a járókelők. A fiúk, férfiak kalapot, zakót, mellényt, csizmát vehetnek fel; a lányok, asszonyok kendőt, vállkendőt, mellényt, pártát, alsó és felsőszoknyát, gyöngygallért ölthetnek magukra, hogy elkészíthessék telefonjukkal a páros vagy szóló képet.

Aki az augusztus 12–13-án az Instagramra vagy a Facebookra feltöltött szelfin szerepelteti a #fehervariprogram hashtaget, sorsoláson vesz részt, ahol értékes nyeremények találnak gazdára.


Aug. 13. 12.00 és 16.00 | Varkocs-szobor 

Faluvégi mosoda

Hogyan mostak régen mosógép és centrifuga nélkül? A pusztahencsei lányok és asszonyok eredeti eszközök – vödrös kút, teknő, mángorló, sulyok – használatával mutatják be, miként zajlott egy mosás a régi időkben, és hogy mángorló segítségével hogyan simították ki a mosás közben keletkezett gyűrődéseket.  Sámlikon ülve énekelnek sárközi népdalokat, miközben kezük alatt ég a munka.


Aug. 13. 16.00 | Zichy színpad 

Fehérvári Gyermek Néptáncgála

A gálán az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, a salgótarjáni Nógrád Gyermek Néptáncegyüttes, a miskolci Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely táncosai mellett színpadra lépnek a Fölszállott a páva tehetségkutatóban megismert ifjú tehetségek, a tordasi Gatyamadzag Zenekar és az úrhidai Marton Bendegúz, valamint láthatja a közönség a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen kiválóan szerepelt abai Abanda Zenekart és a Kösöntyű Énekegyüttest is.

   


  

Népművészeti fesztivál, ahogy még sosem láttuk Székesfehérváron

A népi hagyományok, a falusi élet ünnep- és hétköznapjainak bemutatása mellett hamisítatlan vásári hangulat várja a látogatókat a Népművészeti Fesztiválon, amelynek része lesz egy gyermek néptáncgála és az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című műsora is. A fesztivált idén először rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

A színes eseményen szombaton Sárköz, vasárnap a Felvidék népművészeti kincstára áll a középpontban. A bemutatott táncok, énekek, viseletek, népszokások is innen származnak, de nemcsak a hagyományok és az eszközök, hanem a közreműködő együttesek, vőfélyek, kocsmárosok és mesélők is. A fesztivál ötletgazdája Székesfehérvár önkormányzata, a részletek kidolgozója és az esemény megvalósítója a Fehérvári Programszervező Kft. Köszönet Iker Józsefné Györgyinek, aki segítette, hogy az elképzelések a valóságban is megjelenjenek és figyeljünk az eredethűségre.

Ez a két nap egy igazi interaktív néprajzi felfedező séta, amelynek során etethetnek állatokat, ihatnak egy jó bort a kocsmatöltelékkel, elviselhetik a kocsmárosné zsémbeskedését, szétválaszthatják a verekedőket, élőben megnézhetnek egy igazi lánykikérést, a vőfély vezetésével elkísérhetik a násznépet a lagziba, ahol be is állhatnak, sőt be is kell állniuk a mulatságba.

A két nap során megismerkedhetnek a közreműködőkön látható színes viseletek készítésének titkaival is, vasárnap pedig arra is lehetőségük lesz a járókelőknek, hogy megismerkedjenek a mosás rejtelmeivel, tanulmányozhassák, miként is zajlott ez régen.

 A népdalok belemásznak a járókelők fülébe, a színpadon visszaköszönnek majd a zenekarok előadásában, és az egész eseménysorozatot megkoronázza az első alkalommal megrendezett Fehérvári Gyermek Néptáncgála.

    

   

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá