Musica Sacra 2018

Gioachino Rossini: Petite messe solennelle

Közreműködnek:
Sarah Tisba – szoprán
Chiara Tirotta – mezzoszoprán
Luciano Ganci – tenor
Filippo Polinelli – bariton

Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyeskar (karnagy: Szabó Adrienn),
Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), Vox Mirabilis Kamarakórus (karnagy: Zemlényi Katica),
 Magyar Rádió Énekkara (karnagy: Pad Zoltán), Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes),
Vikár Béla Vegyeskar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza)

 

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Janos Acs

 

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált. Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak. Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs vezényletével.

Az 1864-ben befejezett kompozíció műfajának különleges képviselője, mely címét eredeti, tizenkét énekesből, két zongorából és harmóniumból álló előadó-apparátusáról kapta. A nagy kórusra és zenekarra átdolgozott változat 1866/67-ben készült, bemutatója 1869-ben volt. A mise zenéjét egyfajta stile misto (kevert stílus) jellemzi: a kifejezetten operai hangvételű, a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. A mű kéziratában a Rossinire olyannyira jellemző szarkasztikus humorú, ugyanakkor megrendítően személyes megjegyzéseket olvashatunk. A partitúra utolsó oldalán ez áll: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban. – G. Rossini. – Passy 1863.

Szabó Balázs


Jegyárak 

1700 Ft, 2400 Ft, 3000 Ft, 3500 Ft (szektortól függően)

Kedvezmények személyes vásárlás esetén:

  • • Harmonia Albensis kuponnal 30%-os kedvezmény: 1190 Ft, 1680 Ft, 2100 Ft, 2450 Ft
  • • diák- és nyugdíjas igazolvánnyal 25% kedvezmény: 1275 Ft, 1800 Ft, 2250 Ft, 2625 Ft

A kedvezmények nem összevonhatók! 

Online vásárlás esetében a kedvezmények nem érvényesíthetők!


 

Online jegyértékesítés

 


Jegyértékesítés

Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztára
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Fő utca 8.
Telefon: 22/503-503
Nyitvatartás:  hétfő–péntek  10.00–18.00 óra
Fizetési mód: készpénz, bankkártya

Vörösmarty Színház jegyértékesítő pavilon
Székesfehérvár, Városház tér
Nyitva tartás: hétfő-szombat 10.00–12.00, 14.00–18.00 óra
Fizetési mód: készpénz, bankkártya

Fehérvári Ajándékbolt és Jegyiroda
Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.
Nyitvatartás: hétfő–péntek  9.00–18.00 óra, hétvége: 10.00–18.00 óra
Fizetési mód: készpénz, bankkártya


 

Édesapjától tanult énekelni

Chiara Tirotta 1990-ben született Reggio Calabriában. Zenei tanulmányait fagottosként kezdte, énekesi diplomáját a reggio calabriai F. Cilea Konzervatóriumban szerezte. Az ifjú énekesnő egyike az olasz szólistáknak, akik fellépnek az idei Musica Sacra koncertjén. A konzervatóriumban a mezzoszoprán énekesnő tanítója többek között édesapja, Gaetano Tirotta volt (aki egyébként szintén énekelt, bassz-baritonként aratott sikereket).

 

A modern zenétől a nagy szoprán szerepekig

Az iskolában rockot és népzenét énekelt, de főiskolásként rátalált az operára. Sarah Tisba a Verdi Konzervatóriumba járt, a fiatal énekesnő már énekelte a Pillangókisasszony és a Traviata címszerepét is. Augusztus 12-én őt is hallhatjuk a Musica Sacra koncertjén. Rómában született, 1989-ben. Már gyermekként szenvedélyesen érdeklődött a zene és a színház iránt.

 

Operaénekes, mérnöki diplomával

Számos neves karmesterrel dolgozott már együtt eddigi pályája során a fiatal tenor, aki több énekversenyen szerepelt sikerrel, 2010-ben elnyerte a legígéretesebb hangnak járó nemzetközi Verdi-díjat. Luciano Ganci Magyarországon is több alkalommal fellépett, 2015-ben például a Müpá-ban aratott zajos sikert Rodolfoként a Louisa Miller előadásában. Augusztusban Rossini remekművében hallhatjuk a fiatal tenort Székesfehérváron.

 

Számos kórus a Musica Sacrán

A négy kiváló énekes alkotta kvartett és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett több kitűnő kórus tagjai lépnek színpadra az idei Musica Sacrán.

 

 

HÍREK


 

Rólunk írták


 

 ESEMÉNYNAPTÁR

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá