Kortársak és könyvek hete

2016. június 3-tól 11-éig rendeztük meg a 17. Kortárs Művészeti Fesztivált,
június 6-ától 16-áig tart a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok.
 

Képzőművészeti kiállítások, zenei, irodalmi, színházi és filmes események szerepeltek a 17. KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL kínálatában. A helyszínek körbeölelték Székesfehérvár kulturális és közösségi intézményeinek tereit, termeit, udvarait: a június 3–11. között zajló eseménysorozat 22 helyszínen 43 féle programmal, összesen 61 produkcióval, közel kétszáz művész és alkotó közreműködésével várta az érdeklődőket.

 

A Kortárs Művészeti Fesztivál indulásának csalhatatlan jele, hogy művész-zászlók lepik el Székesfehérvár belvárosát: a zászlófesztivált épp húsz éve, 1996 óta rendezik meg, és a Kortárs Fesztivál életre hívása óta annak állandó részévé vált. Május utolsó heteiben sorozatban nyíltak meg a fesztiválhoz tartozó kiállítások, majd a nyitókoncerttel június 3-án hivatalosan is kezdetét vette a fesztivál. Koncertek, színházi előadások, filmvetítések, közönségtalálkozók, irodalmi estek, tárlatok és performanszok színesítették idén is a gazdag programkínálatot. A fesztivál egyik legnépszerűbb, minden évben sokak által várt eseménye a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik, a Jam-Bory-Vár. A kisfesztiválhoz ezúttal nem volt kegyes az időjárás, de a tervezett programok jó részét a többször visszatérő esőben is sikerült megvalósítani: voltak délutáni családi programok, esti koncertek, kiállítás, slam poetry is.


Június 6-án a PomPom és barátai rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésével indultak a 87. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS 15. GYERMEKKÖNYVNAPOK fehérvári eseményei. A Vörösmarty Mihály Könyvtár tagintézményeiben a látogatók egész héten érdekes beszélgetéseken, bemutatókon és író-olvasó találkozón vehettek részt. Június 9-én, a rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján a Vörösmarty Társaság termében dr. Cser-Palkovics András polgármester átadta az idei Vajda János-díjat Bartal Klári költőnek, a program folytatásában pedig a díszvendégekkel, Ambrus Lajos korondi néprajzkutatóval, íróval és Falusi Márton költő-szerkesztővel Irodalom és illusztráció címmel Bobory Zoltán, a társaság elnöke beszélgetett. A rendezvényt a Bakony Népzenei Együttes muzsikája színesítette.

 

A könyvheti programok leglátványosabb eseményeit idén is a Városház téren tartottuk, ahol az érdeklődők számos kiadó és bolt könyvei közül válogathattak. A színpadi produkciók sorát a Vasvári Pál Gimnázium Gesztus című műsora nyitotta meg. Az irodalmi élet neves képviselőinek felsorakoztatásán túl koncertekkel, kreatív foglalkoztatókkal, interaktív gyermekműsorokkal ünnepeltünk. Vendégeink voltak többek között L. I. Lázár (Kolozsi Ildikó), Mörk Leonóra, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Dragomán György és Dragomán Gábor, Finy Petra, Zilahy Ágnes, Káliz Sajtos József, Vécsei Rita Andrea, Csitáry-Hock Tamás, Siklósi Gyula, Kertész Erzsi, Lukácsy József, Gáti István, Győri Andor és Harmat József. Nagy sikert aratott az idei könyvhét sztárvendége, Vujity Tvrtko Túlmegy minden határon – avagy egy lebilincselően izgalmas utazás a Föld körül című előadása. Zenélt többek között Szatmári Juli, a Pitypang zenekar, a Lóci játszik akusztik, valamint Bágyi Balázs vezetésével a lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola és AMI diákcsoportja is. A hagyományokhoz híven idén is volt Hozza-Vigye Könyvcserepont és megrendezték a Vigyél egy könyvet – olvass Te is! akciót is a Vörösmarty Mihály Könyvtár állományából leválogatott könyvekből.

2016-ban a programok középpontjában a mese, az illusztráció, az illusztrátori tevékenység áll, ennek különleges formája volt a szombati Mesekiállítás, ahol kicsik és nagyok örömére találkozhattunk Csukás István halhatatlan mesefiguráival. Süsü, Sebaj Tóbiás, Mirr-Murr, a Nagy Ho-ho-ho horgász és társaik a Városház tér több pontján várták a családokat. Akik kézügyességüket szerették volna próbára tenni, részt vehettek Vincze Mátyás papírmerítésén, Varga Gábor Farkassal és Simon Ágnessel füzeteket, noteszeket készíthettek, valamint rajzolhattak Kasza Juliannával és Bertothy Ágnessel, a Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! magazin szerkesztőivel.

A bemutatók, dedikálások, kiállítások és előadások a héten június 16-áig folytatódnak a VMK Tagkönyvtáraiban, a Királykúti Emlékházban, valamint a Bory-várban.

További fényképes beszámolók
a Fehérvári Programszervező Kft. és
a Kortárs Művészeti Fesztivál
hivatalos Facebook oldalán.

 

Share