Elkezdődtek az Őrzők próbái

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Belvárosban utcaszínházi formában, fehérvári fiatalok előadásában elevenednek meg a március 15-i események. Az idei, igazán különlegesnek ígérkező produkció az „Őrzők” címet viseli. A sajtónyilvános bemutató próbát ma délután tartották a Bory Jenő Általános Iskolában, melynek diákjai szintén szerepelnek az emlékműsorban.

Az utcaszínházi darabot ebben az esztendőben is Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendása írta és rendezi, zenei vezetője Cserta Balázs, koreográfusa Majoros Róbert, főszereplői a fehérvári közönség által már ismert középiskolás diákszínjátszók és a Bory Jenő Általános Iskola diákjai Horváthné Puru Olga irányításával: a tanárnő maga is szerepet vállalt a darabban és a szövegkönyv megírásában. A próbák február közepén kezdődnek az iskolában és a Művészetek Házában.

A műsor eszmei mottóját és egyben dramaturgiai keretét az őrzés szimbolikája adja. A műsor azt kívánja bemutatni, hogy egy letisztult, elemeiben is ismert esemény hogyan hagyományozódik át generációról generációra, és eközben hogyan őrződhet meg az eredeti esemény ethosza. Az Őrzők egyik fontos szereplőgárdája ezért egy iskolai osztály, amely egy iskolai történelemórán a tanár irányítása alatt ismerkedik az 1848. március 15-i eseményekkel. A történet időről időre visszatér az iskolai feldolgozó óra bemutatásához, melynek nyomán a történet – középiskolás szereplők bevonásával – megelevenedik.

A 40 perces műsor a Városház téren felállított egyetlen színpadon valósul meg, és március 15-én kétszer, délelőtt és délután is látható lesz. A népes szereplőgárda mellett az előadás fontos résztvevője az a mintegy 50 fős, felnőttekkel megerősített iskolai kórus, amely nem csak a műsor énekeit tolmácsolja, hanem – a görög kórus mintájára – akusztikus és prózai formában is megszólal majd. A produkcióban az Alba Regia Táncegyüttes fiatal táncosai is közreműködnek, két koreográfiával.

A produkció sajtónyilvános bemutató próbáján a Bory Jenő Általános Iskola diákjai ízelítőként  a Nemzeti Dal egy részét adták elő saját feldolgozásban, megidéztek néhányat a 12 pontból, illetve vezető tanárnőjük, Horváthné Puru Olga közreműködésével felelevenítették a szabadságharc eseményeit.

A műsor koncepcióját egy különleges felkérés döntötte el. A tavalyi október 24-i ünnepséget követően maga a Bory Jenő Általános Iskola kereste meg Matuz János rendezőt azzal, hogy a gyerekek szívesen részt vennének az idei március 15-i programban. Matuz János úgy fogalmazott: 169 éve él bennünk az emlékezés, azóta adjuk át egymásnak szájról szájra a forradalmi nap történéseit. Erre alapozva négy generációs utcaszínházi előadás, egyfajta emlékműsor jön létre, amely pontosan és hitelesen érzékelteti a nézőkkel az őrzés folyamatát. 

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei számára újszerű élmény lesz, hogy a néptáncot és a színházat örvöző műsorban léphetnek fel, éppen ezért nagyon örültek a felkérésnek. Izgalmas lesz és nagy kihívást jelent, hogy az egyébként tiszta folklórral dolgozó fiatalok miként tudnak táncolni a népi és világi vonásokat ötvöző, különleges muzsikára – mondta Majoros Róbert koreográfus.

Az iskola diákjai nem „profiskodni” szeretnének. A hangsúly az élményen, az élménypedagógián van, azon, hogy a gyerekek a profik közelében gyűjthessenek tapasztalatokat, így később ők is bekerülhetnek a legjobbak közé – emelte ki Sándorfi Gergely igazgató. Szavai szerint a pedagógusok, és a tanulók minden ünnepi alkalomra nagyon színvonalas, magával ragadó műsorokkal készülnek. A tiszta szívből, szenvedélyből való alkotás kiváló forrása, jó alapja lesz az idei március 15-i műsornak.

A néhány hete megkezdődött felkészülés óriási élményt jelent a gyerekeknek, akik nagyon lelkesen vesznek részt a próbákon. A szülők is támogatják, segítik a rendezvényt – tette hozzá Horváthné Puru Olga, kifejezve reményét, hogy jól sikerül a produkció.

(Szöveg: ÖKK, fotó: Igari Balázs)

 

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá