Őrzők – A Vörösmarty Színházban próbáltak a diákszínészek

Mozgalmas, látványos, igazán különleges, szívet melengető utcaszínházi produkció készül az idei nemzeti ünnepre: március 15-én az Őrzők címet viselő produkcióval elevenítik fel a nagy nap eseményeit, idézik meg a hangulatot zenével, tánccal, dalokkal a székesfehérvári diákok. Pénteken a Vörösmarty Színház alagsori termében a középiskolás szereplők próbáltak.

Az idei darab keretét egy iskolai történelemóra adja: a Bory Jenő Általános Iskola ötödikesei tanáruk segítségével „időutaznak”, úgy beszélnek, tanulnak a 169 évvel ezelőtt március 15-ről, hogy annak eseményei megelevenednek a közönség előtt – a korhű ruhát viselő középiskolás szereplők által. A pénteki próbán a darab írója, rendezője, Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa végigvezette a fiatalokat a darabon: jelenetről jelenetre magyarázta el, mutatta meg, hol, milyen mozgást képzel majd el a Városház téri színpadon, mikor kanyarodik vissza a kisdiákok megjelenésével a mába az előadás, honnan érkeznek majd az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági csoportjának táncosai. Együtt hallgatták a kiválasztott zenéket, többször is elpróbáltak egy-egy jelenetet, vajon kitart-e az elképzelt dallam a szöveg végéig? (Kitartott, tökéletes volt!)

A darab szereplői a történelem jól ismert alakjai: Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Jókai Mór, de megjelennek olyan mellékalakok is, akik szintén nem ismeretlenek előttünk: a titkos rendőr például, vagy az ügyeletes feljelentő. A finom humorral átszőtt, de a történelmi hűséget alá nem ásó, az ünnep pátoszát le nem romboló, gördülékeny párbeszédek is segítenek abban, hogy mindenki, idős és fiatal számára egyaránt átélhetők legyenek az időben tőlünk távoli események. Láthatóan a diákok is élvezték a játékot, követték Matuz János utasításait, aki folyamatosan alakította, finomította vagy éppen erősítette a mozdulatokat, a szövegbeli hangsúlyokat. A darabban – természetesen – elhangzik a Nemzeti dal, úgy, ahogyan sehol máshol az országban, és a 12 pont is egészen egyedi módon hallható majd.

A rendező hol székre állt, hol valamelyik diák mellett guggolva igyekezett minél érthetőbben átadni mindazt, amit az előadásról gondol. A diákok figyeltek, tették a dolgukat, de a komoly munka mellett azért némi humort is becsempésztek a próbára. „Ezt ugye nekem nem kell megtanulni?” – tette fel például egyikük a kérdést, amikor Matuz János telefonján végignézték a néptáncosok produkcióját. „Hú, ők már így nyomják?” – hangzott a másik oldalról az elismerő mondat, mire a rendező megjegyezte: nem csak ők. A Bory iskola ötödikesei óriási lelkesedéssel készülnek a tanárnővel együtt. Ez nagyon jó lesz - bólogatott mindenki, és bár mi nem láttuk sem a bejátszást, sem a kisdiákok játékát, csupán a vázlatosan elénk táruló előadást, nyugodt szívvel mondhatjuk: érdemes lesz kimenni március 15-én a Városház térre. A történet, a sok tehetséges fiatal lelkesedése, a kiváló zene, a tánc és a kórusok együttes jelenléte intenzív, emlékezetes élményt ígér.

Az ünnepen délelőtt és délután is látható lesz majd az utcaszínházi darab, hogy senki ne maradjon le az élményről. Petőfi Sándort Jenei Márton, Szendrey Júliát Scheer Panna játssza, a többi szerepben Szabó Irma Diána, Badi Rebeka, Detre Soma, Komlódy Márk, Körmendi Kristóf, Strasszer Domonkos és Horváth Csaba lép a színpadra. A Bory iskola ötödikesei (felkészítő tanáruk Horváthné Puru Olga) mellett az iskola énekkara, valamint a Primavera Kórus tagjai is részesei az előadásnak.


(Fotó: Igari Balázs)

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá