Őrzők – A Bory iskola ötödikesei szinte együtt élnek a márciusi ifjakkal

Labdapattogás helyett az 1848-as márciusi ifjak tizenkét pontjától visszhangzott csütörtök délután a Bory Jenő Általános Iskola tornaterme. A nemzeti ünnepre készülő utcaszínházi produkcióban szereplő ötödikesek a kórussal és a középiskolás diákszínjátszókkal együtt próbáltak.

A tanárnő magyaráz, a diákok jelentkeznek – mintha csak egy történelemórán ülnénk, még székek is vannak a teremben. Csak ez most is sokkal érdekesebb, izgalmasabb helyzet, hiszen mindenki tudja: ezt az órát sosem fogják elfelejteni. Horváthné Puru Olga és ötödikes diákjai önmagukat játsszák a készülő, március 15. eseményeit idéző utcaszínházi produkcióban. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy könnyű dolguk volna: a rendező, Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendre megállítja a jeleneteket, türelemmel magyarázza a gyerekeknek, mikor, hova álljanak, merre mozduljanak, forduljanak. A diákok pedig pontosan követik az utasításokat.

Horváthné Puru Olga azt mondja, mindig meglepik a gyerekek. Ő rendre izgul, hogyan tudják majd megoldani az éppen soron következő feladatot, ők meg szinte azonnal mindent megcsinálnak elsőre – együtt élnek a darabbal, nincs nap, hogy ne foglalkoznának vele valamennyit. A szöveget is gyorsan, pontosan megtanulták, volt, aki már másnap azzal jött az iskolába: ő már tudja, kezdődhet a próba. Amiből egyébként kettő van egy héten: egyszer a darabban az osztályt alakítókkal, egyszer pedig a kórussal gyakorolnak. Utóbbinak is nagy szerepe van ugyanis a produkcióban. A bevezetőben említett tizenkét pontot például a kórustól hallja majd az ünnep közönsége: a dobütéssel kísért, szuggesztív zene hangjai mellett előadott, kézjátékkal és ritmusos tapssal is megerősített rapszerű kórus libabőrös élmény ad már most is, hát még a Városház téren...

Lépésről lépésre halad előre a próba, múlik az idő, a rendező rá is szól a nagyobbakra: figyeljenek jobban, sokan várnak rájuk. Elérkezik a nyomda elfoglalásának „ideje”, a jelenet, amelyben a középiskolások alakította márciusi ifjak és az ötödikes osztály tagjai találkoznak, azaz a múlt és jelen összeolvad. A hagyomány, az emlékezet, amit generációk óta őrzünk, továbböröklődik – ez az idei ünnep üzenete.

(Fotó: Igari Balázs)

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá