Őrzők: összpróba diákokkal, színjátszókkal és néptáncosokkal

Finisébe érkezett a készülődés: az 1848-as március 15-ét megidéző utcaszínházi darab, az Őrzők próbáin már minden szereplő együtt dolgozott pénteken és szombaton is. A különleges, lélekmelengető emlékműsort szerdán kétszer, délelőtt és délután is láthatják majd az ünneplő székesfehérváriak a Városház téri színpadon. A Belvárosban idén is lesz József-napi vásári forgatag, a gyerekeket pedig az ünnephez kapcsolódó témájú foglalkozásokra várják.

Székesfehérvár évek óta rendhagyó módon tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt: március 15-én, a fiatalok ünnepén fiatalok elevenítik meg a nagy nap eseményeit — utcaszínház formájában. Az idén az Őrzők című darabot láthatják majd a fehérváriak a Városház téren. Az előadás — amely azt igyekszik megmutatni, hogyan hagyományozódik, őrződik meg generációról generációra egy, a nemzet történelmét alapvetően meghatározó esemény emléke —, igazán különlegesnek ígérkezik: a már ismert középiskolás diákszínjátszók mellett egy iskolai osztály, a Bory Jenő Általános Iskola ötödikesei és színre lépnek. Ők saját magukat alakítják majd, hiszen egy történelemórát játszanak el, amelyen éppen a forradalmi napról tanulnak. Miközben beszélnek az eseményekről, a korhű ruhába öltözött diákszínészek megelevenítik a szereplőket, elénk lép Petőfi, Jókai, Szendrey Júlia. Egészen egyedi formában, szinte rapszerű előadásban hallhatjuk a 12 pontot az iskola kórusától, a Nemzeti dal előadását pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági csoportjának tánca, az együtt dobbanó lábak ritmusa teszi felejthetetlen élménnyé.

A darabot ebben az esztendőben is Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendása rendezi. Ő és a Bory iskola tanárnője, Horváthné Puru Olga írta a szövegkönyvet. A tanárnő – diákjai mellett – szereplője is az előadásnak. A koreográfiákat Majoros Róbert készítette, a zenei vezető Cserta Balázs, a kórust Sziklai Szilvia készítette fel. Az előadásban Petőfit Jenei Márton, Szendrey Júliát Scheer Panna alakítja, a többi szereplő: Szabó Irma Diána, Badi Rebeka, Detre Soma, Komlódy Márk, Körmendi Kristóf, Strasszer Domonkos, Horváth Csaba. Az előadást kétszer, 10.15 és 16 órakor nézhetik meg az ünneplők.

A Belvárosban – hagyományosan – egész napos József-napi vásár várja a fehérváriakat, kézművesekkel, őstermelőkkel. A gyerekeket az ünnep témájához kapcsolódó játszóházakba hívják a szervezők, ahol készíthetnek például gyékényből kardot, hozzá sodrott övet, csuhédíszes kokárdát, régi présgéppel kinyomtathatják a Nemzeti dalt, papírbajuszt vághatnak, de még az ólomkatona-öntéssel is megpróbálkozhatnak. A kisebbek huszárfuttatóval, labirintus és fagolyós játékkal játszhatnak. A Palotavárosban idén is lesz Huszártábor, ahol öltözet- és szerszámbemutatót, lópatkolást láthatnak az érdeklődők, a bátrabbak pedig akár ágyút is simogathatnak.

(Fotó: Igari Balázs)

Részletes ünnepi programok »

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá