Győzött a forradalom! – Fiatalos ünnep a Belvárosban március idusán

Szóval, tánccal, dallal elevenedett meg az 1848-as március 15-e a Városház téri színpadon az idén. Székesfehérvár a magával ragadó hangulatú, különleges utcaszínházi darabbal, az Őrzők című produkcióval emlékezett 2017-ben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Idén is tartalmas programokkal várták az ünneplőket Székesfehérváron március 15-én. A Palotavárosban a reggeli órákban a Fehérvári Huszárok Egyesülete és az I. András Király Lovagrend tartott bemutatókat. A huszárok aztán a Belvárosba lovagoltak, részesei voltak az ünnepi előadásnak is: a darab végén a két diák Petőfi az ő kezükbe adta át az emlékezés koszorúját, amelyet aztán az előadás szereplői helyeztek el a Fekete Sas Szálló falánál.

De ne szaladjunk ennyire előre! A Huszártáborral egy időben nyílt meg a Belvárosban a hagyományos, egész napos József-napi vásár, amely minden korosztálynak tartalmas elfoglaltságokat biztosított. A standoknál az őstermelők és kézművesek portékáiból lehetett válogatni, a gyerekeket pedig kreatív foglalkozásokkal várták: gyékénykardot, hozzá sodrott övet, kardtartót, de büröktrombitát és csuhédíszes kokárdát is készíthettek, vagy akár az ólomkatona-öntést is kipróbálhatták a játszóházakban.

Jelentősen megszaporodtak a bajuszok a nemzeti ünnepen – igaz, csak a papírbajuszok, de azokból volt bőven: Petőfi, Táncsics vagy akár Madách Imre ékességét is elkészíthették ugyanis az egyik játszóházban a gyerekek. A lehetőséget sokan kihasználták, és aztán büszkén viselték is az ünnepi „szőrzetet”, így emlékezve, emlékeztetve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagy alakjaira, akiket az idén az Őrzők című utcaszínházi produkcióval idézett az ünneplő közönség elé a népes szereplőgárda. 

A darab egyik főszereplője a Bory Jenő Általános Iskola ötödikes osztálya. Ők azok, akik tanárnőjük, Horváthné Puru Olga vezetésével – egy történelemóra keretében önmagukat alakítva – végigkalauzolták a nézőket a 169 évvel ezelőtti nap eseményein, a korhű ruhába öltözött középiskolás diákszínjátszók és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági csoportja pedig meg is elevenítették azt. Aki ott volt a téren, velük együtt „időutazott”: mosolyogtunk a jutalomra éhes, ügyeletes feljelentő fontoskodásán, lelkesedtünk az egyetemi ifjúsággal, a 12 pontot soroló, jelelő, tapsoló kórussal, a néptáncosok lábával egy ütemre dobbant a szívünk a Nemzeti dalt hallgatva, és a Kossuth-nótát dalolva ünnepeltük együtt Táncsics kiszabadítását – megható, különleges, felemelő élmény volt az idei március 15-e.

„Egy kicsi, elnyomott nép fiai vér és puskalövés nélkül, kizárólag lelkesedésük és a szívük erejével, legyőzve halált, időt, teret, megcselekedték a lehetetlent, és kivívták a szabadságot....169 éve történt mindez: 169 éve mesélik ükapáink dédapáinknak ennek a csodálatos napnak a történetét. Mesélik nagyapáink fiaiknak, és ők is továbbadják unokáiknak, dédunokáiknak. Most ránk esett a sor: mert mind őrzők és tovább hagyományozók vagyunk – önkéntes mesélői a nagy napoknak. Mesénk nyomán a 48 ifjak örök ifjak maradnak. Így őrizzük meg őket. Így adjuk át őket az utókornak, míg világ a világ: táncban, szóban, dalban” - az előadás ezt, a generációról generációra szálló hagyományt, a nemzedékeket összekötő emlékezet fontosságát mutatta meg - nagy sikerrel: az ünneplők a délelőtti és a délutáni előadás után is hálás tapssal köszönték meg a fiatalok és az őket irányító felnőttek munkáját.

A darabot Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezte, ő és az ötödikesek tanárnője, Horváthné Puru Olga jegyzi a szövegkönyvet. A koreográfiákat Majoros Róbert készítette, az alsós betanító tanár Sziklai Szilvia, a zenei vezető Cserta Balázs, a hangmérnök Bodonyi Krisztián volt.

Az ünnepségen dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet, majd az ünnepség résztvevői a Fekete Sas Szállóhoz vonultak, ahol annak idején a fehérvári márciusi ifjak találkoztak a forradalom napjaiban. A szálló falán lévő emléktáblánál helyeztek el koszorút a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzatának vezetői, valamint a pártok, a civil szervezetek és a fegyveres testületek képviselői is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Fotó: Fotó: Igari Balázs, Lőrincz Miklós, Simon Erika és Turáni-Kerkay Zita

 

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá