Új világ az Alvilágban

Az élő költőkkel elégedetlen Dionüszosz isten az Alvilágból szeretne a saját ünnepségeihez méltó költőt felhozni, ám Hádész világába a vártnál küzdelmesebb út vezet, odalent pedig további kalandok várnak az olümposzi buliarcra és földi szolgájára, Xantiászra. A Békétlenek című alvilági komédiát az idei Floralián láthatják a nézők.

Elmúltak már azok az idők, amikor az Alvilág kapuját kívülről a Gorgók vigyázták, bentről a háromfejű Kerberosz őrizte, és az utazókat Kharón ladikon szállította át a Sztüx folyón. Matuz János darabjában – amely egyébként hűen követi Arisztophanész A békák című komédiájának cselekményét – Perszephoné mama (Törsök Márta) nyilvános illemhelyén át vezet az út az Alvilágba. Az ajtó őre személyesen Perszephoné mama, aki nem titkolja, hogy egykoron Hádész szeretője volt, így juthatott ebbe a kulcspozícióba.

„Ez egy nagy görög drámai monológ itt, a budiajtó előtt!” – instruálja Matuz János rendező Keller Jánost, aki Dionüszoszként azzal szembesül, hogy csak ezen az ajtón át juthat el a holtak birodalmába a kiszemelt költőért. Hogy pontosan kiért is, az majd egy költői versenyben dől el, amelynek ő lesz a döntőbírája. Mivel azonban nem szeretné felfedni magát az Alvilágban, álruhákkal is készül a kalandos útra. Ezekért az álruhákért, kellékekért az illemhelyről épp távozó Heraklész (Komlódy Márk) hangosan gúnyolja.

Dionüszosz szolgája, Xantiász (Kelemen István) nem lelkesedik az alvilági túra ötletéért, és úgy általában is karcos véleménye van arról, ahogy a bor és mámor istene áll a világ dolgaihoz, de a folyamatos véleménynyilvánítás közben mindig kicsit késve veszi észre gazdája cselvetéseit.

Matuz János rendező a dialógusok mellett minden apró gesztust, arcjátékot alaposan elpróbáltat a szereplőkkel, akik szemlátomást nagyon élvezik a fordulatos és kacagtató vígjáték próbáit. Arisztophanész modern köntösbe öltöztetett klasszikus komédiája várhatóan a közönség körében is hangos tetszést arat majd: a produkciót április 29-én és 30-án 14.30-kor és 16 órakor láthatják a nézők Gorsium színházában. A további szerepekben Szabó Miklós Bence, Kovács Máté, Detre Soma, Ferenczy Nagy Boglárka, Jenei Márton, Körmendi Kristóf és Strasszer Domonkos látható, a Holtak karát a Megadance Táncstúdió személyesíti meg. A darab zenéjét Ferenczy Nagy Boglárka szerezte és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játssza Hámori János vezetésével, a jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a produkció koreográfusa Rovó Tamás.

Lőrincz Miklós

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá