Ezreket mozgatott meg a Sportmajális

Ezernél több sportoló felvonulásával kezdődött és rengeteg programmal folytatódott a Fehérváron már hagyományos Sportmajális május elsején. A város egyesületeinek bemutatkozása mellett erősember verseny, streetball és crossfit majális, görhoki kupa zajlott a pályákon, az érdeklődők többféle parasporttal is megismerkedhettek az idén a Bregyóban, ahol estig több ezer ember élvezte együtt a szép időt és a mozgás örömét.

Rengetegen vannak – állapította meg egy nézelődő mellettem, és tényleg: a Palotai úton alig akart fogyni a sor, csak jöttek egymás után az egyesületek, a sportolók. Nem is hinné az ember, hogy ennyiféle sportág közül lehet választani a városban! Sok volt az egészen kicsi gyerek a menetben, büszkén feszítettek a néha két számmal is nagyobb mezekben, de hát éppen ez a lényeg: pont úgy kinézni, mint a nagyok, a profik! Anyukák, apukák kísérték a csapatokat, a legkisebbek még a babakocsiban utaztak, a nagyobbacska testvérek futóbiciklin, rolleren érketnek a Bregyóba a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a menet elején haladó kiváló, zászlóvivő sportolók vezetésével. Az ünnepélyes megnyitón a polgármester, Cser-Palkovics András és a város büszkesége, az óceáni szólóvitorlázó Fa Nándor köszöntötte az egyesületeket, aztán több száz színes lufi indult az ég felé, és ezzel elindultak a programok.

A közös, napindító tornára Csóra Renáta fitneszedző és három másik csinos hölgy hívta a Bregyó közönségét – nem is hiába. A pálya megtelt, kicsi és nagy lelkesen végezte együtt a gyakorlatokat. Közben elindultak a versenyek is: hatalmas kerékkel, tárcsákkal viaskodtak az erősemberek, de az atlétikai pályán is a teljesítőképességük határát feszegették a nyakukban homokzsákkal futó, aztán a rúdon húzódzkodó versenyzők a crossfit majálison.

A Bregyó minden pontján volt valami látnivaló, hiszen az egyesületek nem csak a nagyszínpadon mutatkoztak be, a számukra kiejölt területet is kihasználták arra, hogy saját sportágukat népszerűsítsék. Erre például a profi sportolók jelenléte különösen alkalmas, a kosarasok aláírásáért például nem egy kislány állt sorba kitartó türelemmel. A nagyszínpad egész nap adott látnivalót, az egyesületek mellett triál bemutatónak is tapsolhattak a nézők, Váradi Eszter Sára és Keller János délutáni fellépésére pedig az addiginál is többen gyűltek össze, hogy a nagy slágereket együtt énekeljék a Vörösmarty Színház művészeivel.

Az idei Sportmajális különleges színfoltja volt a Székesfehérvári Érzékenyítő Program bemutatkozása, amelynek célja, hogy elfogadóvá tegye a fehérváriakat azáltal, hogy közelebb hozza a fogyatékkal élőket az egészséges társadalomhoz, megismerteti a mindennapjaikat az élet minden területén. A Bregyóban a program keretében többféle parasporttal is megismerkedhettek az érdeklődők. A rendezvény résztvevője volt például a magyar ülőröplabda válogatott néhány tagja is, akikhez sokan csatlakoztak a nap folyamán, hogy kipróbálják: milyen így a játék. Itt volt a tavalyi paralimpia két kiválósága, az ezüst- és bronzérmes Pap Bianka úszó és az ezüstös Suba Róbert kajakos is, akikkel a nagyszínpadon is beszélgetést hallhatott a közönség.

A végre tényleg kellemes, tavaszi idő estig csábította a közönséget a Bregyóba, még délután ötkor is jöttek befelé új vendégek. A gyerekek fáradhatatlanul ugráltak a trambulinon, a szülők kezét fogva egyensúlyoztak a kifeszített gumiköteleken és másztak falat a segítők erejét s kihasználva. Csónakázó-tó is sokaknak szerzett örömöt május elsején, még ha sorba is kellett állni az élményért: csónakok, kajakok hasították a vizet – kivel lassabban, kivel gyorsabban – naphosszat, családok, baráti társaságok, szerelmespárok élvezték a napsütést, a jó levegőt.

Az idén már nem csak a szárazföldet, de a vizet, sőt, a színes lufikkal még a levegőt is birtokba vette a Sportmajális közönsége.  

 

Fotó: Simon Erika, Hajnal Csilla

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá