Középkori hangulat az Emlékhelyek Napján

Szakvezetések, fáklyás tárlatvezetés, hagyományőrzők bemutatói, középkori esküvő, kézműves foglalkozások a gyerekeknek – május 13-án 10 órától többek között ezek a programok várják a látogatókat az Emlékhelyek Napján a Romkertben. A Nemzeti Örökség Intézete által tavaly kezdeményezett programhoz, amelynek célja, hogy minél többekkel ismertesse meg az emlékhelyeket,  Székesfehérvár 2017-ben is csatlakozik.  A jövő szombaton ingyenesen, szabadon látogatható a fehérvári Nemzeti Emlékhely.

A Sub Rosa régizenei együttes üdvözlő koncertje fogadja a látogatókat május 13-án, szombaton délelőtt tíz órakor, amikor a Nemzeti Emlékhely kapuja megnyílik a közönség előtt. A Romkertben láthatók a Nagyboldogasszony-bazilika maradványai, a Szent István által építtetett egykori koronázótemplom történetéről is hallhatnak majd az érdeklődők a Nemzeti Emlékhelyet bemutató szakvezetésen Biczó Piroska régésztől. A bazilika falai között harminchat magyar királyt koronáztak meg, Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül tizennégy királyunknak végső nyughelyet is adott a templom. A temetkezésekről Rácz Piroska beszél a látogatóknak.

A szakvezetések és az ismeretterjesztő előadások mellett a gyerekeknek múzeumpedagógia és kézműves foglalkozásokat kínálnak a szervezők. A hangszerbemutató és a régizenét játszó együttesek mellett a hagyományőrzők különleges öltözet- és fegyverbemutatói, valamint a zászlóforgatók produkciója színesíti az egész napos történelmi ismerkedést. Délelőtt és délután a Szabad Színház társulata, a Sub Rosa régizenei együttes, akrobata gyermekek és tűzzsonglőrök varázsolnak igazi középkori hangulatot a Belvárosba: Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház művészének rendezésében idén is lesz esküvő a Romkertben, amelynek keretében a középkori liturgiát követve elevenítik fel a szertartásokat. A násznép felvonulása az Országalmától indul, az érdeklődők három időpont közül választhatnak, így sokan láthatják a látványosnak ígérkező eseményt.

A programnap résztvevői találkozhatnak néhány, az augusztusi Koronázási Ünnepi Játékokról már jól ismert óriásbábbal is. A rendezvény sötétedés után a Hermann László Zeneművészi Szakgimnázium és a Ciszterci Szent István Gimnázium vegyeskarainak ünnepélyes műsorával, varázslatos tűztánc-bemutatóval és fáklyás tárlatvezetéssel zárul.

A Tourinform Iroda túravezetésekkel kapcsolódik a Nemzeti Emlékhelyek napjának eseményeihez. A Szent István nyomában elnevezésű, egy óra időtartamú túrák a Romkert bejáratától indulnak szombaton 13.00, 15.30 és 17.00 órakor. A túrákon, valamint a nap összes többi programján való részvétel mindenki számára ingyenes!

A részletes program:

 

 

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá