Esküvői készülődés a Romkertben

Idén is Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház művésze rendezi május 13-án, szombaton a középkori esküvőt a Romkertben, amelynek keretében a középkori liturgiát követve elevenítik fel a szertartásokat. Csütörtökön a Romkertben próbáltak a résztvevők.

A násznép felvonulása az Országalmától indul majd szombaton, az érdeklődők három időpont közül is választhatnak - 11, 14.30 és 16.30 óra -, így sokan láthatják a látványosnak ígérkező eseményt. A Szabad Színház társulata, a Sub Rosa régizenei együttes, akrobata gyermekek, tűzzsonglőrök és egy gregorián dallamokat éneklő fiúkórus varázsolnak igazi középkori hangulatot a nézők elé – tudtuk meg Kozáry Ferenctől, aki csütörtökön a Romkertben próbált azokkal, akik többségében már tavaly is résztvevői voltak a produkciónak.

Az esküvőre külföldről érkezik a királylány, akit előbb magyar királynővé kell tenni, így az ő koronázásával kezdődik a szertartás. A narrátor a Szabad Színház tagja, Szabó Bence, ő segíti majd abban a nézőket, hogy pontosan eligazodjanak, mi is történik éppen a szertartásban – magyarázta a rendező. A történetmesélés mellett a narrátor arról is beszél majd, hogy a játékban kellékként használt tárgyak milyen szerepet töltöttek be a korban, mit jelképeznek például a zászlók.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a kellékek eredetije a múzeumban megtekinthető, így kicsit a történelemnek, a kultúrának is reklámot csinál az előadás, amely így azt is megmutatja, mire lehet büszke Székesfehérvár, mire lehetünk büszkék fehérváriként – említette a rendező, aki azt is elmondta: a történelmi hűség mellett az előadás szövege és tempója is mai, a színes menet, a színpadon zajló események hasznos és jó szórakozást nyújtanak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az Emlékhelyek Napján délelőtt 10 órától 21.00 óráig szabadon látogatható a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely. A programok egész nap ingyenesek mindenki számára.  

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá