Mesés gyerekbirodalom a Belvárosban

Ötödik születésnapját ünnepli 2017-ben a Hetedhét Játékmúzeum – és vele a Hetedhét Játékfesztivál. Május utolsó hétvégéjén idén is a legkisebbeké lesz a fehérvári Belváros: a megannyi játék, a kézműves foglalkozások és a már hagyományos hétpróba feladatai mellett igényes színpadi műsorok, koncertek várják majd a gyereksereget a Városház téren és a Fő utcán május 27-28-án. A kétnapos program műsorvezetője Huzella Péter Kossuth-díjas gitáros-énekes lesz. A  programokról Brájer Éva alpolgármester, Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa és Muzsik Eszter, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa tartott sajtótájékoztatót szerdán.

A városi gyereknapot bővítették ki annak idején, amikor először megszervezték a kétnapos fesztivált, amely minden elképzelést felülmúlt: vonzó és igényes program született, amiért külön köszönet illeti Nagy Veronikát, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusát. Az ő gondossága, szakmai tudása biztosítékot ad a rendezvény színvonalára – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester, aki arról is beszélt: a játékfesztivál alkalmas arra, hogy országos figyelem irányuljon rá.

– Idén ötéves a Hetedhét Játékmúzeum és vele a Játékfesztivál is, e jeles alkalom megünneplésére készülődhetnek a gyerekek a Hétpróba feladatainak (ezeket Adorján Viktor fogalmazta versbe)  teljesítésével. A születésnap jó apropó, de az ünnep, mint fogalomkör önmagában is alkalmas arra, hogy a polgári világ szokásait, viselkedésformáit megmutassuk a gyerekeknek – emelte ki a tájékoztatón Nagy Veronika. – Az ünnep kitüntetett idő, ilyenkor más a ruhánk, fényesebb a cipőnk, mást eszünk, az ajándék is kedvesebb attól, hogy közösöen készítjük el. A próbák elvégzésével az ünnep részeseivé tesszük a gyerekeket – hangsúlyozta a múzeológus, aki arra kérte a gyerekeket: hozzák magukkal kedvenc játékukat is, hogy fotót készíthessenek róla a múzeum munkatársai, ezek a képek később fontos dokumentumként szolgálhatják majd a játéktörténeti kutatásokat.

A nagy, közös születésnapi ünnepség vasárnap este lesz, amikor az óriástortát is felvágják a színpadon. Az ünnepelt pedig  maga is ajándékkal készül a nagy alkalomra – hangzott el. Azok a gyerekek, akik május 27-én vagy 28-án születtek és a fesztivál idején regisztrálnak a helyszínen az információs pultnál, meghívást kapnak egy múzeumpedagógiai foglalkozásra, ahova magukkal hozhatják majd az osztálytársaikat, óvodás csoportjukat is.Gólyalábas felvonulás, felhővadászat, népi játékok garmadája, körhinta, lovagi torna, kézműves játszóház – csak néhány érdekesség ízelítőül a kínálatból, ami két napon át várja majd a gyerekeket a fehérvári Belvárosban május utolsó hétvégéjén. Muzsik Eszter  elmondta: az utcai játékelemeken túl a Városház téri színpadon Vitéz László mellett Laci királyfi, Mátyás király és Együgyű Mihók is „színpadra lép” – a MárkusZínház, a Ládiafia Bábszínház, a Bábszíntér különleges bábműsorai a felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek. Koncertet ad vasárnap délelőtt a játékfesztiválon műsorvezetőként is közreműködő Kossuth-díjas gitáros-énekes, a Kaláka együttesből is ismert Huzella Péter, este pedig a világzenét is játszó Bognár Szilvi és együttese muzsikál a színpadon.

A Városház téren és a Fő utcán a már hagyománnyá lett hétpróba állomáshelyeit is megtalálják majd a vállalkozó kedvűek. Idén ötéves a Hetedhét Játékmúzeum és vele a Játékfesztivál is, e jeles alkalom megünneplésére készülődhetnek a gyerekek a próbák teljesítésével. A feladatokat Adorján Viktor fogalmazta versekbe. A nagy, közös ünneplés vasárnap este lesz, amikor az óriástortát is felvágják majd a színpadon. Az ünnepelt pedig ajándékkal készül a nagy alkalomra: azok a gyerekek, akik május 27-én vagy 28-án születtek és a fesztivál idején regisztrálnak a helyszínen az infopultnál, meghívást kapnak egy múzeumpedagógiai foglalkozásra, ahova magukkal hozhatják majd az osztálytársaikat, óvodás csoportjukat is.

A szombati napon rendezi meg a Szent István Király Múzeum a Régészet Napját, ennek keretében a Díszudvarban miniatűr ásatás, ókori tábla- és kockajáték, kézműves foglalkozás és fotósarok is várja majd a gyerekeket. A játékfesztivál ideje alatt a múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható.

A gyereknaphoz a Vörösmarty Színház is csatlakozik. Vasárnap 10-14 óra között a kávézóban a színház művészei mesélnek, énekelnek a kis vendégeknek, de lesz bábelőadás és kézműves foglalkozás is. A program ideje alatt adományokat – biciklit, sporteszközöket, társasjátékot, színes ceruzát, zsírkrétát – gyűjtenek a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyerekek számára.

Fotó: Igari Balázs, Fehérvári Programszervező Kft.
Szöveg: Hajnal Csilla

 

SZÍNPADI PROGRAMOK A VÁROSHÁZ TÉREN


MÁJUS 27., SZOMBAT
10.00 A megjelent gyereksereget köszönti Cser-Palkovics András polgármester és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar
11.00 Vitéz László és az elátkozott malom – a Bábszíntér előadása
13.00 Laci királyfi – a MárkusZínház bábelőadása
15.00 A Katáng zenekar családi koncertje
17.00 A Kultúrpart produkció zenés műsora
Sétáló: Babtársulat – tálcás játékok – gólyalábasok

MÁJUS 28., VASÁRNAP
10.00 Huzella Péter koncertje
11.00 Vitéz László a világ végén – Fekete Dávid bábműsora
13.00 Mátyás király rózsát nyíló ostornyele – Fabók Mancsi Bábszínháza – Keresztes Nagy Árpád bábműsora
15.00 Együgyű Mihók – a Ládafia Bábszínház előadása
17.00 Csintekerintő – Bognár Szilvia koncertje, világzene gyerekeknek
17.45 Hetedhét szülinapi tortájának ünnepélyes felvágása
Sétáló: Babtársulat – tálcás játékok – gólyalábasok

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá