„Bevették” a Belvárost a gyerekek

Az időjárásfelelős kitett magáért, nyarat idéző meleg, ragyogó napsütés várta a vendégeket a Hetedhét Játékfesztiválon. A Hetedhét Játékmúzeummal együtt ötödik születésnapját ünneplő rendezvény idén is nagy sikert aratott, a rengeteg játék mellett az igényes színpadi programok – bábműsorok, koncertek – tették színessé a Belvárosba látogató családok, de főleg a gyerekek számára a hétvégét.

A rendezvényt Cser-Palkovics András polgármester az ovis Kovács Hannával és az iskolásokat képviselő Marton Bendegúzzal együtt nyitotta meg, Bendegúz még egy gyönyörű népdallal is kedveskedett a Belvárosba látogatóknak.

Ez nagyon jó – a Fő utcán és a Városház téren sétálva a hétvégén több alkalommal is elhangzott a mondat. Szülőktől, akik mosolyogva figyelték a játékban elmerült csemetéiket. És tényleg: a Hetedhét Játékfesztivál nagyon jó. Ahogy ment végig a téren, az utcán az ember meg a gyereke, minden lépésnél újabb és újabb játékra lelt: ügyeskedett kicsi és nagyobbacska, a szervezők mindenkire gondoltak. Az egészen aprók mellett anyuka meg apuka is ott guggolt, hogy a mini ágyú csövéből kilőtt gumilövedék végre eltalálja a célt, az Országalma medencéjénél körben folyamatosan „lógattak” az alkalmi horgászok, a vár meghódítására szépen, rendben sorakozott az aprónép, hogy aztán ügyesen átegyensúlyozzon a gerendákon és lecsússzon anya vagy a nagyi karjaiba. A felhővadász „egység” tagjai külön felkészítést is kaptak, mielőtt beszálltak a gépbe, szemüveg és igazi pilótasapka is járt a játékhoz – és persze nagy ováció, minden egyes leszedett felhőért.

A Fő utcán gólyalábasok hirdették a programokat, csalogatták a színpadhoz a nézőket. A bábműsorok mind igényes, egyedi előadások: Vitéz László és Laci királyfi, meg Együgyű Mihók érkezett Fehérvárra, hogy a babzsákfoteleken heverésző, nagy szemekkel figyelő gyereksereget elvarázsolják.

És a koncertek! A Katáng érdekes hangszereit is bemutatta a gyerekeknek, a Kultúrpart produkció műsora alatt a fakanáltól kezdve a kis piros fedőn át csörgő dobig és bádog merőkanálig mindenféle szerszámmal a gyereksereg is beszállt a zenélésbe.

Vasárnap délelőtt koncertezett az idei Játékfesztiválon egyébként műsorvezetőként is közreműködő, a Kaláka együttesből is jól ismert énekes-gitáros, Huzella Péter, kora este pedig Bognár Szilvia és zenekara varázsolta el a gyerekeket. Szó szerint: hol virágos rétre, andalgásra, hol görögdinnye kóstolásra hívta magával a közönséget, aztán hidat építettek felemelt karokból, hogy átbújjanak alatta, a leglelkesebb kis nézők meg egyenesen a színpadra is felmentek az énekesnő gyönyörű hangját követve.

A Hetedhét Játékfesztiválon hagyományosan hétpróba is várja a vállalkozó kedvűeket, az idén a téma – mi más is lehetett volna? – a születésnap volt, az előkészületekbe vonták be a szervezők a vendégeket, akik meghívót és ajándékot készítettek, ünneplő ruhát válogattak és cipőt tisztítottak, asztalt terítettek. Aki a próbát teljesítette, meghívót kapott a vasárnap esti ünnepre, ahol a program zárásaként felvágták az óriási születésnapi tortát.

Az ünnepelt maga is készült ajándékkal: a május 27-28-án született gyerekeket, akik regisztráltak az információs pultnál, a Játékmúzeumban várják egy ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásra, ahová ovis csoportjukat, osztályukat is magukkal hozhatják. Sokan éltek a lehetőséggel, elhozták magukkal kedvenc játékukat, hogy a múzeum munkatársa fotót készíthessen róluk, a képek a későbbiekben a játéktörténeti kutatásokat segítik majd.

A korábbi évek hagyományait követve a Játékfesztiválon vették át a város ajándékát a legkisebbek. Cser-Palkovics András Dudás Patrícia szépségkirálynő segítségével adta át az óvodák képviselőinek Mits Péter Játsszunk együtt című zenés CD-jét és a Barangolás Székesfehérváron, a királyok városában című kifestőt.

 

Hajnal Csilla

Fotó: Lőrincz Miklós, Hajnal Csilla, Simon Erika

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá