"Kivirágzik" a Belváros

A könyv, az olvasás lesz idén a Pünkösdi Virágálom kompozícióinak témája: a hagyományokhoz híven a Belváros több helyszínén láthatják az alkotásokat a látogatók a hosszú hétvégén. A mesterek mellett a "kisinasok" is megmutatják, mit tudnak: 2017-ben először diákcsapatok is bemutatkoznak a Fő utcán. A színes, virágos összeállítások látványa mellé pünkösdi koncerteket, kézműves foglalkozásokat, családi programot is kínálnak a szervezők a négynapos rendezvény idejére.

A négynapos pünkösdi programsorozat pénteken délután öt órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató köszöntőjével kezdődik. A Kákics együttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola gyerekcsoportjának műsora után indul az első, idegenvezetéssel összekötött körséta, amit vasárnap és hétfőn is megismételnek délután három órakor, a csoport a Nemzeti Emlékhelytől indul majd. A megnyitó után a Varkocs-szobornál élőben követhetik az érdeklődők a virágcsokrok születését, amelyeket aztán a hagyományos virágárverésen vásárolhatnak meg. A jótékony célú akción befolyó összegek ebben az évben a Herosz Fehérvári Állatotthonát segítik, amely idén ünnepli 25. születésnapját.

Az idén újdonságként meghirdetett "kisinasok" versenyében a Tóparti és a Gorsium művészeti szakgimnázium csapatai vetélkednek, a diákok a Fő utcán alkotnak szombaton délelőtt 10 órától. Az ő munkáikra online szavazhat a közönség, míg a virágkötő mesterek alkotásait a programfüzetben megtalálható  szavazólapokon is értékelhetik; a lapokat a Városháza portáján és a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében (Rendház) lehet leadni június 5-én, hétfőn 15 óráig. Az eredményhirdetést 17 órakor tartják a Mátyás király-emlékműnél.

A virágkompozíciók látványa mellé több színvonalas programot is kínálnak a szervezők.  Két komolyzenei koncert várja a zenekedvelőket: pénteken 18 órakor a Püspöki Palota felújított kertjében a Hermann László zeneiskola tehetséges hegedű, fuvola és oboa szakos növendékei mutatkoznak be, szombaton 19 órakor pedig a Hermann László Kamarazenekar ad ünnepi hangversenyt a ciszterci Nagyboldogasszony-templomban Arvo Pärt, Händel, Haydn, Mozart és Liszt műveiből.

A Varkocs-szobornál a Nyugalomszigetre térhetnek be a látogatók, ahol szombaton zenés gyerekjóga-foglalkozásokon vehetnek részt, mandalát színezhetnek a kisebbek, a felnőttek pedig a Bach virágterápiával ismerkedhetnek meg. Vasárnap a Szent István Király Múzeum munkatársainak segítségével gyógynövényes foglalkozásokat tartanak, illetve a Zaana kézműves tortaműhely jóvoltából akár cukrászként is kipróbálhatják magukat. A programok három órakor kezdődnek.

A Mátyás király-emlékműnél családi programok várják a rendezvény látogatóit szombattól hétfőig: 15 órától 19 óráig különféle kézműves foglalkozások zajlanak itt, vasárnap a Herosz Fehérvári Állatotthonának két- és négylábú képviselőivel találkozhatnak, hétfőn pedig a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete fehérvári csoportjának köszönhetően galamb- és óriásnyúl-bemutatót tartanak. Több koncertet is hallhatnak a négy nap alatt: pénteken este fél nyolckor a Melodika együttes, szombaton az Erdőn-mezőn és a Folk On zenekar játszik fél ötkor, illetve hat órakor. Vasárnap Pünkösdi vigadalom címmel a Hermann László zeneiskola tanárainak közreműködésével zenés-mesés hangszerbemutatót tartanak fél öttől, majd Kovácsovics Fruzsina lép a színpadra, hétfőn a Fehérvári Ütőegyüttes után a Kákics zenekar zárja a négynapos programot.

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá