Kulturális kalandozások a Múzeumok Éjszakáján

Majdnem száz izgalmas, vonzó program, huszonhét helyszínen – a Múzeumok Éjszakája 2017-ben is egész estés kikapcsolódásra csábítja a közönséget június 24-én, szombaton. A nap legnagyobb eseménye az Aba-Novák Vilmos életművéből válogató kiállítás megnyitója lesz, amely 16.00 órakor a mester szobrától induló, alkotásainak helyszínét felkereső sétával kezdődik. Az este folyamán több más kiállítás is nyílik, a tárlatvezetések mellett sok egyéb érdekes, különleges programot kínálnak a szervezők: nosztalgia-játszóház, családfakutatás, cirkuszi előadás, felolvasóest és fényfestés, a Városház téren veteránautó-kiállítás is várja a látogatókat. És persze sok zene: az ír muzsikától a katonazenén át az ortodox kórusművekig sokféle nívós koncertet rendeznek jövő szombaton. A rendezvény az alkalomra szóló karszalaggal látogatható, amelynek 200 forintos ára idén is jótékony célt szolgál. A programokról a szervezők tartottak sajtótájékoztatót pénteken a Püspöki Palotában.

Az idén éppen Szent Iván napján lesz a Múzeumok Éjszakája, amely június 24-én, szombaton igazi csemegéket kínál minden korosztály számára. A múzeumok, kiállítóhelyek tárlataik mellett olyan különlegességeket is kínálnak a látogatóknak, amelyek csak erre az alkalomra szólnak – az élmény garantált, már csak a korábbi tapasztalatok alapján is: a vidéki helyszínek között Székesfehérvár évről évre a levonzóbbak között szerepel, ami az intézmények példás összefogásának is köszönhető. A programba – amelynek központi gondololata idén az értékőrzés – vidéki helyszínek is bekapcsolódnak, ahová térítésmentes buszjáratok szállítják a rendezvényre szóló karszalagot viselő látogatókat.

Az esemény sajtótájékoztatóján Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, egy évtizede már, hogy a rendezvény érdekében létrejött az a példás összefogás a városban, amely a mai napig működik. A közös munka eredménye, hogy a fehérvári Múzeumok Éjszakája a minőségi kulturális kikapcsolódás védjegyévé vált – hangsúlyozta. A karszalagért – amelyet Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója be is mutatott a tájékoztatón – adományt kérnek, a minimum 200 forint jótékony célokat szolgál idén is, hátrányos helyzetű gyermekek múzeumlátogatását támogatja ezzel mindenki, aki részt vesz a programokon.

A székesfehérvári Múzeumok Éjszakája egyúttal a kultúra  éjszakája is, hiszen a múzemok mellett közművelődési intézmények, színház, könyvtár, sőt iskola is kapcsolódik a rendezvényhez – erről Brájer Éva alpolgármester beszélt, aki azt is elmondta: idén az Aba-Novák Vilmos művészete előtti tisztelgésre is alkalmat ad a rendezvény. A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg ugyanis a nagy érdeklődéssel várt „Színek és színek megint” című kiállítás. Az igen értékes, részben magángyűjteményekből származó alkotásokat felvonultató tárlat Aba-Novák Vilmos munkáiból ad válogatást a látogatóknak. A megnyitó előtt a résztvevők – akiket 16.00 órára várnak a mester Koronázó téri szobrához – körsétát tesznek a városban, felkeresve azokat a helyeket, ahol a művész munkái láthatók, végül a kiállítás helyszínére, a Csók István Képtárba érkeznek. A kiállításhoz kapcsolódóan mutatja be előadását este hat órakor a Simorág TánCirkusz, de találkozhatnak a művész unokájával, aki személyes hangú vezetést tart este kilenc órától.

A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei általában 14 órától éjfélig várják az érdeklődőket: a Rendház udvarán lesz például emlékérme-verés, interaktív foglalkozás a római kori étkezési szokásokról, szakvezetés az állandó és az időszaki kiállításokban. A Deák Gyűjteményben késő esti előadás keretében nyitják meg Medgyessy Ferenc kiállítását, a Kéjes képek tárlata kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott – ezt megelőzően fél kilenckor Jónás Vera koncertje viszont mindenkinek. A Hetedhét Játékmúzeumban este tíztől Réber „egyperceseket”, vagyis azokat az Örkény István írásokat hallhatják az érdeklődők Váradi Eszter Sára és Tűzkő Sándor előadásában, amelyeket Réber László illusztrált. A Budenz-ház hangulatos miliőjében a tárlatvezetés után kollázsokat készíthetnek, az Új Magyar Képtár tárlatvezetésekkel készül, 21 órától az udvaron alternatív rock koncert kezdődik. Az Országzászló téri épületben csináld magad foglalkozást, izgalmas felfedezéseket és mesés foglalkozást ígérnek a szervezők, lesz több tárlatvezetés, Leonardo Jam koncert Pinke Miklós kiállításában a művész közreműködésével és fényfestés a Szoborparkban. A Fekete Sas Patikamúzeumban a Szabad Színház társulata bemutatja, milyenek a Patikusok pongyolában. A Nemzeti Emlékhelyen nyolc órakor fáklyás vezetést tartanak, Gorsiumban a Pompeji kiállítás 10.00-18.00 óráig – előzetes regisztrációt követően – ingyenesen látogatható, ide busz is indul majd.

Az Egyházmegyei Múzeum is új kiállítással készül június 24-re: a Föld és ég között című tárlat 18.00 órakor nyílik, több vezetésen is részt vehetnek az érdeklődők. A múzeum udvarán bor- és sörkóstoló lesz, utóbbin a püspökség kézműves söreit ízlelgethetik a vendégek, miközben a MusiColore Énekegyüttes és a tüzes délszláv népzenét játszó Poklade Zenekar koncertjét élvezik.

A Fejér Megyei Levéltár a 70-80-as évek köré szervezte programjait: előadást hallhatnak például a korszak könnyűzenei politikájáról, de lesz nosztalgia-játszóház és esti meseként diavetítés is, az éjszakát pedig a Blues Henger Band koncertje zárja. A Városház is kinyitja a kapuit, az esti vezetések 21.00 és 22.00 órakor kezdődnek.   A Kovács Jenő Óramúzeumban a különleges szerkezetek mellett minden órában vetítéseket is láthatnak az érdeklődők. Az Alumíniumipari Múzeumban fémöntészeti bemutatón vehetnek részt, lesz dalest, ahol bányász-kohász-öntész dalokat. A Kairosz Kultúrműhelyben Yann Arthus-Bertrand, francia fotográfus, humanista 2015-ben készült filmjét tekinthetik meg a látogatók, akiket a film után beszélgetésre várnak.

A Szabadművelődés Házában a Nemzetközi Faszobrász Szimpózium, a Rönkfeszt záróeseményei adják a program gerincét. A Tulipiros Játékműhely a játékligetbe hívja a családokat, ahol a népi élet tárgyait felhasználó ügyességi és fejtörő játékokat játszhatnak. Este hatkor Kosztics László roma fafaragó művész alkotásaiból nyílik kiállítás, majd az LGT emlékzenekar koncertje következik. Éjfélig távcsöves bemutatói is várja az érdeklődőket a Csillagdában. A Múzeumok Éjszakáján a Vasvári Pál Általános Iskola Pincegalériája is kinyit. Középkori időutazásukon I. István korától mutatják be a város erődítményeit, ostromait.

A Bory-vár programjai a család témája köré szerveződnek: az érdeklődők bepillanthatnak a művészházaspár és családja által lakott lakásmúzeumba, ahol a leszármazottaknak köszönhetően megőrizték az eredeti enteriőrt. Lesz játékos családfa-kutatás, félóránként tárlatvezetések indulnak a dédunokákkal, sötétedés után pedig varázslatos fénybe öltözik a vár. A különleges hangulatban a 20.00 órától élvezhetik a Szelíd Csavargók ír zenei együttes koncertjét, amelynek egyik tagja szintén Bory leszármazott. A Múzeumok Éjszakáján minden évben sokan keresik fel a város egyik kiemelkedő műemlékét, a Rác utcai szerb ortodox templomot. Jövő szombaton már tíz órától látogatható az épület, amelyben megtekinthető az első szerb festőnő emlékét őrző kiállítás és a gyönyörű ikonosztáz. A nap folyamán több alkalommal lesznek tárlatvezetések, az esti órákban hangversenyt ad az Ortodox Egyházi Kórus.

A Helyőrségtörténeti Gyűjteményben a látogatók megtekinthetik a 17. honvéd gyalogezred parancsnoka, Sipos Gyula ezredes emlékeit, lesz fegyverbemutató, hét órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad koncertet. Innen indul ingyenes busz a Katonai Emlékparkba, Pákozdra, ahol apród és hadapródképző várja a gyerekeket, de lesz itt célba lövés és bátorságpróba is.

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá