Öt kórus lép színpadra a Musica Sacrán

A négy világjáró operaénekes alkotta kvartett és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett öt kiváló kórus – amelyek közül több már tavaly is részese volt az ünnepnek – lép színpadra az idei Musica Sacrán. Verdi remekművét, a Requiemet a székesfehérvári Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica Vegyeskar, valamint a Budapesti Lantos Kórus közreműködésével hallhatjuk augusztus 12-én a Nemzeti Emlékhelyen.

 

Az Alba Regia Vegyeskar története több mint száz évre nyúlik vissza, a kórus jogelődje az 1892-ben alapított Déli Vasúti Dalárda, amely 1949-ben alakult MÁV Vegyeskarrá. Az Alba Regia nevet 1971-ben vette fel a kórus, amely a legendás karnagy, Kenifel Ferenc vezetésével már a következő évben megszerezte az első országos minősítést. Ezt sorban követte a többi, az együttes rendszeresen sikerrel szerepelt a hazai kórustalálkozókon, több alkalommal a Magyar Rádióban is felléptek. A színvonalas műsorok, az itthoni elismerések nyomán számos külföldi meghívásnak is eleget tettek az elmúlt évtizedekben: Bécsben, Velencében, Prágában, a németországi Renningenben is koncertezett a kórus. A kilencvenes évek elején az Alba Regia egyesült az Ikarus Kórussal, azóta a Fricsay-díjas Kneifel Imre vezeti a vegyeskart, amely – folytatva a hagyományokat – Finnországban, Olaszországban, Horvátországban lépett fel sikerrel. Az Alba Regia Vegyeskart 2000-ben hivatalosan is hangversenykórussá minősítették. Repertoárjukon a zeneirodalom kiemelkedő művei szerepelnek: énekelték Mozart Requiemjét, Beethoven IX. szimfóniáját, Orff Carmina Buranaját. Rendszeres résztvevői a hangversenybérlet sorozatok koncertjeinek, a városi rendezvényeknek, a Zenei Világnapon, a Musica Sacrán tartott előadásoknak. A Magyar Rádióban minden évben felvétel készül velük.

A Primavera Kórus 1972-ben alakult – akkor még ifjúsági kórusként – Horányi Ottília vezetésével. A vegyeskar rendszeresen énekel városi és országos rendezvényeken. A Magyar Rádió Kóruspódium mozgalma keretében többször készült velük felvétel, felléptek élőadásban is. Kétszer nyerték el a Kiváló együttes címet, 1992-ben a Székesfehérvárért díjat is kiérdemelték. Eddig öt önálló lemezük készült. Nemzetközi fesztiválon jártak Várnában, Barcelonában, ahol díjakat is nyertek. A testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően vendégszerepeltek Horvátországban, Németországban, Szlovéniában, Felvidéken és Erdélyben. A kórus a saját koncerteken kívül rendszeresen énekel oratórikus műveket az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, szerepelnek a Harmonia Albensis sorozatában, a Szertartásjátékokban is.

A Vox Mirabilis Kamarakórus 1957 óta részese Székesfehérvár zenei életének. Világi és egyházi műveket énekelnek, a katolikus szertartások – püspöki mise, rádióközvetítések – állandó résztvevői, de gyakran vesznek részt a testvéregyházak ünnepi alkalmain is. 2010-ben az Amatőr Kamaraegyüttesek Találkozóján különdíjjal jutalmazták munkájukat, kiemelve a kórus tiszta hangzását, muzikalitását. A következő évben dicséretes aranydiplomát szereztek. Hangversenybérletet is indítottak, amelynek négy, mindig telt házas koncertjén neves zenekarok, kórusok lépnek fel a házigazdák mellett. A kórushoz kötődik a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál megszervezése is. A kórust 27 éve Zemlényi Katica vezényli, akinek tevékenységét Fricsay-díjjal ismerte el a város. 

Az Ars Musica Vegyeskart az azonos nevű, 2013-ban alakult egyesület tagjai alkotják. A kórus az énekelni tudó és szerető amatőr muzsikusoknak teremt lehetőséget a közös zenélésre, arra, hogy Kodály szellemében fejlesszék zenei képességeiket, fejlesszék tudásukat. Elsősorban Székesfehérváron és környékén lépnek fel, de élénk kapcsolatokat ápolnak más együttesekkel a határon innen és túl. Tavaly közreműködtek a Harmonia Albensis koncertjén, ahol Boross Csilla operaénekessel és Medveczky Ádámmal dolgozhattak együtt. Részt vettek a Musica Sacra előadásán is. A kórus vezetője Szabó Adrienn.

A Budapesti Lantos Kórus elődje 1950-ben jött létre, Budapesti Ifjúsági Kórus néven 1990 óta szerepel, ebben az évben vette fel az alapító karnagy, Lantos Rudolf nevét. A jelenlegi létszám 60-70 fő között mozog, fiatalok és idősek együtt énekelnek. A kórus miséket, oratóriumokat is repertoárjára vesz, de a capella műveket, egyházi kórusműveket, megzenésített verseket, népdalfeldolgozásokat is előad. Az utóbbi években több alkalommal sikerrel szerepeltek Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Erdélybe és Ausztriában. A II. Krakkói Nemzetközi Kórusfesztiválon bronz fokozatot szereztek. Közreműködtek több lemezfelvételen, saját hangversenyeikről is készítenek felvételeket. A kórus vezetője Gerenday Ágnes.

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá