Bejárta a fél világot: Lukács Gyöngyi

Negyvenötezer ember előtt énekelte a Toscát a New York-i Central Parkban és óriási sikert aratott vele a Metropolitanben is – a Kossuth-díjas Lukács Gyöngyi nem csupán fantasztikus hangja, de lenyűgöző átéléssel előadott színpadi játéka miatt is keresett vendégművésze a világ legnagyobb operaházainak. A kiváló drámai szopránt, akit Verdi és Puccini operáinak avatott előadójaként ünnepel a közönség és a szakma, augusztus 12-én hallhatjuk a Requiemben.

A győri konzervatóriumban zongorát, zeneszerzést is tanult az éneklés mellett. Tizenhat éves volt, amikor Jevgenyij Nyesztyerenko felfedezte egy budapesti énekes kurzuson, az ő ajánlására jelentkezett a moszkvai Csajkovszkij Akadémiára, ahol művészoklevelet szerzett. A világsztár szoprán egy interjúban arról beszélt: pályája sikerességét jórészt annak köszönheti, hogy Moszkvában olyan mester tanította, aki maga is nagy operaénekes volt, ismerte a szakma minden csínját-bínját, de nem csak énekelni tanította meg őt, hanem felkészítette a szakmával járó pszichikai megterhelésre is.

Lukács Gyöngyi igen fiatalon robbant be az operavilág nagyjai közé: alig húszévesen, harmadéves akadémistaként debütált a budapesti Operaházban, Verdi Trubadúrjának Leonóráját alakította; 22 évesen állt először Toscaként a hazai dalszínház színpadán. Első külföldi fellépésén is Tosca volt, Bázelben ugrott be és aratott sikert a szerepben. A londoni Covent Gardenben Lady Machbeth, az operajátszás fellegvárának tekintett milánói Scalában Leonora A végzet hatalmában. Karrierjének egyik legizgalmasabb pillanata a New York-i Central Parkban adott koncert, ahol 45 ezer ember hallgatta: Puccini Pillangókisasszonyát és a Toscát énekelte. A Metropolitan közönsége is Toscaként ismerte meg, Hamburgban és Bécsben a Nabuccoban lépett fel Abigél szerepében. Énekelte Bellini Normáját, Mascagni Parasztbecsületének hősnőjét, Puccini Turandotját, volt Desdemona az Othellóban, de nagy sikerrel alakította a Bánk bán Gertrudisát is, az utóbbi években pedig Wagner operáiban is hallhatta őt a közönség.

Lukács Gyöngyit kivételes hangi adottságai, páratlan muzikalitása, hiteles színészi alakításai emelik a legnagyobbak közé. Az Magyar Állami Operaház magánénekese, örökös tag, a Halhatatlanok Társulatának tagja. Kossuth-díjas, Érdemes Művész. Férje a világklasszis bariton, Alexandru Agache. Nagyobbik lánya, Lusine szintén operaénekesnek készül, a Zeneakadémia hallgatója. A világsztár szoprán Énekes, álarc nélkül címmel írt önéletrajzot, amely tavaly jelent meg: a kötetben szokatlanul őszintén vall életéről, a páratlan sikerek mellett a pálya nehézségeiről is.

(Fotók: a művész Facebook oldaláról)

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá