Verdivel indult a pályája: Komlósi Ildikó

A Kossuth-díjas Komlósi Ildikó sikeres pályáját végigkíséri egy Verdi-opera: az Aida Amnerisének szerepét a világ leghíresebb dalszínházaiban hallhatta már tőle a közönség. A kékszakállú herceg vára Juditjaként is jól ismerik, a Bartók-opera „nagyköveteként” tartják számon az énekesnőt, aki több mint 150 alkalommal lépett fel ebben a szerepben – a 150. előadást éppen a milánói Scalában ünnepelte. Komlósi Ildikó Verdi Requiemjének mezzoszoprán szólamát énekli augusztus 12-én.

A békésszentandrási születésű Komlósi Ildikó tizenhat éves volt, amikor a Szegedi Nemzeti Színházban hallotta énekelni a kor egyik vezető szopránját, Berdál Valériát; ekkor döntötte el, hogy ő is operaénekesnő lesz. A budapesti zeneakadémiai diploma megszerzése után előbb Londonban, majd a milánói Scalában képezte magát. 1986-ban megnyerte a Pavarotti-énekversenyt,  ez a győzelem Európában és Amerikában is elindította karrierjét, az Egyesült Államokban éppen Verdi Requiemjében debütált - Luciano Pavarotti oldalán.

Az Aida Amnerise pályája kezdete óta kíséri: az énekesnő ezzel a szereppel diplomázott, és azóta a világ legnagyobb oeraházaiban, például a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben is többször elénekelte. Egy interjúban így vallott róla: „Számomra az operairodalom legőszintébb kitárulkozásra lehetőséget adó szerepe Amnerisé. Ha lehetne, személyesen köszönném meg Verdinek. Minden egyes alkalommal belehalok, feltöltődöm, megküzdök a szerepért, és mégis ez a legnagyobb élvezet, amit énekesként megkaphatok.” 

Az Aidát énekelte a Verona Arénában is, ahol 15 éve visszatérő vendég, 2006-ban Aréna-díjat is kapott José Curával együtt. 2010-ben, a Metropolitan fenállásának 125. évfordulóján, az évadnyitó előadáson aratott zajos sikert. Komlósi Ildikó kivételesen széles koncert- és operarepertoárral rendelkezik, amelyen mások mellett Csajkovszkij, Donizetti, Mozart, Beethoven és Mahler művei is szerepelnek.

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művének Juditját több mint 150 alkalommal énekelte a világ minden táján, a Bartók-opera „nagykövetének” tartják. A 150. előadást a milánói Scalában ünnepelte. A Kékszakállút lemezre is énekelte Polgár László partnereként, Fischer Iván vezényletével.
Komlósi Ildikó a Magyar Állami Operaház magánénekese. Rendkívül sikeres pályája 30. évfordulóján, 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2016-ban pedig az operaéletet számtalan lenyűgöző alakítással gazdagító, ragyogó énekművészetét Kossuth-díjjal ismerték el.

(Fotók: a művész Facebook oldaláról)

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá