Verdi-specialista bariton: Alaxandru Agache

Az anyai ágon magyar származású Alexandru Agachet Verdi-specialistának tartják: harmadéves zeneakadémista korában Az álarcosbálban lépett először színpadra, azóta a nagy olasz zeneszerző sok operájában aratott sikert. A Nabuccot öt évadon át énekelte a Verona Arénában, a Simon Boccanegra címszerepében több mint húsz különböző produkcióban szerepelt a világ legnagyobb operaházaiban. A klasszis baritont Verdi Requiemjében hallhatják augusztus 12-én.

A kolozsvári születésű Alexandru Agache viszonylag későn, 17 évesen kezdett el énekléssel foglalkozni. Egy véletlen miatt: megismerkedett egy, a házukban lakó operaénekessel, Vasila Cantana baritonnal. Az ő bátorítására kezdett el magánúton tanulni. A zeneakadémiára csak évekkel később került be, addig egy kórusban énekelt, de – amint erről egy interjúban beszélt – ez az időszak sokat jelentett neki. Harmadéves akadémistaként, 1979-ben állt először a Kolozsvári Opera színpadán, Az álarcosbál Silvanojának szerepében. Ezután sorra jött a többi nagy Verdi opera: Enrico a Lammermoori Luciában, Figaro A sevillai borbélyban, Posa márki a Don Carlosban és a Don Giovanni címszerepe. Legnagyobb sikereit ezekben aratta, nem véletlenül tartják a szakmában Verdi-baritonnak.

A Luccaban megnyert Puccini-énekversenyt követően nemzetközi karrierje is elindult. Livornóban Don Giovannit énekelt, 1988-ban meghívást kapott a londoni Covent Gardenbe, ahol azóta is visszatérő vendég. Alexandru Agache az olasz operairodalom minden nagy baritonszerepét elénekelte. Verdi Nabuccojában öt évadon át fellépett a Verona Arénában, de ebben a darabban a legnagyobb operaházakban is sikert aratott, ahogyan a Simon Boccanegrában is: a címszereplőt összesen húsz különböző produkcióban énekelte a világ minden táján, a New York-i Metropolitanben is ezzel mutatkozott be 1999-ben. A Simon Boccanegra londoni előadásából lemezfelvétel is készült 1991-ben, Solti Györggyel. Vele együtt dolgozott azon a lemezen is, amelyen Bartók Cantata profanaját vették fel a Budapesti Fesztiválzenekarral – ez volt Solti utolsó munkája.

Budapesten először egy Puccini operában, A Nyugat lányában hallhatta a közönség, több alkalommal fellépett a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, ahol énekelte Scarpia szerepét a Toscaban és a Kékszakállú herceg szólamát is Bartók remekművében. Alexandru Agache a Magyar Állami Operaház magánénekese, 2017-ben az Aidában, az Otelloban, a Nabuccoban és a Simon Boccanegrában hallhatta, hallhatja a közönség.

A világklasszis bariton állandó lakhelye néhány éve Budapest, nem csak a munka köti ide: Alexandru Agache a Kossuth-díjas szoprán énekesnő, Lukács Gyöngyi férje, akivel több darabban is együtt szerepel a Magyar Állami Operaház színpadán. 

(Fotók: operavilag.net)

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá