Legénybúcsú, lakodalom, táncház – hagyományaink a Népművészeti Fesztiválon

A népi hagyományok, a falusi élet ünnep- és hétköznapjainak bemutatása mellett kézműves foglalkozás és hamisítatlan vásári hangulat várja a látogatókat a Népművészeti Fesztiválon, amelynek része lesz egy gyermek néptáncgála és az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című műsora is. A fesztivált idén először rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok keretében augusztus 12–13-án.

Aki még nem járt igazi falusi lakodalomban, annak kihagyhatatlan program a Népművészeti Fesztivál augusztus második hétvégéjén a székesfehérvári Belvárosban. De nem csak ezért lesz érdemes ezen a hétvégén a Fő utcán sétálni: az Országzászló tértől a Városház térig szinte minden sarkon talál valami érdekességet a nézelődő. Megismerkedhet például egy házaspárral, akik népviseletben mutatják be saját házuk táját, mesélnek arról, hogyan éltek az emberek, milyenek voltak a falusi hétköznapok, de a pusztahencsei asszonyok jóvoltából azt is megtudhatjuk, hogyan, milyen eszközökkel mostak a családra anno a falusi anyák, feleségek.

A Varkocs-szobornál egy legénybúcsúba csöppenhetünk: férfiak nótáznak, a vőfély pajzán meséket mond, mielőtt a jókedvű társaság elindul kikérni a menyasszonyt. Mert természetesen lesz lakodalom is: igaz, csak a színpadon, de ott annál látványosabb. A kikéréstől a menyasszony felöltöztetésén át a táncmulatságig – szombaton a sárközi, vasárnap a felvidéki, Garam menti lakodalmas kalauzolja végig a vendégeket a hagyományos esküvőn. Aki pedig megirigyli a gyönyörű viseleteket, annak lehetősége lesz, hogy felpróbálja őket: a Fekete Sas Patikamúzeumnál megismerkedhetünk a különböző tájegységek viseleteivel, válogathatunk a szebbnél szebb ruhák között. És ha már lakodalom, akkor legyen tánc! A Városház téren szombaton sárközi, vasárnap pedig felvidéki táncházba hívják a közönséget a szervezők.

Táncból biztosan nem lesz hiány ezen a hétvégén, hiszen vasárnap kezdődik a Nemzetközi Néptáncfesztivál is, a hagyományos felvonulással. Ezt megelőzően azonban, szombaton kétszer, 11 és 15 órakor az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című műsorát láthatja majd a közönség – nem is akárhogyan! A produkciót Székesfehérvár jól ismert szobrai, illetve az általuk megidézett korszakok ihlették. Az együttes augusztus 12-én szó szerint a helyszínen mutatja be a darabot: a szereplők a szobrok előtt idézik meg a történelmet. A pompás jelmezekben előadott, látványosnak ígérkező összművészeti produkcióban a táncosokon kívül részt vesz a Szabad Színház társulata, a Szedtevette zenekar, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, és gólyalábasok is érkeznek a programra. A nyitó tételt az Országalmánál láthatjuk, majd a Mátyás király-emlékmű következik a reneszánsz táncokkal, aztán a Varkocs-szobornál a török időket idézik meg, végül a Zichy színpadnál a reformkorba repítenek az előadás résztvevői.

És még mindig nincs vége a táncnak! Vasárnap gyermek néptáncgálát láthat a közönség a Zichy színpadon. Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, a salgótarjáni Nógrád Gyermek Néptáncegyüttes, a miskolci Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely táncosai mellett augusztus 13-án délután négy órától színpadra lép a Fölszállott a páva tehetségkutatóban megismert tordasi Gatyamadzag Zenekar, az abai Abanda Zenekar és a Kösöntyű Énekegyüttes, valamint az ifjú úrhidai énekes tehetség, Marton Bendegúz is.

Fotó: Deák Balázs és Igari Balázs

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá