Varázslatos este a történelmi fővárosban

A Székesfehérvári Királyi Napok kiemelkedő eseményén, a Musica Sacrán 2017-ben Verdi remekművét, a Requiemet hallhatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen. A szólókat a világ leghíresebb operaházaiban fellépő, ünnepelt sztárok éneklik: a két Kossuth-díjas díva, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agache (basszbariton) lép a közönség elé. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az öt vegyeskarból egyesített kórust a Liszt-díjas Drahos Béla vezényli augusztus 12-én. Az eseményről Lukács Gyöngyi, ifj. Major István, a zenekar igazgatója, Drahos Béla, az est karmestere és Cser-Palkovics András polgármester tartottak sajtótájékoztatót.

A Musica Sacra előadása évről évre igazi csemegét kínál a komolyzenét kedvelő közönségnek. Puccini és Rossini után idén is olasz szerző műve szerepel a programban: Verdi Requiemje az egyik legismertebb és leggyakrabban előadott gyászmise. A nagyszabású alkotás idei bemutatója azért is érdekes, mert a darabot éppen Rossini halála ihlette. Amikor 1868-ban Rossini elhunyt, Verdi úgy gondolta, több szerzővel összefogva gyászmisét kellene komponálni az általa nagyra tartott mester tiszteletére. A mű utolsó tételét maga megírta, a többi rész azonban nem készült el. Verdi később újra foglalkozni kezdett vele, végül az olasz romantika egyik legnagyobb költője, Manzoni halálának első évfordulóján, 1874-ben mutatták be a hét tételből álló művet a milanói San Marco székesegyházban, a szerző vezényletével, hatalmas sikerrel. 

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy annak idején, amikor a Székesfehérvári Királyi Napok programját állították össze az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva, egyértelmű volt, hogy ez a történelmi fővárosban színvonalas, minőségi zenei produkció nélkül elképzelhetetlen. Az előadás helyszínét nagyon szimbolikusnak nevezte, tekintve, hogy az az egykori koronázó templom. Mint hangsúlyozta, mind műfaj, mind minőség szempontjából köti a szervezőket, hogy a helyhez illő komolyzenei koncertet varázsoljanak – ez az elmúlt években sikerült, és látva az előkészületeket, ez most is így lesz.

A Musica Sacrán a két éve önállóvá lett Alba Regia Szimfonikus Zenekart Drahos Béla Liszt-díjas művész vezényli. A zenekar nagy energiákkal készül a műsorra. Az előadáson öt kórus lép színpadra: a négy székesfehérvári – az Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica Vegyeskar – mellett a Budapesti Lantos Kórus előadásában hallhatja majd a közönség Verdi művét a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon.

Mint ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója fogalmazott, nagy öröm számukra, hogy olyan helyen élhetnek és dolgozhatnak, ahol fontos a kultúra, ahol a városvezetés számára lényeges az itt élők szellemi és lelki feltöltődésének a kiszolgálása is.  Elmondta, hogy az elmúlt években a „mesterhármast belőtték”, hiszen három nagyszabású koncerten vannak túl, és azt látja, hogy ez Fehérvárnak igénye, hiszen évről évre mindig megtelik a nézőtér. Szólt arról is, hogy az idei mű szorosan kapcsolódik a tavalyihoz, hiszen Verdi ezzel a művel Rossini halála után kezdett el foglalkozni. A szólistákkal kapcsolatban elmondta, közös bennük, hogy mindannyian felléptek már a milánói Scalában, illetve a New York-i Metropolitanben. Az igazgató emékeztetett arra, hogy a zenekar csodálatos pályán megy előre, köszönhetően annak is, hogy ilyen művészekkel tud együtt dolgozni. Végezetül azzal zárta gondolatait, hogy szerinte kétféle vendég lesz jelen a közönségben: az egyik, aki már nagyon szereti Verdi Requiemjét, a másik, aki ott fogja megszeretni. 

Drahos Béla karmester arról beszélt, hogy nagyon régen találkozott először ezzel a művel. Kiváló zenetanárai voltak, akik ezt meghallgattatták vele. Majd később 18 évesen volt az újabb találkozás, amikor fuvolaszólót játszott a darabban. Említést tett arról is, hogy az Alba Regia Szimfonikus zenekarnak ebből a műből lemezfelvétele is van. Hangsúlyozta, hogy a mostani előadás különlegességét a hangzás szempontjából a szabadtér adja. Mint mondta, bízik benne, hogy jó idő lesz, és a közönség is nagyon élvezni fogja ez előadást, ők ennek érdekében mindent megtesznek. 

A székesfehérvári előadáson ünnepelt, világklasszis szólisták előadásában hallhatjuk Verdi művét. Szakértők szerint igazán különleges kvartett lép a közönség elé augusztus 12-én, szombaton. A Kossuth-díjas Lukács Gyöngyi az olasz zeneirodalom avatott előadója, repertoárján megtalálható szinte az összes nagy Verdi- és Puccini-opera. A kiváló drámai szoprán keresett vendégművésze a világ legnagyobb operaházainak, muzikalitása és hiteles színészi alakításai emelik őt a legnagyobbak közé.

Lukács Gyöngyi a sajtótájékoztatón skype-kapcsolaton keresztül köszönte meg a felkérést, mely számára – mint mondta - nagy megtiszteltetés, öröm és kihívás is egyben. Beszélt arról, hogy először 22 évesen énekelte ezt a művet a Zeneakadémia nagytermében, Lukács Ervin vezényletével. Majd a mű végigkísérte egész pályafutását, amit sokszor és sok helyen énekelt már szerte a világban, nagy karmesterek irányítása alatt. Mint mondta, szerinte nincs olyan ember, aki ezt ne szeretné, és akiben ne keltene felemelő érzéseket. Ezt hallva kicsit át kell értékelni az életünket, a Requiem erre indít.
A szólista kollégák személyével kapcsolatban örömét fejezte ki. Elmondta, hogy férje, Alexandru Agache itt fog debütálni ebben a műben először, és nagyon készül rá. Hangsúlyozta, a kvartett mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jól szerepeljen. 

Az anyai ágon magyar származású klasszis bariton, Alexandru Agache, az olasz operairodalom minden nagy baritonszerepét elénekelte már. Verdi Nabuccóját öt évadon át játszotta a Veronai Arénában, sikert aratott a Simon Boccanegrában is, amelyet húsz különböző produkcióban énekelt a világ minden táján. Agache állandó lakhelye néhány éve Budapest. 

Az ugyancsak Kossuth-díjas Komlósi Ildikó karrierjében is meghatározó egy Verdi szerep: az Aida Amnerisét a legnagyobb dalszínházakban énekelte. A híres operaházak mellett az énekesnő 15 éve visszatérő vendég a Veronai Arénában is. A kékszakállú herceg vára Juditjaként több mint 150 alkalommal lépett fel a világ minden táján, a Bartók-opera „nagykövetének” tartják. 

Otokar Klein a fiatal énekes nemzedék egyik legjelesebb tagja, egy különleges terjedelmű hang birtokosa. Igazi közép-európai ember: német neve ellenére magyar az anyanyelve és szlovák az állampolgársága; 2014 óta ő Érsekújvár polgármestere. A budapesti Operaházban többek között Rossini Sevillai borbélyában Almaviva grófként láthatta őt a közönség. 

Az előadásra jegyeket a Vörösmarty Színház Szervezési és Jegyirodájában, a Fehérvári Ajándékbolt és Jegyirodában (Hiemer-ház, Oskola u. 2–4.), a Vörösmarty Színház jegyértékesítő pavilonjában (Városház tér) és a Művészetek Háza portáján (III. Béla király tér 1.), online pedig a www.fehervariprogram.hu oldalon vásárolhatnak az érdeklődők. A Szent István Király Múzeum Rendház épületében (Fő utca) korlátozott számban kombinált jegyek is kaphatók, amelyekkel a Gorsiumban látható Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában, valamint a Csók István Képtárban a Színek és színek megint című, Aba-Novák Vilmos képeit bemutató tárlatot is megtekinthetik a koncertre érkező vendégek.

Szöveg: Hajnal Csilla és ÖKK, fotó: Lőrincz Miklós

 


Jegyárak 

1700 Ft, 2400 Ft, 3000 Ft, 3500 Ft 


 

Online jegyértékesítés

 


Jegyértékesítés

Művészetek Háza porta
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.
Nyitvatartás: hétfő–péntek 7.00–17.00 óra
Kedvezmények: Harmonia Albensis kupon esetén 30% kedvezmény a Musica Sacra jegyek árából
Fizetési mód: készpénz

Fehérvári Ajándékbolt és Jegyiroda
Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.
Nyitvatartás: hétfő–péntek  9.00–18.00 óra, hétvége: 10.00–18.00 óra
Kedvezmények: Harmonia Albensis kupon esetén 30% kedvezmény a Musica Sacra jegyek árából
Fizetési mód: készpénz, bankkártya

Vörösmarty Színház Szervezési és Jegyiroda
Székesfehérvár, Fő utca 8.
Telefon: 22/503-503
Nyitvatartás:  hétfő–péntek  10.00–18.00 óra
Kedvezmények: Harmonia Albensis kupon esetén 30% kedvezmény a Musica Sacra jegyek árából
Fizetési mód: készpénz, bankkártya

Vörösmarty Színház jegyértékesítő pavilon
Székesfehérvár, Városház tér
Nyitva tartás: hétfő-szombat 10.00–12.00, 14.00–18.00 óra
Kedvezmények: Harmonia Albensis kupon esetén 30% kedvezmény a Musica Sacra jegyek árából
Fizetési mód: készpénz

 

Kombinált jegy: Musica Sacra + Pompeji + Aba-Novák kiállítás

Szent István Király Múzeum, Rendház
Székesfehérvár, Fő u. 6.
Nyitvatartás: hétfő–vasárnap: 10.00–18.00 óra
Kombinált jegyárak: 2.200 Ft / 2.800 Ft / 3.000 Ft (a koncertjegy szektorától függően)
Kedvezmények:

  • • Több kombináltjegy vásárlása esetén 50%-os kedvezménykupont kap, amely a Szent István Király Múzeum kiállításaira váltható be.  
  • • Ha egy vevő 4 db-nál több kombinált jegyet vásárol egyszerre, ajándékcsomagot is kap a múzeumtól.

Fizetési mód: készpénz


Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá