Lélekemelő este Verdivel

Szombaton ismét felvonultak a Fő utcán az óriásbábok a hagyományőrzőkkel együtt, ezúttal sétájuk végén a Magyar Király Szálloda előtt pihentek meg, ahol az idei Musica Sacra koncertjéről, Verdi Requiemjéről hallhattak beszélgetést a bábokat kísérő érdeklődők. Drahos Béla karmestert, Selmeczi Gábort, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertmesterét és Vakler Annát, Székesfehérvár művészeti vezetőjét Látrányi Viktória, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója kérdezte.

Verdi remekművének előadása komoly feladat, nagy alázatot követel mindenkitől, ennek megfelelően a zenekar, a kórusok, az énekesek is izgatottan készülnek a koncertre – mondta a Liszt-díjas Drahos Béla, aki arról is beszélt, hogy az eddigi Musica Sacra koncertek élménye mennyire meghatározó volt számára. A Requiemre készülve, a próbák ideje alatt is felemelő érzéssel tölti el, hogy a Verdi által írt gyászmise a valamikori koronázótemplom helyén, annak képzeletbeli falai között hangozhat el. A karmester kiemelte, a szólisták kitűnőek: két Kossuth-díjas énekesnőnk, Lukács Gyöngyi és Komlósi Ildikó mellett két ugyancsak fantasztikus énekes, Otokar Klein és Alexandru Agache hangját élvezheti a közönség az öt kiváló kórus előadása mellett.

A zenekar koncertmestere, Selmeczi Gábor első alkalommal lesz részese a Musica Sacrának, megható estére számít és ezt az élményt ígérte a közönségnek is: Verdi Requiemje mély mondanivalójú mű, történelmileg is érdekes, hiszen annak a Manzoninak tiszteletére mutatták be, aki az olasz nemzetállamiság kialakulása idején kora elismert, nagy hatású költője volt. A koncertmester kiemelte: Fehérváron „érezni” a levegőben a kultúrát, a történelmet, ez minden bizonnyal az előadás hangulatára is hatással lesz.

Vakler Anna azt hangsúlyozta, hogy a Musica Sacra előadásai, amelyeket egy különleges, szakrális helyszínen hallgathatunk meg immár negyedik éve, nem csupán intellektuális élményt nyújtanak, de érzelmileg is megragadják a közönséget.

Verdi Requiemje augusztus 12-én, szombaton este 9 órakor csendül fel a Nemzeti Emlékhely színpadán. Jegyeket a Művészetek Háza portáján, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Ajándékbolt és Jegyirodában lehet kapni, online jegyvásárlás a www.fehervariprogram.hu/369 oldalon.

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá