Magyar Népdal Napja Fehérváron is

Székesfehérvár idén is csatlakozik a Magyar Népdal Napjához: szeptember 16-án, szombaton 10.30-kor a Zichy ligetben énekel majd Fejér megye művészeti iskoláiból, művészeti műhelyeiből érkező 250 kisdiák.

A rendezvény fontos célja, hogy a magyar népdal ünneplése mellett a fiatalokat, főként az iskolásokat megszólítsa. A megyei kórus létrejöttének motorja Hartyáni Mária volt, aki két évvel ezelőtt advent negyedik vasárnapjára hívta össze az énekeseket. Azóta a kisangyalok kara már 450 fővel lép fel karácsony előtt a Városház téren.

Ezt az ötletet meghallva Kunos Tamás, a Magyar Népdal Napja szervezője partnerként hívta az eseményhez a Fehérvári Programszervező Kft.-t, hogy közreműködésükkel a megye népdalosait is gyűjtsék össze egy kórusba. Így jött létre az a közel 500 fős, népdalénekesekből álló formáció, mely tavaly lépett fel először Martonvásáron, majd Székesfehérváron.

Idén a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Zichy ligeti színpadi műsorában lépnek fel a fiatal énekesek és zenészek. 10.30-kor kezdődő műsorukban két dalcsokrot adnak elő, az egyik mohácsi, amely a cappella előadás lesz, a másik Udvarhelyről, Szentegyházasfaluról való, utóbbit a Csík zenekar kíséri majd felvételről. Akik elkísérik az énekeseket Martonvásárra, azok élőben is láthatják majd a zenekart, és számos egyéb zenei esemény részesei is lehetnek. A részletes program: www.magyarnepdalnapja.hu/programok.html

A műsor színesítéseként a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola felsőiregi citerás dallamokat ad elő Bartók Béla gyűjtéséből, az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola diákjai pedig rábaközi dalokkal készülnek az eseményre.

Ekkora kórus nehezen tud meglenni karnagy nélkül, hiszen sokan vannak, nem biztos, hogy mindenki hallja a zenét, ezért szükséges, hogy szakember vezényeljen nekik. A feladatra a szervezők Molnár Mónikát, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusának vezetőjét kérték fel, aki mind a székesfehérvári, mind a martonvásári koncertet irányítja.

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá