Kulturális Örökség Napjai: ritkán látott kincseink

Ingyenesen látogatható kiállítások, középkori emlékeket idéző belvárosi séták, látványos fényfestés és filmbemutató is várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 16–17-én Székesfehérváron.

Egy híján húsz éve már, hogy az Európa Tanács felhívásához csatlakozva szeptember harmadik hétvégéjén Magyarországon is megrendezik a Kulturális Örökség Napjait. Az eseménysorozat célja, hogy az érdeklődők megismerjék a településükön található épített örökség történetét, felfedezzék annak értékeit, szépségeit. Ezeken a napokon olyan intézmények, épületek kapui is megnyílnak a látogatók előtt, amelyek egyébként nem látogathatók a nagyközönség számára. 

Székesfehérvár a kezdetektől résztvevője a programnak, így ebben az évben is sok érdekességet kínál a kíváncsiaknak a város szeptember 16–17-én, szombaton és vasárnap. Az Árpád Fürdő épületét például reggel 8 és 10 óra között félóránként járhatják be a látogatók, akik az alagsor titkaival is megismerkedhetnek majd. Az innen pár percnyire található Fejér Megyei Levéltárban óránként indulnak a vezetések 10–16 óráig. A szerb ortodox templom a Rác utcában szombaton 10–17, vasárnap pedig 10–18 óráig lesz nyitva, a Hiemer-ház szépségeivel vasárnap 14 és 15.30 órakor ismerkedhetünk.

A Nemzeti Emlékhely ezen a hétvégén hosszabb nyitvatartással, 9–20 óráig várja a látogatókat, akik szombaton 11 órakor Szent Lászlóról és III. Béla királyról hallhatnak előadást Szabados György történésztől. Érdemes lesz este is elsétálni erre, hiszen – ahogyan a többi szeptemberi hétvégén is – látványos fényfestést láthatnak a Mauzóleum homlokzatán, három alkalommal, 20.00, 20.30 és 21.00 órakor is. A 10 perces, 3D animációs film az egykori koronázótemplomot eleveníti meg a nézők szeme előtt: életre kelnek a Szent István Király Múzeumban őrzött kőtöredékek, de megjelenik III. Béla király arcrekonstrukciója is. A különleges látványhoz különleges zene társul: a régmúlt korokat autentikus hangszerekkel idézik meg, modern hangzásvilágba ágyazva azokat. A Nemzeti Emlékhely mellett a múzeum összes fehérvári kiállítóhelye is ingyenesen látogatható a rendezvény ideje alatt.

Belvárosi sétákra is várják a közönséget a hétvégén. Szombaton fél kettőkor a Nemzeti Emlékhelytől indulva egy zarándok nyomában járva felkereshetik Fehérvár középkori szakrális helyeit: Reich Szabina régész a föld alatt rejlő egyházi épületekről mesél, három órakor pedig, szintén a Romkerttől indulva, Kulcsár Mariann vezetésével a ciszterci, a ferences, a szemináriumi templom és a Székesegyház történetével, szépségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A vasárnapra tervezett túrákon Aba-Novák Vilmos és Székesfehérvár kapcsolatáról beszél egy-egy séta keretében a Színek és színek megint című kiállítás két kurátora: 10 órától Izinger Katalin, 16 órától pedig Gärtner Petra kalauzolja az érdeklődőket a Nemzeti Emlékhely – Városháza – Csók István Képtár útvonalon.

A zenekedvelők két koncertet hallhatnak a hétvégén: a Vox Mirabilis Kamarakórus szombaton 17 órakor a rendház Díszudvarán, vasárnap 17.30 órakor a szerb ortodox templomban ad hangversenyt. A filmszerető, különlegességre fogékony közönséget a Barátság moziban filmbemutató várja vasárnap 17 órától: itt mutatják be a Menaságra repülj… című alkotást, Faragó Annamária dokumentumfilmes, író filmjét. Ez a program, ahogyan a hétvége minden más rendezvénye is, ingyenes, de a többitől eltérően a filmvetítésre előzetesen regisztrálni kell a www.baratsagmozi.hu/jegyfoglalas címen.

Részletes program »

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá