Ízes élmények a hétvégén

Közel hatszáz baráti, családi és céges csapat, és persze kíváncsi érdeklődők ezrei várják a szombatot: szeptember 16-án reggel újra fellobban a láng a bográcsok alatt a XIII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. 

Székesfehérvár önkormányzata immáron tizenharmadik alkalommal invitálja a fehérváriakat és az ide látogatókat a város szívében zajló közösségépítő eseményre, amely a közkedvelt főzőverseny mellett szórakoztató programokat is kínál. A bográcsokat a már ismert helyszíneken, a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget körül állítják fel. A nevezési díjért cserébe a szervezők tűzifát, tűztálcát, sörpadgarnitúrát, kenyeret és főzőkötényt biztosítanak a résztvevőknek, a nyersanyagról a csapatoknak ezúttal is maguknak kell gondoskodniuk. A verseny során a zsűri pontozással választja ki a legjobb lecsót főző húsz csapatot, közülük pedig sorsolással dől el, ki lesz a Lecsókirály. A tapasztalatok szerint a lecsófőzésen résztvevők harmada zsűrizteti az elkészült lecsót, vagyis az ítészeknek közel kétszáz lecsó között kell rangsort felállítaniuk.

Ízvilág, küllem, állag, tálalás – hagyományosan ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Az elkészült étkeket Gál József (Velence Korzó Étterem és Pizzéria), Mihály Csaba (Franco Pizzéria és Étterem), Pamminger Ede (Korona Grill Kft.), Rácz Jenő (Kistrombitás Vendéglő és Fogadó), Tóth József (Pákász Tanya) és Zámbó Sándor (Zámbó Cukrászda Kft.) minősíti.

Akinek nem jut a versenyzők által készített lecsóból, ne keseredjen el: szokás szerint lesz lehetőség vásárolni a „városi lecsóból”. Ezt Pamminger Ede, a Királyi Város ízmestere fogja főzni, és könnyű megtalálni: az óriáskondért a Zichy liget szélén, a Fő utca torkolatával szemközt állítják fel.

A színes forgatag a Zichy ligetben és a Fő utcán kígyózik tovább, ahol vendéglátósok, kézművesek kirakodóvására várja a fesztivál vendégeit, a lecsófőzők között pedig egész nap zenészek járnak, fokozva a jókedvet. Délelőtt, amíg a főzőverseny zajlik, elsősorban a gyerekeké lesz a liget – a gyermekjátszóban az őszhöz kapcsolódó kézműves foglalkozásokon tölthetik hasznosan az időt: készíthetnek erdei manót, szélforgót és madárijesztőt, de lesz virágkötés őszi virágokból, agyagozás és gyékényezés is.

A színpadi programok tíz órakor a Kid Rock And Roll SE bemutatójával és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjével kezdődnek, majd a Magyar Népdal Napját köszönti két dalcsokorral 250 kisdiák. Kettőkor adják át a Városi Nyugdíjas Klubok Sportvetélkedőjének díjait, fél háromtól pedig tánc lesz minden mennyiségben, a Vision Hip-Hop Dance, a Laguna KTSE és a MegaDance Táncstúdió közreműködésével. Fél öttől a Kerekes Band veszi birtokba a színpadot, hatkor pedig átadják a főzőverseny díjait, és ekkor koronázzák meg az idei Lecsókirályt. Az eredményhirdetést jelnyelvi tolmács is segíti, idén ugyanis a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete is indít csapatot a főzőversenyen. A díjátadó után buliligetté alakul át a Zichy liget: a Zero Music Band utcabáljával zárul a vigasság. A részletes program és a főzőversenyző résztvevői számára hasznos tudnivalók itt, a www.fehervariprogram.hu honlapon olvashatók.

Részletes program »

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá