Minimotorosok a Várkörúton

Közös út, közös jövő – 2017-ben ezzel a szlogennel szólítják meg a résztvevőket az Európai Mobilitás Hét szervezői. Több program is várja a város óvodásait, iskolásait és persze a felnőtteket is szeptember 16–22. között Székesfehérváron: a városismereti sétákon az épített környezettel ismerkedhetnek, a Zöld Fehérvár program gyalogos túrai a város tanösvényein kalauzolják végig az érdeklődőket. Idén is lesz minimotoros-futóbiciklis felvonulás és játékos vetélkedő az általános iskolásoknak az Autómentes Napon, a lezárt Várkörúton.

Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre igyekszik ráirányítani a figyelmet. Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága ajánlása alapján minden év szeptemberében megrendezett kampány célja, hogy a gépkocsival való közlekedés ellenében a közösségi közlekedés, illetve más közlekedési módok, például a kerékpározás felé terelje az embereket. Székesfehérvár évek óta részese az eseménysorozatnak – így lesz ez ebben az évben is. A rendezvényekkel elsősorban a fiatalabb korosztályokat próbálják meg elérni, hiszen a környezettudatosságra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Ennek a törekvésnek megfelelően a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívással fordult a város iskolái felé, hogy a Mobilitási Héthez kapcsolódóan szervezzenek intézményen belüli programokat, amelyek a gyerekek mellett a szülőknek is vonzóak lehetnek.

A Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség Zöld Fehérvár programjában Fehérvár természeti értékeit ismerhetik meg a diákok az Aszalvölgy-árok, a Rácbánya területére és a Palotavárosi tavak környékére szervezett gyalogos túrákon, amelyekre előzetes regisztráció szükséges: a jelentkezéseket szeptember 15-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy hétköznapokon a 20/358-1235-ös telefonszámon tehetik meg az osztályok. A rendezvény hetében a túrákon résztvevő diákok a KNYKK támogatásának köszönhetően térítés nélkül utazhatnak a helyi járatos buszokon a helyszínekre. Az ehhez szükséges menetlevelet a www.gajaegyesulet.hu oldalról lehet letölteni. A túrákhoz Zöld élet a szürke városban címmel fotópályázat is kapcsolódik, a diákok 3-3, a túrákon készített, A/5-ös méretű képpel pályázhatnak. A beadási határidő: 2017. október 14., a képeket a Civil Központ földszinti 5. számú irodájába várják. A fotókból novemberben nyílik majd kiállítás a házban.

Az épített környezet megismerésére, Fehérvár szobrainak, emlékműveinek, emléktábláinak felkeresésére hív belvárosi séta programjával a Fejér Megyei Honismereti Egyesület szeptember 15–25. között. A sétához feladatlap kapcsolódik, amelyet szintén a Gaja Egyesület honlapjáról tölthetnek le az érdeklődők.

Közös út, közös jövő címmel rendeznek konferenciát a Hiemer-házban szeptember 19-én, kedden 14 órai kezdettel, amelyre az iskolák diákönkormányzati „zöld” képviselőit várják a szervezők. Az esemény előadói: Mészáros Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője és Májer László, a Székesfehérvári rendőrkapitányság századosa.

A rendezvénysorozat zárása hagyományosan az Autómentes Nap, amelyre idén is színes programokkal készülnek a szervezők. Szeptember 22-én, pénteken délelőtt 9–13 óra között a Várkörutat a Bíróságtól a Romkert körforgalomig autók helyett mindenféle két-, esetleg háromkerekű, „kenyérgőzzel” hajtott járgányok lepik el: idén is lesz az óvodásoknak kismotoros-futóbiciklis felvonulás, amelyre már most lehet jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon. Az indulás előtt szakemberek beszélnek a gyerekeknek a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokról, a felvonulás után pedig, a Mobilitási Hét szlogenjéhez kapcsolódva, közösen készíthetnek rajzokat az aszfaltra.

Az általános iskolásokat öt állomásból álló játékos vetélkedőre várják ezen a pénteken a Várkörútra: a kerékpáros KRESZ-pálya, a bicikli kötelező felszereléseinek felismerése, a biciklis KRESZ-teszt kitöltése, valamint az óriás kirakós játék mellett a felnihajtó versenyen is meg kell mutatniuk az osztályoknak, ki a legjobb közülük. Az az osztály, amelyikből a legtöbben érkeznek majd biciklin, rolleren vagy más hasonló, alternatív eszközön, elnyeri a Legmobilisabb osztály 2017 címet is az értékes díj mellé.

Az Autómentes Nap programján részt vesz a Magyar Kerékpáros Klub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete, tagjaik ismeretterjesztő szakmai anyagokat hoznak, tanácsok adnak a kerékpárok őszi-téli felkészítéséhez, és lakatolási tippeket is szerezhetünk tőlük. A Gaja Környezetvédelmi Egyesület környezeti tanácsadó szolgálattal, napelemes bemutató eszközökkel és ökológiai lábnyom számításával várja az érdeklődőket.

A programokat Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felhívása alapján a Fehérvári Programszervező Kft. rendezi meg, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési és Közműellátási Irodája, a Fejér Megyei Honismereti Egyesület, a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség, a KNYKK és a Gaja Környezetvédő Egyesület közreműködésével.

Részletes program »

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá