Az épített örökség kincsei

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ünnepe, a rendezvénysorozathoz Fehérvár is a kezdetektől kapcsolódik. Az elmúlt hétvégén a város legszebb épületei nyitották meg kapuikat a látogatók előtt, új kiállítás nyílt a Nemzeti Emlékhelyen és egy filmbemutatót is láthatott a közönség.

Csak egyet hallgassunk meg legalább! – apró fiúcska húzta befelé az apukáját szombaton, amikor meghallotta a Szent István Király Múzeum Rendház épületének udvarából a Fő utcai nyüzsgésbe kikúszó dallamokat. Délután a Vox Mirabilis Kamarkórus adott itt koncertet, telt házasat, ahogy mondani szokták: sokan ültek be, hogy meghallgassák az egyházzenei műveket, amelyeket az Ars Sacra Fesztivál keretében adott elő a kórus. A szép hangú énekeseket vasárnap a Rác utcában, a gyönyörű szerb templomban is hallhatta a közönség. Több más szép fehérvári épület mellett ez is látható volt ugyanis a Kulturális Örökség Napjain – sokan ki is használták a lehetőséget, hogy megcsodálják.

Ahogyan az Árpád Fürdőt, a Hiemer-házat vagy a Fejér Megyei Levéltárat is: ezen a hétvégén az épületeknek olyan részeit is megtekinthette a kíváncsi látogató, ahova egyébként nem juthatna be. A lecsós hétvége zajos programjaitól kissé távolabb valódi kincsekre csodálkozhatott rá az érdeklődő. Jöttek is, folyamatosan, a levéltárban minden órában összegyűlt egy-egy túrára való látogató, akik a Csekonicsokról szóló érdekes kamarakiállítást is végignézhették a házban.

Belvárosi sétákat is hirdettek a hétvégére, szombaton a Nyitott templomok napjához kapcsolódva a szakrális helyeket látogatták végig a csoportok szakértő vezetés mellett, vasárnap Aba-Novák és Fehérvár kapcsolatáról hallhattak előadást egy-egy séta keretében a Nemzeti Emlékhelytől a Városházán át a Csók István Képtárban látható válogatás-kiállításig. A Nemzeti Emlékhelyen szombaton Szabados György, a Szent István Király Múzeum történésze tartott érdekes előadást Szent Lászlóról és III. Béla királyról: az Árpád-házi uralkodók korát kutató tudós a krónikás hagyományra és a kutatási eredményeire támaszkodva mutatta be az uralkodók életútját. Vasárnap kiállítást nyitottak a Romkert árkádjai alatt: az egykori koronázó bazilika történetéről szóló tárlat a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásáig mutatja be a történéseket. A kiállításon a történeti adatok mellett oklevél- és krónikarészletek kaptak helyet, melyek ásatási fényképekkel, tárgyfotókkal, középkori és kora újkori képi ábrázolásokkal egészültek ki. A hagyományos megközelítés helyett „látogatóközelibb” a kiállítás, ami többek között a gazdag látványelemeknek köszönhető: világító képek, forgatható táblák, kijelzők, érdekes szövegmegoldások teszik különlegessé az élményt.

A Barátság moziban a Menaságra repülj! című film bemutatójára várták a közönséget. Faragó Annamária dokumentumfilmje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, valamint a nemzeti összetartozásról szól. Bemutatja a székely emberek humorát, örömeit és könnyeit, akik az anyaországtól való elszigeteltségükben és elzártságukban is őrzik magyar gyökereiket és hagyományaikat.

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá