Az épített örökség kincsei

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ünnepe, a rendezvénysorozathoz Fehérvár is a kezdetektől kapcsolódik. Az elmúlt hétvégén a város legszebb épületei nyitották meg kapuikat a látogatók előtt, új kiállítás nyílt a Nemzeti Emlékhelyen és egy filmbemutatót is láthatott a közönség.

Csak egyet hallgassunk meg legalább! – apró fiúcska húzta befelé az apukáját szombaton, amikor meghallotta a Szent István Király Múzeum Rendház épületének udvarából a Fő utcai nyüzsgésbe kikúszó dallamokat. Délután a Vox Mirabilis Kamarkórus adott itt koncertet, telt házasat, ahogy mondani szokták: sokan ültek be, hogy meghallgassák az egyházzenei műveket, amelyeket az Ars Sacra Fesztivál keretében adott elő a kórus. A szép hangú énekeseket vasárnap a Rác utcában, a gyönyörű szerb templomban is hallhatta a közönség. Több más szép fehérvári épület mellett ez is látható volt ugyanis a Kulturális Örökség Napjain – sokan ki is használták a lehetőséget, hogy megcsodálják.

Ahogyan az Árpád Fürdőt, a Hiemer-házat vagy a Fejér Megyei Levéltárat is: ezen a hétvégén az épületeknek olyan részeit is megtekinthette a kíváncsi látogató, ahova egyébként nem juthatna be. A lecsós hétvége zajos programjaitól kissé távolabb valódi kincsekre csodálkozhatott rá az érdeklődő. Jöttek is, folyamatosan, a levéltárban minden órában összegyűlt egy-egy túrára való látogató, akik a Csekonicsokról szóló érdekes kamarakiállítást is végignézhették a házban.

Belvárosi sétákat is hirdettek a hétvégére, szombaton a Nyitott templomok napjához kapcsolódva a szakrális helyeket látogatták végig a csoportok szakértő vezetés mellett, vasárnap Aba-Novák és Fehérvár kapcsolatáról hallhattak előadást egy-egy séta keretében a Nemzeti Emlékhelytől a Városházán át a Csók István Képtárban látható válogatás-kiállításig. A Nemzeti Emlékhelyen szombaton Szabados György, a Szent István Király Múzeum történésze tartott érdekes előadást Szent Lászlóról és III. Béla királyról: az Árpád-házi uralkodók korát kutató tudós a krónikás hagyományra és a kutatási eredményeire támaszkodva mutatta be az uralkodók életútját. Vasárnap kiállítást nyitottak a Romkert árkádjai alatt: az egykori koronázó bazilika történetéről szóló tárlat a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásáig mutatja be a történéseket. A kiállításon a történeti adatok mellett oklevél- és krónikarészletek kaptak helyet, melyek ásatási fényképekkel, tárgyfotókkal, középkori és kora újkori képi ábrázolásokkal egészültek ki. A hagyományos megközelítés helyett „látogatóközelibb” a kiállítás, ami többek között a gazdag látványelemeknek köszönhető: világító képek, forgatható táblák, kijelzők, érdekes szövegmegoldások teszik különlegessé az élményt.

A Barátság moziban a Menaságra repülj! című film bemutatójára várták a közönséget. Faragó Annamária dokumentumfilmje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, valamint a nemzeti összetartozásról szól. Bemutatja a székely emberek humorát, örömeit és könnyeit, akik az anyaországtól való elszigeteltségükben és elzártságukban is őrzik magyar gyökereiket és hagyományaikat.

 

Share