Lecsókirálynőt koronáztunk

A lecsó legyőzhetetlen, a hétvége legalábbis ezt bizonyítja: a nyirkos, nem éppen barátságos idő ellenére a XIII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságon ebben az évben is több ezer ember érezte jól magát, élvezte a közös főzés adta élményt, a színpadi programokat és az utcazenét. Idén Tögl Kata fejére került a legfinomabb lecsóért járó korona, és új gazdára talált a Sipi Emlékkupa is.

Esik? Vagy nem? Az elmúlt héten főzők és szervezők egyaránt azt latolgatták, milyen lesz az idő a XIII. Fehérvári Lecsófőző Vigasság napján. De csak a rend kedvéért, mert hiába volt szürke és esős a reggel szombaton, az öt és félszáz jelentkező csapat majd mindegyike megjelent a neki kijelölt helyen, hogy – esőkabátban, esernyő alatt vagy a fák alá húzódva –, de nekikezdjen a főzésnek, mert lecsónak lennie kell és kész!

Délelőtt tíz körül már igazi nagyüzem volt a Zichy ligetben és a Móri úton, gomolygott a füst és a lecsó illata is ott szállt a családi, baráti és céges társaságok feje fölött. Kicsi és nagy, idős és fiatal együtt serénykedett a legjobb eredmény érdekében, és bár a hagyma sokakat „megríkatott”, azért alapvetően nagyon jó volt a hangulat minden bogrács mellett.  Volt persze, aki előbb alaposan rákészült a munkára, általában jóféle itókák elfogyasztásával, így volt, aki még csak a fát hasogatta, miközben a kondérok többségében már rotyogott a hagyományos vagy éppen saját recept szerint, titkos összetevőkkel megbolondított lecsó. Nem ég le? – hallottuk többször is az aggódó hangokat, míg másutt a belevalókról vitáztak: kell-e még só, elég-e a paprika, tojással vagy anélkül készüljön-e végül az asztalra kerülő finomság. Több csapatnál a négylábú házikedvenc is „segített”, sőt, egy asztalnál gyönyörű, színes tollú papagáj is felügyelte a főzést – talán még tanácsokat is adott, bár ezt saját fülünkkel nem hallottuk.

Idén is nagyon sokan jelezték, hogy kíváncsiak a hozzáértők véleményére, ők az előre megállapított sorrendben járultak a zsűrisátorba, hogy ott az ítészek alaposan megvizslassák a főztjüket. Ők a körítésre is figyeltek: nekünk legjobban talán a kerek cipóba töltött lecsó-csoda tetszett, de a szép tálakban bemutatott étkek mindegyike érdemes volt a dicséretre. Fenti képünkön például az a költemény látható, amellyel a legszebb főzőhely díját elnyert 229-es csapat érkezett a zsűri elé.

Ahogyan máskor is, sokan egyszerűen csak a buli, az együttlét kedvéért érkeztek a lecsófesztiválra, a csapatok többsége hozott magával zenét, nem egy bogrács mellett tánclépésben dolgoztak a főzők. A jókedvről a hazulról hozott muzsika mellett a Móri úton, a Dózsa György úton, a Zichy ligetben járva három banda is gondoskodott: a Band of StreetS, a New Orleans Funky és Mágustones többször is megjelent a főzők között, minden alkalommal nagy sikert aratva: folyamatosan készültek a fotók, videók az igazán kiváló, nagyon hangulatos utcazenei produkciókról.

A színpadon délelőtt a Kid Rock and Roll SE táncosai nyitották a programot a polgármester, Cser-Palkovics Adrás köszöntője előtt, aztán a Magyar Népdal Napját üdvözölve 250 diák kórusát és népzenészek produkcióit hallhatta a nagyérdemű. Délután átadták a nyugdíjas klubok sportversenyének díjait, a Vision Hip-Hop Dance, a Laguna KTSE és a MegaDance táncos produkciói után a Kerekes Band koncertjén tapsolhatott a közönség.

A nap legizgalmasabb része, az eredményhirdetés – amely az idén először jeltolmácsolással zajlott –, este hatkor következett el. A neves szakemberekből álló zsűri az órákon át tartó kóstolás után választotta ki a 20 legjobban sikerült ételt, és döntött a Sipi Emlékkupa sorsáról, valamint a legszebb főzőhelyről is. A legszebb főzőhely díját a 229-es csapat vihette haza, a zsűri különdíját Süsü, vagyis a 89-es csapat érdemelte ki, a Sipi Emlékkupát pedig a 174-es csapatnak szavazta meg a zsűri. A Lecsókirály sorsolásán a 90-es csapat lett a harmadik, a 407-es csapat pedig a második.

A Fehérvári Lecsófőző Vigasság zsűrije és Mészáros Attila alpolgármester idén Tögl Katát koronázta meg Lecsókirálynőnek: Kata a Crazy Lecsó Team képviseletében foglalhatta el a trónt, ők évek óta visszatérő résztvevői a fesztiválnak, a főzőversenynek. Voltak már korábban helyezettek, most felértek a csúcsra, méghozzá háromféle lecsóval: a hagyományos magyar tojásos lecsó mellett egy különleges, paprikába töltött rizses lecsót és egy mediterrán fűszerezésű májas lecsót vittek a zsűri elé.

A napot a Zero Music Band koncertje zárta a Zichy liget színpadán.

 

További képek és videók a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Facebook-oldalán »

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá