Több száz gyerek énekelt együtt a Magyar Népdal Napján

Székesfehérvár második éve résztvevője a Magyar Népdal Napja elnevezésű rendezvénynek, amelynek célja, hogy a népdalkincs ünneplése mellett a fiatalokat, főként az iskolásokat megszólítsa, közös éneklésre hívja. Ebben az évben szeptember 16-án a Zichy ligetben 250, a megye művészeti iskoláiból, művészeti műhelyeiből érkező kisdiák éneke köszöntötte az eseményt, amelynek központi rendezvényeit Martonvásáron tartották, ahol 450 gyermek énekelt a közös kórusban.

A megyei kórus létrejöttének motorja Hartyáni Mária volt, aki két évvel ezelőtt advent negyedik vasárnapjára hívta össze az énekeseket közös éneklésre. A kezdeményezésnek nagy sikere volt, azóta a kisangyalok kara már 450 fővel lép fel karácsony előtt a Belvárosban, a Városház téren.

Ezt az ötletet hallotta meg Kunos Tamás, a Magyar Népdal Napja szervezője, aki partnerként hívta az eseményhez a Fehérvári Programszervező Kft.-t, hogy közreműködésükkel a megye népdalosait is gyűjtsék össze egy kórusba. Így jött létre az a közel 500 fős, népdalénekesekből álló formáció, mely tavaly lépett fel először Martonvásáron, majd azt követően Székesfehérváron is.

A kezdeményezés – összhangban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által év elején kiírt, az iskolai kórusok alapítását, illetve a már meglévők működését támogató pályázattal – az idén is folytatódott. A Fehérvári Programszervező Kft. februárban kérte fel, hívta meg az iskolákat a Magyar Népdal Napjára, ezzel is ösztönözve a kóruséneklést, színvonalas fellépési lehetőséget teremtve az iskolai énekkaroknak. A jelentkezők a tanév végén kapták meg a közös éneklésre kiválasztott dalok listáját és kezdték meg a felkészülést, amelyben minden kórus a saját kórusvezetőjével dolgozott. A székesfehérvári előadás előtt egy közös próbát tartottak, Molnár Mónika, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusának vezetőjével. Ő az a nagy tapasztalatú karnagy, aki az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben szereplő gyerekeket is felkészítette a forgatáson való részvételre.

A székesfehérvári fellépést követően a diákok Martonvásáron, immár a Csík zenekar élő kíséretével énekeltek. Az itteni előadáshoz csatlakoztak a martonvásári Beethoven iskola és velük együtt énekelt a biatorbágyi Barackvirág csoport, valamint a budapesti Bakáts Téri iskola kórusa is, így itt 450 fős kórust hallhatott a közönség.  A közel egy órás megyei gálára – a Fejér Megyei Művelődési Központ ajánlására – Kunos Tamás állította össze a produkciókat, amelyben a megye több településének szakmai műhelyei, zenekarai, énekegyüttesei mutatkoztak be. A kórusokat Martonvásáron is Molnár Mónika vezényelte, a Bakáts Téri kórus természetesen előadta a filmből ismerős Bodzavirág című művet is.

A Magyar Népdal Napját köszöntő előadást az idén a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Zichy ligeti színpadi műsorában láthatta, hallhatta a közönség. A fiatal énekesek és zenészek az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolából, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond, a móri Radnóti, Petőfi és Szent Erzsébet általános iskolákból, a Sárszentmiklósi Általános Iskolából, a százhalombattai  Kőrösi Csoma, a székesfehérvári Kossuth és Kodály általános iskolából, illetve a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkeztek. Műsorukban két dalcsokrot adtak elő, az egyik mohácsi, amely a cappella előadás volt, a másik Udvarhelyről, Szentegyházasfaluról való, utóbbit a Csík zenekar kísérte felvételről. A műsor színesítéseként a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola felsőiregi citerás dallamokat adott elő, az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola diákjai pedig rábaközi dalokkal készültek az eseményre.

A Magyar Népdal Napjának országos, martonvásári eseményeit a Brunszvik-Beethoven Rendezvényszervező Központ és Könyvtár bonyolította le főszervezőként. 

    

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá