Több száz gyerek a Várkörúton

Népes gyereksereg lepte el ma a forgalom elől elzárt Várkörutat: közel kétszáz óvodás és százhúsz általános iskolás vett részt az Autómentes Napon. A gyerekek kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával, gokarttal és más emberi meghajtású járművel érkeztek az eseményre.

Az Európai Mobilitási Hét lezárása a szeptember 22-i Autómentes Nap, melyhez számos európai város mellett Székesfehérvár is évről évre csatlakozik. Az egész hetes rendezvény, és a pénteki nap középpontjában is a fenntartható városi közlekedés áll. Köszöntőjében Mészáros Attila alpolgármester is arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos megmutatni azokat az alternatív közlekedési módokat, amelyekkel kiválthatjuk a gépjárműveket.

A folyamatosan érkező óvodások egy része már ismerősként üdvözölte a szervezőket. „Tavaly is kaptunk ilyen lufit” – mondta egyikük, és gyakorlott mozdulattal fordította járgánya kormányát munkatársunk felé, hogy ráköthesse a lufit. A lufik színét illetően helyenként kialakult némi vita, de aztán kis cserebere után mindenki a neki tetsző színű lufival sorakozott fel a felvonuláshoz. Az ovisok – és a hozzájuk csatlakozó iskolások – kerékpárral, rollerrel, futóbiciklivel, görkorival, gokarttal vonultak fel a Várkörúton, majd a Magyar Kerékpáros Klub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete és a Gaja Környezetvédelmi Egyesület sátránál töltötték hasznosan az időt, és aszfaltrajzokat is készítettek.

Az iskolások a „2017 Legmobilisabb Osztálya” címért mérkőztek meg egymással. A kerékpáros tematikájú, ötállomásos vetélkedőn a diákok többek között biciklis akadálypályát teljesítettek, kvízkérdésekre válaszoltak, emellett a kerékpár kötelező felszereléseinek felismerésében és felnihajtásban is megmérkőztek. A versenyben az is számított, hogy melyik osztály mennyi közlekedési eszközzel érkezett az eseményre.

A vetélkedőre öt osztály nevezett be a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából, a Talentum Református Általános Iskolából, a Tóvárosi Általános Iskolából és a Comenius Általános Iskolából, de versenyen kívül teljesítette a feladatokat a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik osztálya és a Talentumból is érkezett még egy osztály. Az eredményhirdetés szeptember 27-én, szerdán lesz a Városháza Dísztermében. A résztvevő diákok között szeptember 25-én, hétfőn sorsoljuk ki az Intersport által felajánlott rollert.

A kicsit idősebbeket és a felnőtteket leginkább a Segway Magyarország által hozott járművek kötötték le: a Fehérvár Hangja támogatója az eszközökből bemutatót tartott, és az érdeklődők ki is próbálhatták az egy- és kétkerekű járműveket.

 

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá