Expo a diákoknak, börze az álláskeresőknek

Két fontos eseménynek ad helyet 2017 októberében az Alba Regia Sportcsarnok: október 16-án, hétfőn az Alba Regia Felsőoktatási Expo, október 17-én, kedden pedig a Fejér Megyei Hírlap Állásbörze várja az érdeklődőket. Az első napon a továbbtanulóknak kínál lehetőséget az expo, a következő nap pedig az álláskeresőké a börzén hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Ebben az évben már harmadik alkalommal rendezi meg az önkormányzat – két éve a Fehérvári Programszervező Kft. segítségével – a Felsőoktatás Expót, amely fontos esemény Fehérvár életében. A rendezvényen lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a városban működő egyetemek, de mellettük ott lesznek azok a cégek is, amelyek részt vesznek a duális képzésben – emelte ki a tájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester. A korábban elindított felsőoktatás fejlesztési programnak jelentős eredményei vannak Fehérváron: a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa második évét kezdte az idén, a képzések folyamatosan bővülnek; az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara öt alapszakon várja a hallgatókat, a létszám egyre növekszik; a Kodolányi János Főiskola is 25 éve része a város életének.

A fehérvári felsőoktatási intézmények majdnem negyven céggel állnak kapcsolatban a duális képzés területén, jövőre újabb 200 hallgatói hellyel bővülnek a lehetőségek. Elhangzott: pár nappal ezelőtt megszületett a megállapodás a Corvinus Egyetemmel, hogy a gazdálkodás-menedzsment és a pénzügy-számvitel mellett jövő szeptemberben már turizmus-vendéglátás alapszak is indul a fehérvári campuson. Az Óbudai Egyetemen a következő tanévben 120 új duális hely várja a jelentkezőket – joggal mondhatjuk tehát, hogy Székesfehérvár a duális képzés egyik fellegvára – mondta az alpolgármester, aki arról is beszélt: idén is lesz városjáró roadshow, amelynek keretében a helyben tanulás előnyeiről tájékoztatják a végzős diákokat.

A duális képzési forma lényege, hogy a hallgatók, miközben nappali tagozaton tanulnak, egyidejűleg gyakornokként dolgoznak a képzésben résztvevő és a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati oktatás nyújtó vállalatnál. A diákok ilyen módon naprakész szakmai gyakorlati ismereteket szereznek és megismerkedhetnek a szakterületüket érintő legújabb technológiákkal is. A duális képzésben foglalkoztatott hallgatók munkabért kapnak (az állami ösztöndíj rendszer juttatásai mellett), így már a tanulás mellett pénzt keresnek, önfenntartóvá válhatnak akár az egyetemi éveik alatt.

A mi feladatunk, hogy elérjük: minél több továbbtanulás előtt álló diák eljöjjön október 16-án az Alba Regia Sportcsarnokba. A rendezvény időpontját is hozzájuk igazítottuk: 13 órától 18 óráig várjuk őket – hangsúlyozta a Programszervező Kft. ügyvezetője, Juhász Zsófia, aki kiemelte: fontosnak tartja, hogy valódi kommunikáció jöjjön létre a diákok, szülők és az intézmények, cégek között. Kell, hogy közösen gondolkodjanak az előnyökről, hiszen a duális képzés nyújtotta anyagi lehetőségek sok családnak segítséget jelentenek az egyetemi tanulmányokban.

A szakkiállítást követő napon állásbörze várja az álláskeresőket. A börzét Székesfehérvár önkormányzata a Fejér Megyei Hírlappal közösen szervezi október 17-én, kedden. Az kiállításnak több éves hagyománya van már a városban, a rendezvény a kiállítók és az érdeklődők számára egyaránt vonzó. Az elmúlt évben majdnem harminc kiállító, vállalkozás, intézmény és munkaerő-közvetítő hozta el ajánlatait. Borsos Dávid értékesítési vezető arról szólt: örülnek az önkormányzattal való együttműködésnek, az eddigi tapasztalatokra alapítva közösen még sikeresebb lehet a rendezvény. A börze alkalmat ad arra, hogy az álláskeresők személyesen ismerjék meg a cégeket, a közvetlen találkozás jobb lehetőségeket kínál mindkét félnek. A rendezvényen munkaközvetítő irodák és a továbbképzésben dolgozó vállalkozások is jelen lesznek, így azok is találnak hasznos információkat, aki elégedetlenek jelenlegi munkahelyükkel és váltanának, vagy más szakmát tanulnának.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

 

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá