„Maradjatok itthon, Fehérváron!”

Az idei már a harmadik volt az Alba Regia Felsőoktatás Expók történetében. A szakkiállítás célja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik számára bemutassa a fehérvári egyetemi képzéseket, azon belül is hangsúlyosan a duális képzési lehetőségeket. Éppen ezért a kiállításon a felsőoktatási intézmények mellett a duális képzésben résztvevő cégek képviselői is megjelentek, így az érdeklődők első kézből, közvetlenül kaptak választ kérdéseikre.

A nyitásra megtelt az Alba Regia Sportcsarnok küzdőtere a szakkiállításra érkező diákokkal, több iskolából egész osztályok jöttek tanáraikkal együtt. A hivatalos megnyitón elsőként a város polgármestere köszöntötte a látogatókat. Cser-Palkovics András arról beszélt, már nem kell elmenni a városból ahhoz, hogy piacképes tudást szerezzenek a fehérvári diákok, hiszen már három helyi egyetem is kínál ehhez képzéseket. A városban megtelepedett cégeknek köszönhetően a modern technológiákkal is megismerkedhetnek helyben, ha a duális képzési formát választják. A helyi egyetemeken megszerezett diploma biztosíték arrra, hogy jó esélyekkel induljanak a munka világába és minden tekintetben megfelelő állást találjanak a végzés után. Az önkormányzat nemcsak az oktatás, de a szórakozás, a bulik terén is gondol a fiatalokra, utalt a polgármester a néhány hete megnyílt Petőfi Kultúrtanszékre. „Maradjatok hát itthon, Fehérváron!” – biztatta a középiskolásokat.

A Budapesti Corvinus Egyetem helyi campusa a duális alapképzés legfontosabb bázisa, a gazdaság-menedzsment és a pénzügy-számvitel szakon csak itt folyik ilyen rendszerű képzés – hangsúlyozta az intézmény bemutatásánál a rektorhelyettes. Szántó Zoltán azt is elmondta: a jövő tanévben vendéglátás-turizmus szakon is indul duális képzés. A tervek szerint tovább bővül a sport témájú képzések kínálata is: a mesterszakon végezhető sportközgazdász mellett (ez egyébként csak itt választható az egész országban duális képzésben) sportkommunikációt és sportdiplomáciát is lehet majd tanulni a korszerű fehérvári campuson.

Az egyetemeknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a munka világának gyors változásaihoz, éppen erre ad lehetőséget a duális képzés, amelyhez a Kodolányi János Főiskola is csatlakozott a maga szakjaival – erről Szabó Péter beszélt az érdeklődőknek. Az intézmény rektora kiemelte: végzőseik szinte „lábon elkelnek”, igen nagy arányban azonnal találnak állást. Azt is hangsúlyozta: Fehérváron mindenki talál munkát, bármelyiken is végez a három helyi egyetem közül. Kiemelte, hogy a Kodolányi különleges képzést is kínál: a jazz-ének szak országosan vonzza a fiatalokat, újdonságként pedig megemlítette a hamarosan induló musical-ének képzést. Beszélt az intézményben folyó úgynevezett sportmentor programról, amely – alkalmazkodva az átlagtól eltérő életmódjukhoz – az élsportolókat segíti az értékes, használható diploma megszerzésében.

Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja a műszaki, mérnöki tudományok iránt érdeklődő középiskolásokhoz fordult a bemutatkozásnál, felhívva a figyelmet arra, hogy a duális képzések keretén belül akár 100-120 ezer forintot is kereshetnek a hallgatók már a tanulmányaik idején. Az egyetemen az alapképzések mellett mester- és doktorképzésre is lehetőség van, mindezt pedig egy emberléptékű, szerethető intézményben végezhetik el a hozzájuk jelentkezők.

A kiállítás standjai közül nagy sikere volt a Grudfos Magyarország Gyártó Kft.-nek, az itt felállított energiabiciklit sokan kipróbálták, és ha már ott voltak, persze kérdeztek is a lehetőségekről. Egy jákys fiúcsapat az Alufe Fémszerkezeti Kft. érdeklődött – nem véletlenül: a szakgimnázium építőipari ágazatában tanuló diákok számára jó lehetőségeket kínálhat a cég. Többen érdeklődtek a Corvinus képzéseiről, de az Óbudai Egyetem standjánál is folyamatosan voltak kérdezősködő diákok. A standok többségénél apró ajándékok, játékok is várták a fiatalokat, akiknek a Fehérvári Programszervező Kft. egy sorsolással egybekötött játékot is kínált: a résztvevő diákok közül hárman – Baksa Bianka, Bauer Dávid és Szili Gergő – kétszemélyes wellness hétvégét nyertek.

A szakkiállítás idén először kiegészült a Fejér Megyei Hírlap Állásbörzével, amelyre holnap, ugyancsak az Alba Regia Sportcsarnokban várják az álláskeresőket.

Hajnal Csilla
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Lőrincz Miklós és Igari Balázs

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá