A 21 gramm zenekaré a 2017-es Arany Dobverő-díj

Eredetiség, saját dalok, hangszeres felkészültség ez a három szempont vezette a zsűrit az értékelésnél a negyedik ifiFESZT-en, amelynek végén egyhangú döntés született a Petőfi Kultúrtanszéken: az Arany Dobverő-díjat 2017-ben a Ferenczy-Nagy Boglárka vezette 21 gramm elnevezésű formáció vihette haza, mögöttük második a Black Rooster, harmadik pedig a Basemen zenekar lett.

Az idén már negyedik alkalommal rendezték meg az IfiFESZTet, amelyen a jelentkező sulizenekarok az Arany Dobverő-díj mellett a jövő évi Fezen fesztiválon való fellépés lehetőségéért szálltak ringbe, azaz álltak színpadra. Idén a Petőfi Kultúrtanszék volt a verseny helyszíne, ahol a zenekarok tinirajongói mellett az utódokra büszke, izgatott szülők, rokonok is ott álltak a közönségben, hogy megnézzék, meghallgassák: mire képes a gyerek, ha nem csak az iskolatársak előtt kell zenélnie. Ha azt mondják, jók voltak a srácok, higgyék csak el nekik! A zsűri – Mits Gergő zenész, Zsigmond Lala, a 2013. évi Fehérvár Hangja döntőse és Nagy Bogi, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke – mindhárom csapatot megdicsérte, de azért a további fejlődést segítve tanácsokkal is ellátta a zenekarokat.

„Őserő van a hangodban” – jellemezte az elsőként fellépő Black Rooster énekesét Mits Gergő, akitől a csapat dobosa is „jelest” kapott, Nagy Bogi pedig azzal biztatta őket: ha lenne koncertjük, ő elmenne rá. A rock stílusban játszó Basemen zenekar saját dalokkal érkezett a versenyre, ezt Mits Gergő értékelte is, megjegyezte viszont, hogy a szövegeket nehezen lehetett érteni. Lala a dobost dicsérte és az énekesnek javasolta: éljen jobban együtt a dallal, mozogjon bátrabban a színpadon.

A harmadikként színpadra lépő 21 gramm zenekart a mostani formában – harmonika, gitár, nagybőgő, cajon, ének – még nem hallhatta a közönség, de Ferenczy-Nagy Boglárka és Váradi Imre duójával már több rendezvényen is találkozhattak. A 21 gramm saját dalokkal és lelkes rajongótáborral érkezett a versenyre, igazi örömzenélést mutattak be a színpadon, utolsó számuknál, az Egye meg a fene című, fülbemászó ritmusú dalnál a végére közönség már együtt énekelte a zenekarral a refrént, és hatalmas ovációval ünnepelte a fiatal, tehetséges zenészeket.

A versenyt végül – a zsűri egyhangú döntése alapján – ők nyerték meg. Már az értékelésnél érezhető volt, a zenekarnak van esélye az Arany Dobverőre. Mits Gergő azt mondta, az este folyamán először érezte magát úgy, mintha igazi koncerten volna, és ennek nem kis részben az énekes, Ferency-Nagy Boglárka magával ragadó személyisége az oka. Emellett persze jók a szövegek, jók a dalok – csak az alapokat kell még összerakni kicsit jobban, tanácsolta. A végső értékelésnél a zenész elmondta: mielőtt leültek, a zsűritagok megegyeztek, hogy három fontos szempont alapján döntenek a helyezésekről. Ezek, az eredetiség, a saját dalok és a hangszeres felkészültség alapján egyértelmű volt mindhárom zsűritag döntése: a 2017-es Arany Dobverő-díj a 21 gramm zenekarnak jár. Ezzel együtt elnyerték a jövő évi Fezen fesztiválon való saját koncert jogát is.

A díjátadó, az örömködés és a fotózás után az ifiFESZT közönsége az emeleten Felméri Péter, a Dumaszínház tagjának standup-fellépésén derülhetett, aztán pedig a Lóci játszik akusztik előadása következett a színpadon, az estet pedig DJ Embryo zárta.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs, Lőrincz Miklós és Molnár Artúr (ÖKK)
Videó: Igari Balázs
További videók a Facebbok-eseményben »

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá