Fehérvári Advent: tele meglepetéssel

A hétvégén kezdődik az advent, ünnepi fénybe öltözik a Belváros: a Fő utcán kedves mesefigurák, a Városház téren az óriás fa alatt a kisvonat, a Városháza ablakaiban az élő adventi naptár, a Püspöki palota kertjében pedig az Adventi Udvar várja a fehérváriakat a karácsonyig tartó hetekben. Hétköznapokon a város óvodásainak, kisiskolásainak műsorait láthatjuk, az adventi hétvégeken a családokat kézművesfoglalkozások várják, a színpadokon pedig neves előadók koncertjeit láthatja, hallhatja a közönség. Idén újra szól a Kisangyalok kara is: a legszebb karácsonyi dalokat több mint 400 gyermek énekli majd a Városház téren.

Ahogyan azt a fehérváriak már megszokhatták, a hagyományos elemek mellett az idei advent is tartogat újdonságokat az ünnepre készülődő közösségnek. Minden nap meglepetéssel szolgál majd az élő adventi naptár: esténként, fél hatkor a Városháza a fényfestésnek köszönhetően mesebeli kincsesházzá alakul, kinyílik egy ablak, amelyből egy vers, mese, dal vagy zeneszám formájában naponta más és más ismert személy vagy fiatal tehetség nyújt át ajándékot az arra járóknak. A naptár első ablaka december 1-jén, pénteken 17.30 órakor nyílik.

A tavalyi sikere után vetítés lesz most is, méghozzá interaktív formában. Az Igéző kirakatában látható, Falvay Miklós által készített animációba mi magunk is „beléphetünk”: az üveg mögé telepített szerkezet ugyanis érzékeli az előtte állót, aki sziluettjével elkaphatja, összegyűjtheti a szállingózó hópihéket. A játékot a téli hangulatú, változó háttérképek teszik érdekessé. A hópihékkel december 1–23-ig játszhatunk a Fő utcán.

A ragyogó fénybe öltözött Belvárosban a megszokott, kedves mesefigurák, Mézi, Diótörő, a 19. századot idéző énekesek csoportja mellett több karácsonyi hangulatú installáció is fotózásra csábít, a Magyar Király előtt természetesen ott lesznek a fénygömbök is. A gyerekek kedvence, a világító hóember a Zichy ligetbe, a Zenepavilonba költözik, ahol a fákat is apró égő varázsolják mesebeli hangulatúvá.

A hatalmas, csillogó fenyőfa alatt december 3-án indul, és karácsonyig zakatol a kisvonat. Az ünnepi díszbe öltöztetett mozdony és az ajándékokkal megrakott két vagon meghatározott menetrend szerint jár majd: az adventi hétvégéken 16–20 óra között, hétköznapokon a délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között, délután pedig 16–19 óra között robog körbe a város karácsonyfája alatt.

Az adventi vásár kézműves termékekkel, finomságokkal, forralt borral és kürtőskaláccsal egészen karácsonyig várja a nézelődőket, ajándékvásárlókat, baráti beszélgetésre vágyókat. Hétköznapokon a Városház téri Adventi színpadon a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be adventköszöntő, karácsonyváró műsoraikat. Az adventi hétvégéken pedig a Zichy színpadon is lesznek koncertek: neves fellépők érkeznek Fehérvárra, fellép többek között Takács Nikolas, Nyári Aliz és Nyári Edit, a Singer Street Fehér Adriennel, a Pankastic!, a Gáspár Szilvi Jazz Band, de láthatjuk, hallhatjuk a Hang-Szín-Tér művészeti iskola és a Kodolányi főiskola jazz szakos diákjait is. A színpadi programok mellett a Hiemer-házban, minden szombaton és vasárnap 15–19 óráig idén is lesznek családi kézműves foglalkozások, báb- és meseműsorok, zenés programok a gyerekeknek.

Három éve indult, mára hagyománnyá lett a kezdeményezés, amely Hartyáni Máriától, Marika nénitől ered: a Kisangyalok karában idén a város 11 iskolájának több mint 400 énekelni szerető kisdiákja áll majd a Városház téren, hogy a legszebb karácsonyi dallamokkal teremtsen meghitt, ünnepi hangulatot advent első vasárnapján. A Kisangyalok karát hat óra előtt pár perccel hallhatjuk majd, mielőtt Cser-Palkovics András polgármester és a III. Adventi Jótékonysági Futás 12 év alatti győztese meggyújtja az első gyertyát a város adventi koszorúján. A vasárnapi műsorban az Adventi színpadon fellépnek a besnyői Szironta Együttes csengettyűsei, énekel a Vox Mirabilis Kamarakórus, hallhatjuk Szabó Leslie karácsonyi műsorát, a Zichy színpadon pedig az Aurevoir. zenekar ad koncertet.

A Hiemer-házban december 1–2-án tovább épül a mézeskalácsváros: kicsik, nagyok közösen díszíthetik az édes-mézes tésztából készült házak falát. A Belváros emblematikus épületeinek (Országalma, Bazilika, Városháza) egy része már elkészült az elmúlt években, most újabbakkal gyarapodhat majd. A kivilágított mézeskalácsvárost az idén már két helyen, a Hiemer-házban és a Városháza emeletén is megcsodálhatja bárki a karácsonyig tartó hetekben.

Részletes programok »

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá