A manók is együtt karácsonyoznak

A szenteste délelőttjére hirdetett manókereső játékkal véget ért a Fehérvári Advent idei programsorozata. Délelőttönként a gyerekműsorok, a négy adventi hétvégén koncertek, zenés műsorok, kézműves foglalkozások várták a fehérváriakat, no meg a mindennapi meglepetés az élő adventi naptár ablakaiban.

Nagyszülőkkel, apukákkal érkeztek szenteste délelőttjén a gyerekek az Adventi színpad elé, ahol a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, Benkő-Igaz Krisztina és Muzsik Eszter rendezvényszervező várta őket – egy verses mesével. Kis manók „bújtak el” a belvárosban, őket kellett megkeresni a gyerekeknek, akik nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a játékba. A kisebbeknek a felnőttek olvasták a mesét, ami segített a manók nyomára bukkanni, a nagyobbak maguk bogarászták a szöveget. A manókat mindenki meglelte, így ők is együtt tölthetik a karácsonyt. Nagyon jó az ötlet – dicsérték többen is a játékot, igazán jó elfoglaltság volt a gyerekeknek, amíg otthon anya készülődött az estére.

A hétvégén szombaton lobbant fel a negyedik adventi gyertya lángja a Városház téren. Cser-Palkovics András polgármester, Spányi Antal megyés püspök Balsay István korábbi városvezetővel közösen gyújtotta meg a gyertyát az Adventi színpadon, ahol ezután – ahogyan a többi hétvégén – most is a muzsika varázsolt meghitt hangulatot. Az Alba Regia Vegyeskar után a Singer Street acapella énekegyüttes lépett a színpadra, sokadszorra is bizonyítva azt az állítást, hogy az emberi hangnál nincs nagyszerűbb hangszer, a más-más stílusban előadott dalok igazi karácsony hangulatot teremtettek a téren. Az adventi koncertek záróakkordja szombaton a Gáspár Szilvi Jazz Band fellépése volt a Zichy színpadon: a közönség hálás tapssal jutalmazta a zenészeket.

Az idei rövid advent hétvégi koncertjein fellépett többek között Takács Nikolas, eljöttek Fehérvárra a Nyári lányok, Aliz és Edit, valamint Szabó Leslie, hallhattuk a Kodolányi János Főiskola jazz tanszakos hallgatóit és a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium diákjait, a DSB fúvószenekart, Mits Gergőt és Horváth Dávidot, megzenésített verseket adott elő a Kávészünet zenekar, acapella műsort hozott a FiveLive. A koncertek előtt, alatt is lehetett beszélgetni, forralt bort kortyolgatni, illatos kürtős kalácsot majszolni, forró gesztenyét szorongatva sétálni a hangulatos fényekkel teli Fő utcán. Számtalan kedves fotó, szelfi készült az installációknál, a Jégvarázs díszletében és az óriási mackó meg Mézi baba mellett. No és persze a kisvonatnál, ahol a gyerekek tátott szájjal figyelték: mikor bukkan elő a feldíszített mozdony a ragyogó karácsonyfa mögül?

Az idei advent talán legkedvesebb újdonsága volt az élő adventi naptár. A fényfestéssel mesebeli palotává változtatott Városháza ablakaiban december elsejétől minden nap fél hatkor egy-egy mese, történet, egy dal vagy zeneszám várta meglepetésként az arra járókat. Láthattuk például Váradi Eszter Sárát és Keller Jánost, a Vörösmarty Színház művészeit, muzsikáltak és daloltak a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Művészeti Iskola diákjai, Borbála és Luca napján pedig a Szabad Színház Prikulics gyerekcsoportjának színjátszói elevenítették fel a kapcsolódó hagyományokat. Nagy sikerük volt a Fehérvár Hangja döntőseinek: egy-egy jól ismert dallal lepte meg a fehérváriakat a győztes, Ferenczy-Nagy Boglárka, Kaifis Zoé, Király Dominika, Gesztesi Alexandra és Arany Timi is.

Sokan kipróbálták az Igéző előtt a hóesés játékot. Igazán mókás volt figyelni, ahogy a gyerekek mellett a felnőttek is beszálltak a játékba, táncoltak, mozogtak a vetített téli világban, gyűjtötték a hópelyheket. A Hiemer-ház Gesztenyés udvari foglalkoztatója is rendre megtelt, az apró, fa alá való ajándékok mellett fénybefőttet, fára való füzéreket is készíthettek a gyerekek, akik – mesterek irányítása mellett – az első hétvégén mézeskalácsot is díszítettek. Az idén is folytatódott ugyanis a mézeskalács város „építése”, az elkészült épületeket a Hiemer-házban és a Városháza emeletén is kiállították.

A hétköznapok délelőttjeit a város óvodásai és kisiskolásai színesítették meg, az Adventi színpad napokon át egymást követték a csoportok. A színpad előtti tér büszke szülőkkel és nagyszülőkkel telt meg, de az éppen arra sétálók közül is sokan lassítottak, hogy belehallgassanak egy-egy műsorba. Volt is miért: a Mikulás történetek mellett betlehemest, mesefeldolgozást, lucázást, verses összeállításokat és énekkaros műsort is látott-hallott, aki a Városház téren járt. Nem elfogult szülőként is állíthatjuk: nagyszerű műsorokkal álltak színpadra a gyerekek, hibátlan szövegmondással, nagy beleéléssel adták elő a rájuk bízott verseket, szerepet. A gyerekeknek nem csak dicséret, de nagy-nagy köszönet is jár a sok-sok munkáért, ahogyan az őket felkészítő pedagógusoknak is, akik tanítványaikkal együtt hozzájárultak a város ünnepéhez.

Hajnal Csilla
Fotó: Hajnal, Csilla, Turáni-Kerkay Zita, Igari Balázs és Simon Erika (ÖKK)

További képek és videók »

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá