Szerencsehozó lencse az új év első napján

Öt évvel ezelőtt, a Szent István-emlékév első napján hívta először Székesfehérvár önkormányzata a városlakókat egy nagy, közös ebédre, ahol az ilyenkor szokásos, a néphit szerint szerencsét és bőséget hozó lencsefőzelékkel kínálták az érkezőket. 2018-ban is folytatódik a hagyomány, január 1-jén, hétfőn 14 órától várják a fehérváriakat az Alba Plaza előtti téren.

Újév napján mindenki azt szeretné, ha a következő esztendő sikeres és szerencsés legyen, bőségben teljen. A néphit szerint ehhez arra van szükség, hogy az új esztendő első napján lencse kerüljön az asztalra. Leves, főzelék vagy saláta formájában – a lényeg, hogy minél többet együnk az amúgy egészséges finomságból.

A gazdagság és a bőség reményében a székesfehérvári önkormányzat új hagyományt teremtett a 2013-as Szent István-emlékév kezdetén, amikor első alkalommal kínáltak lencsefőzeléket a városlakóknak. A kezdeményezésből az évek alatt igazi közösségi hagyomány lett, amely 2018-ban is folytatódik. A megyei jogú város önkormányzata, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és az Alba Plaza összefogásával január 1-jén, hétfőn az Alba Plaza előtti térre várják a fehérváriakat egy nagy, közös ebédre.

A szerencsehozó lencse a Magyar Honvédség gulyáságyúiban készül, az ízletes főzeléket 14.00 és 16.00 óra között kínálják majd az érkezőknek egy pohár forró tea társaságában. A programon részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint több önkormányzati képviselő, és jelen lesz Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is. 

Share