Szerencsehozó lencse az új év első napján

Öt évvel ezelőtt, a Szent István-emlékév első napján hívta először Székesfehérvár önkormányzata a városlakókat egy nagy, közös ebédre, ahol az ilyenkor szokásos, a néphit szerint szerencsét és bőséget hozó lencsefőzelékkel kínálták az érkezőket. 2018-ban is folytatódik a hagyomány, január 1-jén, hétfőn 14 órától várják a fehérváriakat az Alba Plaza előtti téren.

Újév napján mindenki azt szeretné, ha a következő esztendő sikeres és szerencsés legyen, bőségben teljen. A néphit szerint ehhez arra van szükség, hogy az új esztendő első napján lencse kerüljön az asztalra. Leves, főzelék vagy saláta formájában – a lényeg, hogy minél többet együnk az amúgy egészséges finomságból.

A gazdagság és a bőség reményében a székesfehérvári önkormányzat új hagyományt teremtett a 2013-as Szent István-emlékév kezdetén, amikor első alkalommal kínáltak lencsefőzeléket a városlakóknak. A kezdeményezésből az évek alatt igazi közösségi hagyomány lett, amely 2018-ban is folytatódik. A megyei jogú város önkormányzata, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és az Alba Plaza összefogásával január 1-jén, hétfőn az Alba Plaza előtti térre várják a fehérváriakat egy nagy, közös ebédre.

A szerencsehozó lencse a Magyar Honvédség gulyáságyúiban készül, az ízletes főzeléket 14.00 és 16.00 óra között kínálják majd az érkezőknek egy pohár forró tea társaságában. A programon részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint több önkormányzati képviselő, és jelen lesz Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is. 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá