Két nap az ókorban: Floralia Gorsiumban

Septimius Severus császár és kíséretének látványos bevonulása, gladiátorok küzdelme, római légiók csatái, ókori témájú játékok és foglalkozások, színházi előadás, valamint római kori esküvő segítségével tehetünk időutazást a római korba: a Gorsium Régészeti Park idén is Floraliának ad helyet április 28-án és 29-én. A kétnapos eseményről ma tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, közreműködők.

„Az égi lét nem nekünk való, hisz ott ez se jó, meg az se jó” – Ferenczy-Nagy Bogi zeneszerző-dalszövegíró a rendezvény sajtótájékoztatóját bevezetve ízelítőt adott az idei Floralia színdarabjának egyik dalát elénekelve.

Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban ez igazi ókori fesztivállá fejlődött.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, az antik Róma egyik legimpozánsabb ünnepe volt Flóráé – az egykori hagyományok felelevenítésében nagy szerepet játszik a Szent István Király Múzeum, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Vörösmarty Színház művészeti intendánsának, dr. Matuz Jánosnak az együttműködése.  Az április 28–29-én, szombaton és vasárnap zajló ókori tavaszköszöntő ünnepre az alpolgármester invitálta a város lakóit: „Az elmúlt években nagyon komoly közönségszámot tudhattunk magunkénak, aminek nagyon örülünk, és reméljük, így lesz ez most a hosszú hétvégén is!” – fogalmazott.

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója az elmúlt évek nagy sikerével kapcsolatban elmondta, hogy tavalyelőtt több mint hatezer, tavaly pedig tízezer fölött volt a látogatók száma. A jeles történelmi esemény felelevenítése, a császári bevonulás 11 órakor indul, ezen kívül számos erre épülő programelem, csatajelenetek, tárlatvezetés, vásárok, kézműves bemutatók, greenbox-fotózás, a régészeti feltárásoknál használt quadrocopter-bemutató vagy mini ásatás is gazdagítják a színes kínálatot, amellyel mindent korosztályt igyekeznek megszólítani. Az idei rendezvényhez is meghirdették a képzőművészeti pályázatot, amelynek alkotásaiból kiállítás nyílik a rendezvényen.

Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát, a tavalyi Békétlenek folytatását Matuz János írta és rendezte. A gorsiumbeli előadás játékteréről azt fogalmazta meg, hogy különleges szakralitással bír, és egészen kivételes lelki élményt kapnak az alkotók a csodálatos helyen; mindemellett az óriási, 100-120 méteres színpad nagy kihívást jelent. A bemutató az idei évben is összművészeti előadás: a több alkotócsoport összefogásában megvalósuló produkcióban közreműködnek a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei, a Megadance Székesfehérvári Táncszínház táncosai és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A rendező hangsúlyozta: Ferenczy-Nagy Bogi zeneszerző-dalszövegíró munkája és Hámori János hangszerelése nélkül az előadás nem lenne az, ami: a zenei-akusztikus alap nagy erénye a darabnak. „Gorsiumnak jól áll a fúvós megszólalás”– vélekedett a rendező. Matuz János azt is elmondta, hogy tavaly mind a négy előadáson nyolcszáznál többen voltak – ez óriási élmény a fellépőknek. Azt is kiemelte, hogy a nézőket sikerült ott tartani és lekötni a színre vitt darabbal.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a bejutással, parkolással kapcsolatos legfontosabb információk közül kiemelte, hogy idén már 9 órakor nyílnak a kapuk, és elindulnak az események, a foglalkoztatók. Elmondta, hogy az elővételes jegyek vásárlása megkönnyíti a bejutást: szerdától péntekig 10% kedvezménnyel lehet ezeket megvenni. Az irányított parkolással több ezer főt koordinálnak a fogalmat irányító polgárőrök, rendőrök. A bekötőút jobb oldalán a közlekedés megkönnyítése érdekében megállni tilos táblákat helyeznek el. A buszok és különjáratok rendje a programfüzetben és a www.gorsium.org honlapon megtekinthető; a bekötőúton a tömegközlekedők számára a lovaskocsis beszállítás is rendelkezésre áll majd. A két pénztár közül a Látogatóközpontban bankkártyás fizetési lehetőség is lesz, a régi bejáratnál csak készpénzzel lehet fizetni.

Az újdonságok közül Benkő-Igaz Krisztina kiemelte a családi kalandjátékot, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy egy rejtély kiderüljön: ki tör a császár életére; a játék az egész terület bejárásával számos ismeretet és élményt ad a résztvevőknek. A 21. század becsempészéseként a rendezvényen kinect-játékkal újítanak, ebben egy amfora fog életre kelni. Idén már nyolc hagyományőrző csapat teszi egyre látványosabbá a bemutatókat, összecsapásokat, a napokat pedig egy nagy közös csatajelent zárja 17 órától, amit a császári kivonulás követ.

 

Floralia – Tavaszköszöntő ünnep

A római kori kultúrát a Szent István Király Múzeum munkatársai és hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. Segítségükkel a látogatók betekintést nyernek az ókor világába, megismerik viseletüket, szokásaikat: csaták, fegyverbemutatók és animátorokkal irányított interaktív foglalkozások várják a családokat. Idén egy új gladiátorcsapat is bemutatkozik, ők gyermekgladiátor-iskolát is működtetnek majd, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok nemcsak kiképzést kapnak, hanem meg is mérkőzhetnek egymással.

A Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az „Arénában”.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

Alig érkezik meg a császár, máris az életére törnek: az idei Floralia újdonsága az a kalandjáték, amelynek résztvevői a park teljes területét bejárva nyomoznak a merénylő után, aki nem ünnepelni érkezett Gorsiumba, hanem ártó szándékkal ármánykodik a császár körül. A gyanúsított megtalálásához és leleplezéséhez a résztvevők logikájára és megfigyelőképességére éppúgy szükség lesz, mint a kézügyességükre.

A kalandjátékon túl a múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal és foglalkozásokkal várják a gyermekeket, a táci gyerekek pedig az ókori gyermekjátékokba vezetik be az érdeklődőket. A kézműves foglalkozásokon többek között ékszereket, babér- és virágkoszorút, mozaikképet és bőrsarut lehet készíteni, aki pedig szeretne rómaivá válni, lehetősége nyílik beöltözni egy fotó erejéig: a Látogatóközpontban működő greenbox-fotózás évek óta óriási sikert arat.

Bár a Floralia idején két napot tölthetünk az ókorban, azért a 21. századtól sem szakadunk el: a régészetben alkalmazott egyik modern technológiával, a quadrocopterrel is meg lehet ismerkedni. Ugyancsak a 21. századból érkezik a Látogatóközpontba az a kinect-játék, amelyben megelevenedik egy római amfora: a történet főhősei az esemény látogatói lehetnek.

A nagyszabású eseménysorozat elmaradhatatlan és népszerű része a színházi előadás – a görög-római jellegű színháztérben ezúttal a Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát viszi színre Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa. A Floralia idején négyszer is látható színházi produkció a tavalyi Békétlenek című alvilági komédia történetét folytatja: az Alvilágban pórul járt Dionüszosz visszatér az Olümposzra, hogy nemes bosszút készítsen elő elszenvedett sérelmeiért.

A vidám produkció főszerepeit Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészei alakítják, a további szerepekben a Szabad Színház művészei – Törsök Márta, Szabó Miklós Bence és Kovács Máté –, valamint fehérvári diákszínjátszók – Nyári Ádám, Darkó Dániel, Körmendi Kristóf, Badi Rebeka, Jenei Márton, Ferenczy-Nagy Bogi és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház tagjai láthatók. A darabban fontos szerepet kap a zene, amelyet idén is Ferenczy-Nagy Bogi, a 2017-es Fehérvár Hangja és Hámori János trombitaművész jegyez, és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik élőben. A jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a produkció koreográfusa Rovó Tamás.

A programok mellett kellemes és hasznos időtöltést kínál a régészeti park, amelynek területén naponta kétszer vezetés is indul. Az 1958 óta folyó ásatás erődfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, fórumot, templomokat, középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárta fel – a leletekből állandó kiállításon adnak ízelítőt a közönségnek. A színház hátterét is adó új erődfal a hozzá kapcsolódó tornyokkal kilátóként is szolgál, ennek tetején végigsétálva madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye.

A Floraliára a fehérvári Szent István Király Múzeumban elővételben belépőt vásárlók különjárati autóbusszal is eljuthatnak a rendezvényre: szombaton és vasárnap két alkalommal indulnak buszok Székesfehérvárról, a Csapó utcából és vissza Tácról. Az előre megváltott belépőkkel sorban állás nélkül lehet bejutni Gorsiumba, ahol idén egyébként kétszer annyi pénztár működik majd, mint az elmúlt években.

A részletes programokról a www.gorsium.org honlapon és a facebook.com/gorsiumfloralia oldalon lehet tájékozódni, ezeken a felületeken érhető el a rendezvény napokban megjelenő műsorfüzetének digitális verziója is.

Szöveg: Fraller Ildikó (ÖKK) és Lőrincz Miklós
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Lőrincz Miklós és Turáni-Kerkay Zita

 

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá