Óriásbábok a színpadon

Kedden délelőtt elkezdődött a Fehérvári Programszervező Kft. 2017-es óriásbáb-készítő tábora: a Vörösmarty Színház hátsó színpadát négy napon át négy iskolából érkezett gyerekek töltik meg, akik részt vesznek III. Béla és felesége, Antiochiai Anna alakjának elkészítésében.  A tábort ebben az évben is Majoros Gyula szobrászművész, bábkészítő mester, az óriásbábok kivitelezője vezeti.

Az óriásbábok figyelő tekintete kíséri az asztalok mellett szorgoskodó gyerekek munkáját a Vörösmarty Színházban. A hátsó színpadon kedden délelőtt kezdték a munkát a Tóvárosi, a Széna Téri, a Zentai Úti és a Munkácsy Mihály Általános Iskolából  érkezett diákok, akik csoportokra osztva dolgoztak. Az asztalokon óriási fejek, Majoros Gyula bábkészítő mester útmutatását követve a diákok ezekről készítettek ceruzával portrékat, hogy azután – szobrászként is kipróbálva magukat – a polisztirol anyagból ki is faragják majd azokat kicsiben. A mester elmondta, a gyerekek megismerkednek a kasírozással is, kardokat, ékszereket készítenek majd a hét folyamán, ahogyan a korábbi években is tették a város iskoláiból jelentkező diákok: a már meglevő óriásbábok kiegészítői is a fehérvári gyerekek keze nyomát őrzik. Elkészülnek például a koronák, ezeket is dekorálja a főként lányokból álló csapat a héten: gyönyörű aranylamé bevonatot kapnak majd a királyi fejékek, amelyekre többek között a tűzzománc technikához hasonló módon alkotott díszek és aranyszínű zsinórból font csüngők is kerülnek.

Az idei Koronázási Szertartásjáték III. Béla alakját, tetteit idézi a közönség elé az augusztusi Királyi Napok idején. Az előadásnak 2017-ben is szereplői lesznek a Székesfehérváron már jól ismert, Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész által tervezett óriásbábok, közéjük kerül be ebben az évben III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna figurája – ezeken is dolgoznak a gyerekek, de készül még két másolat is – tudtuk meg Majoros Gyulától, Szent István és Gizella figurája kisebb lesz, mint a többi, ezeket utazó bábként lehet majd használni.

A már hagyományosnak mondható táborba tíz órára érkeznek a gyerekek, délelőttönként a bábok csinosításán dolgoznak, de a munka mellé más programot is kínálnak nekik a szervezők. Kedden ebéd után Matuz János, a színház művészeti intendánsa, a Koronázási Szertartásjáték dramaturgja beszélt III. Béláról, a történelmi korszakról, amelyben a király uralkodott, szerdán a lovagvilágot idéző hagyományőrző bemutatót láthatnak a diákok, csütörtökön pedig az augusztusi Koronázási Szertartásjáték előadásának jelmeztervezője, Kovács Yvette érkezik hozzájuk, ő a középkori viseletekről tart előadást a diákoknak.

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá