Százszoknyás karikázó a főtéren

Legénybúcsú, lánykikérés, a menyasszony öltöztetése és fergeteges mulatság – az igazi falusi lakodalom hangulatát élheti át az, aki a jövő hét végét a fehérvári belvárosban tölti. A Népművészeti Fesztiválon az is kiderül: hogyan mostak az asszonyok a mosógép előtti korszakban?

Már csak egy hét van hátra a Székesfehérvári Királyi Napok nyitányáig. Az augusztus 11–20-ig tartó tíz napban számtalan program várja a látogatókat: a XXII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál bemutatói a Zichy színpadon és a Táncházban, a katonazenekari találkozó résztvevő együtteseinek térzenéje a Belváros több pontján, a Koronázási Ünnepi Játékok középkori forgataga a hagyományőrzőkkel, régizenészekkel, bábosokkal és mutatványosokkal, az óriásbábok menete Szent István ünnepén.

A programsorozatnak idén először része a Népművészeti Fesztivál, amely önmagában is rengeteg érdekességet kínál a fehérváriaknak és az ide érkező vendégeknek augusztus 12–13-án. A falu a városba költözik ezen a hétvégén: az Országzászló téren például baromfiudvarba csöppenünk, ahol egy népviseletbe öltözött házaspár a régmúltról mesél, miközben bemutatja a háztáji gazdaságot, a mindennapi teendőket. A Varkocs-szobornál szombaton előkerül a mosóteknő, a sulykoló és a mángorló: szorgos kezű menyecskék mutatják meg, hogy milyen volt az élet mosógép nélkül, a kétnapos vásárban pedig a portékáikat kínáló kézművesek mesterségük rejtelmeibe is beavatják a nézelődőket.

A fesztivál keretében szombaton a Sárköz, vasárnap a Felvidék hagyományait, szokásait ismerhetik meg a látogatók. Igazi falusi lakodalom lesz a Belvárosban mindkét napon: legénybúcsú a Kurta kocsmában pajzán dalokkal, kötekedő duhajokkal, lánykikérés, menyasszony-öltöztetés, esketés és végül fergeteges mulatság vár a vendégekre, a százszoknyás karikázó után ugyanis közös táncra hívnak mindenkit a Városház téren.

Táncból amúgy sem lesz hiány ezen a hétvégén: szombaton az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című darabjának tapsolhatunk, szó szerint a helyszínen, az előadást ihlető szobrok környezetében: a nyitó tétel az Országalmánál lesz, majd a produkció a Mátyás király-emlékműhöz vonul a közönség kíséretében, itt a reneszánsz táncokat láthatjuk, aztán a Varkocs-szobornál a török időket idézik, végül a Zichy színpadnál a reformkorba repítenek az előadás résztvevői. A vasárnap pedig az utánpótlásé: gyermek néptáncgálát rendeznek a Zichy színpadon, ahol az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, a salgótarjáni Nógrád Gyermek Néptáncegyüttes, a miskolci Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely táncosai mellett színpadra lépnek a Fölszállott a pávában megismert ifjú tehetségek, a tordasi Gatyamadzag Zenekar és az úrhidai Marton Bendegúz, valamint az abai Abanda Zenekar és a Kösöntyű Énekegyüttes is.

A fesztivál részletes programja »

   

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá