Hírek

Barokkos virágcsodák a belvárosban

2018. május 22.   Hajnal Csilla  

A barokk színei és a pompázatos stílus más jellemző jegyei köszöntek vissza az idei Pünkösdi Virágálom virágkötőmesterek alkotta kompozícióiban, amelyeket rengetegen láttak a fehérvári belvárosban a napsütéses ünnepi hétvégén. A virágcsodák mellett barokk zene és barokk divatbemutató is várta a látogatókat, akik a belvárost bemutató körsétákon is részt vehettek a rendezvény ideje alatt. Idén is volt közönségszavazás: a mesterek között a Budai 66. Virág-Ajándék üzlet alkotása, a „kisinasok” között a Tóparti gimnázium csapatának műve nyerte el a nézők tetszését.

Elképzelni sem tudjuk, összesen hány fotó készülhetett a hétvégén a belvárosban, de hogy nagyon sok, az egészen biztos. A közösségi oldalt elárasztották a Pünkösdi Virágálom helyszíneit bemutató képek, a városban sétálva is azt láttuk, kattognak a fotómasinák és csúcsra jártak a telefonok is a kezekben. A Fő utca és a Városház megtelt, mindhárom napon ezrek nézelődtek, csodálták a gyönyörű virágokat, élvezték a jó időt, hallgatták a kora esti koncerteket. Vasárnap és hétfőn is sokan indultak neki a barokk belváros szépségeit felfedezni Kulcsárné Németh Mariann értő vezetésével, a gyereket pedig a Terembura egyesület várta nyomozós sétára, velük készíthettek pünkösdi koszorút, koronát is a kicsik pihenésképpen. Igazi gyerekcsalogató volt a galamb- és óriásnyúl-bemutató is, a ketrecek előtt szinte folyamatosan állt a sor hétfő délután, kislányok, kisfiúk rángatták türelmetlenül a szüleik kezét egyik szárnyastól a másikig.

Idén tizenegy helyszínen készültek virágkompozíciók, közülük kilencre szavazhatott a közönség a programfüzetben található lapon. Ehhez társultak szombaton a „Kisinasok” versenyében alkotó diákcsapatok munkái, amelyekre a közösségi oldalon lehetett voksolni. Hétfőn három órakor a diákok már láthatták: a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium csapata, Csapi Dorka, Egyed Evelin, Fisli Blanka, Moharos Bence és Schekk Eliza nőalakot formázó összeállítása kapta a legtöbb szavazatot, a jóízlésű, ügyeskezű diákokat Schrenk Rita Anna készítette fel a nemes versenyre. A „kisinasok” nyereménye egy csoportos belépő a budapesti Aquaworldbe. Ők és a másik két csapat (a másik tópartis mellett a móri Radnóti Általános Iskolaé) is emléklapot vehetett át az esti eredményhirdetésen, ahol az is kiderült, hogy a mesterek között a Püspöki palota kapuját feldíszítő Budai 66. Virág-Ajándék üzlet munkatársai kapták a legtöbb voksot a közönségtől, a jutalmuk a Jancsárkert által felajánlott ajándékcsomag, amelyet Földi Zoltán önkormányzati képviselőtől vettek át.

A szemet gyönyörködtető virágok között esténként koncertek várták a belvárosban járókat a Mátyás király-emlékműnél: a jaMese zenekar, a Laidback Quartet, a Fiori Musicali, a Stringers Vonósnégyes, valamint Kamillka és a Pesti Sikk zenekar mind más-más stílust hozott a Fő utcai forgatagba, és mindegyik meg is találta a maga közönségét – a szép időben sokan ültek le, álltak meg legalább egy-két szám erejéig, hogy élvezzék a zenét. A koncertek előtt pedig időutazhatott is, aki fogékony a divatra, hiszen nem csak bemutattak barokk ruhákat, de arra is volt mód, hogy aki akar, bele is bújjon a szépséges holmikba: különleges hangulatú fotók készültek a virágokkal díszített Mátyás király-emlékmű előtt a vállalkozó kedvű hölgyekről és urakról. Talán éppen közülük írta valaki a Fehérvári Programszervező Kft. közösségi oldalára köszönő üzenetét: „Mindenkinek csak gratulálni tudunk. Gyönyörű élmény volt!”

Hajnal Csilla
Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

További képeink Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/fehervariprogram