Hírek

Hétpróbás mackókeresők a Hetedhét Játékfesztiválon

2018. május 23.   Hajnal Csilla  

Ládavasút, felhővadászat, lovagi torna, élményműhely, mackókereső kalandok a hétpróbásoknak, a színpadon bábműsorok, koncertek, a Vörösmarty Színház jótékonysági programja – igazán sokszínű lesz idén a Hetedhét Játékfesztivál, amelyet a gyermeknap hétvégéjén, május 26–27-én rendeznek meg a belvárosban, a Városház téren és a Fő utcán. A rendezvényről szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Hosszú évek hagyománya már Fehérváron, hogy a gyereknapot egy nagy fesztivállal ünnepeljük, amelyre kicsiket és nagyokat egyaránt várunk – invitálta tájékoztatón a városlakókat Brájer Éva alpolgármester, aki külön is felhívta a figyelmet a Hetedhét Játékmúzeum megújult Réber-kiállítására. A tárlatot Gärtner Petra művészettörténész rendezte és zseniális, mindenkinek látnia kell – emelte ki.

Idén állati jó lesz a fesztivál, és ezt lehet szó szerint érteni: a tematika ugyanis az állatokhoz kapcsolódik – erről már Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője beszélt. A Hétpróba története szerint Marie és Walter babák egy erdei piknik során elvesztették kedvenc mackójukat. A múzeum lakói már elkezdték keresni Teddyt, de eddig nem jutottak eredményre, ezért arra kérik a gyerekeket, segítsenek megtalálni őt. Május utolsó hétvégéjén, a hatodik játékfesztivál hétpróbája során – mindkét napon – a belváros sok pontján várnak feladatok a vállalkozó kedvű mackókeresőkre, akiknek összesen hét sikerpecsétet kell összegyűjteniük ahhoz, hogy Teddy végre hazajusson. Ebben az évben a Hetedhét Játékmúzeum mellett a Deák Gyűjteményben is lesznek feladatok, hiszen a fesztivál egyik nem titkolt célja, hogy a gyerekeket – és velük a felnőtteket is – bevonzzák a múzeumokba.

Idén is folytatódik a Hétbolha játékcserebere, amelyben arra kérik a gyerekeket, hozzák el régi, megunt játékaikat, hogy a fesztiválon új gazdára találhassanak. Cserébe hazavihetnek egy másikat, vagy választhatnak azok közül, amelyeket a Hetedhét Játékmúzeum önkéntesei készítettek. Lesz majd fotózás az otthonról hozott kedvenc játékkal, a fotók a múzeum virtuális gyűjteményét gyarapítják.

A hétpróbásoknak, no meg persze a többi gyereknek rengeteg más játékot is kínál a fesztivál május 26–27-én a fehérvári belvárosban, a Fő utcán és a Városház téren. Az utcai játékelemekről Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője beszélt. A felhővadászat minden évben nagy siker az égbe vágyó kicsik között, sokan szeretik a ládavasutat és a fajátékokat is népszerűek a gyerekek között. Lesz lovagi torna, élményműhely, természetesen macis kézműves foglalkozás, Manyi varrodájában pedig akár saját játékot is varrhat magának, akinek kedve van. A Juhász Gyula közben baba-mama sátor is lesz, ahol a szülők megetethetik, bepelenkázhatják a legkisebbeket.

A játékban megfáradt aprónép a színpad előtt pihenheti ki a fáradalmakat: Fabók Mancsi, Fekete Dávid, a Vaskakas Bábszínház, a Tintaló Társulás, a Bóbita Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház előadásai a felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek, ahogyan a családi koncertek is: szombaton délután Bolba Éva és a JAZZterlánc, vasárnap délelőtt Palya Bea, délután a Klárisok zenekar muzsikál.

A gyereknaphoz a Vörösmarty Színház művészei is csatlakoznak. Vasárnap a Fő utcán a színház művészeivel is találkozhatnak majd a rendezvény látogatói, a színészek mesélnek, énekelnek a kis vendégeknek. A programnak része egy jótékonysági adománygyűjtő akció is, amely már május 22-én elkezdődött. Váradi Eszter Sára színművész elmondta: az adományokat – biciklit, sporteszközöket, társasjátékot, színes ceruzát, zsírkrétát – a színházban aulájában lehet leadni, vasárnap pedig a színházi sátorban is fogadják azokat délig, amikor az összegyűlt játékokat a színpadi műsor keretében adják át a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyerekeknek. Váradi Eszter Sára Keller Jánossal egy kis zenés összeállítással, Kerkay Rita pedig egy mesével érkezik, ő – kapcsolódva a fesztivál tematikájához – kutyáját is magával hozza az alkalomra. A tájékoztatón jelen volt Deresné Tanárki Mária is, aki megköszönte a kezdeményezés elindítóinak a segítséget.

A szombati napon rendezi meg a Szent István Király Múzeum a Régészet Napját, ennek keretében a Fő utcai Rendház díszudvarában régészhomokozó, interaktív tárlatvezetés, óriáspuzzle és más kirakójáték is várja a gyerekeket, akik akár Mátyás aranyforintjának vagy III. Béla rézpénzének másolatát is elkészíthetik maguknak emlékül. A Hetedhét Játékfesztivál ideje alatt a múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható.

A Hetedhét Játékfesztivál első napján, május 26-án, szombaton Mesés kertek címmel gyermek kertépítő versenyt rendeznek a Zichy ligetben: 9–12 óráig a város 23 óvodás csapata dolgozik majd a Zenepavilon mellett. A feladat egy előre elkészített virágágyásba a gyerekek által kigondolt, pedagógus vagy szülői segítséggel kivitelezett fantáziakert kialakítása. A kiskertekre szavazni is lehet: a közönség által a legszebbnek választott három kert alkotóit díjazzák.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós