Hírek

Virágálom a barokk jegyében

2018. május 15.   Hajnal Csilla  

A pünkösdi hétvégén ismét virágba borul a fehérvári belváros. A virágkötő mesterek ebben az esztendőben a Barokk évhez kapcsolódva alkotnak, e stílus jegyében készülnek majd a kompozíciók, amelyekre idén is szavazhat a közönség. Nem marad el a „Kisinasok versenye” sem, a benevezett diákcsapatok munkáját a Fő utcán követhetik az érdeklődők. A Mátyás király-emlékműnél koncertek, családi programok várják a fehérváriakat.

A hagyományos Pünkösdi Virágálom programjának ünnepélyes megnyitója május 18-án, pénteken délután öt órakor lesz a Városháza előtt, ahol a polgármester, Cser-Palkovics András és Spányi Antal megyés püspök köszöntője után az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja, valamint a Kákics együttes ad műsort. Ezután indul az első pünkösdi körséta a virágkompozíciók helyszíneire. A virágárverés a Mátyás király-emlékműnél lesz, a befolyó összeget a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár kapja. A nyitónap végén a Mátyás király-emlékműnél a Corpus Rézfúvós Quintett barokk műsorát hallhatja a közönség.

Tavaly hagyományteremtő szándékkal először hirdette meg a Fehérvári Programszervező Kft. a „Kisinasok versenyét”, amelyben az utánpótlás kap lehetőséget a bemutatkozásra: a meghívásos versenyre benevezett iskolák diákcsapatai szombaton a Fő utcán alakítják ki a maguk tervezte összeállítást a látogatók szeme előtt. Az elkészült művekre online szavazhatnak majd az érdeklődők.

A profik között is lesz közönségszavazás, a belvárosban készülő kompozíciókra papíron voksolhatnak majd, a szavazatokat a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, illetve a Városháza bejáratánál elhelyezett urnákba dobhatják be hétfő délután három óráig.

Szombaton, vasárnap és hétfő délután a családok a Mátyás király-emlékműnél a Terembura egyesülettel pünkösdi virágkoszorúkat, koronákat készíthetnek, de részesei lehetnek annak a sétával összekötött nyomozásnak is, amelynek segítségével a barokk belvárost lehet bejárni és megismerni. Az idei Pünkösdi Virágálom a Barokk évhez kapcsolódik tematikájával: nemcsak a virágkötők kompozíciói készülnek ebben a pompázatos stílusban, de több más program is kötődik a témához. Szombaton délután például barokk ruhába bújhatnak a vállalkozó kedvűek, hogy aztán fotó is készüljön a nagy pillanatról, vasárnap pedig barokk divatbemutatót láthat a közönség a Mátyás király-emlékműnél.

Vasárnap és hétfőn 15 órakor a Nemzeti Emlékhely bejáratától indulnak körséták, amelynek során a virágos helyszíneket is felkeresik az érdeklődők, miközben a barokk belváros nevezetességeivel is megismerkedhetnek. A gyerekek számára a Terembura egyesület szervez családi sétát és nyomozást, amely a kisebbeknek mutatja be a belváros szépségeit egy rejtélyes történetbe ágyazva. Aki pedig inkább alkotni vágyik, az az egyesület munkatársaival pünkösdi virágkoszorút és koronát is készíthet majd mindhárom ünnepi délutánon, ugyancsak a Mátyás király-emlékműnél.

A zeneszeretőket több koncert is várja majd a Pünkösdi Virágálom idején: szombaton fél öttől a Hermann László Művészeti Szakgimnázium növendékeinek furulyakoncertjét, hat órától a jaMese zenekar műsorát hallhatják, vasárnap hattól a Laidback Quartet játszik, hétfőn délután négytől a Stringers vonósnégyes koncertje következik, majd a közönségszavazás eredményhirdetése után negyed hattól Kamilka műsora zárja a programsorozatot a Mátyás király-emlékműnél.

A Pünkösdi Virágálommal egyidőben érkezik el a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál a befejező napjaihoz. Pénteken a Zichy ligetben délelőtt óriáskönyvet, délután textilkönyvet lehet készíteni, a verskedvelők találkozhatnak Kemény István költővel, a divat iránt érdeklődők pedig megismerhetik a barkók motívumkincsét. Szombaton a minden korosztálynak érdekes 19. Jam-Bory-Vár eseményével zárul a fesztivál.

 

Hajnal Csilla
Fotó: Lőrincz Miklós, Igari Balázs és Turáni-Kerkay Zita