Chiara Tirotta 1990-ben született Reggio Calabriában. Zenei tanulmányait fagottosként kezdte, énekesi diplomáját a reggio calabriai F. Cilea Konzervatóriumban szerezte. Az ifjú énekesnő egyike az olasz szólistáknak, akik fellépnek az idei Musica Sacra koncertjén.

A konzervatóriumban a mezzoszoprán énekesnő tanítója többek között édesapja, Gaetano Tirotta volt (aki egyébként szintén énekelt, bassz-baritonként aratott sikereket). Chiara ugyanebben az időszakban részt vett az V. Vígopera fesztiválon. 2014-ben megnyerte a spoletói A. Belli Kísérleti Operaházban az Európai Közösség fiataljai számára rendezett versenyt, és meghívást kapott a spoletói Két Világ Fesztiválra, ahol Zita szerepében debütált a Gianni Schicchiben, és Eleonóra szerepében F. Donatoni Alfréd, Alfréd című művében, Marco Angius vezényletével. 

A Firenzei Zenés Május elnevezésű operafesztivál kórusának élén szólistaként énekelte Niccolo Jommelli H-t. Meghívást kapott az Európai Bizottságtól a római Palazzo Farnese-be, ahol a Krisztina svéd királynő személyének szentelt ünnepélyes megemlékezések keretében római barokk szerzők műveit adta elő. A milánói Scala operaénekesek számára rendezett akadémiai versenyének győztese, a Scala-évadok során Rossini Hamupipőkéjében Angelinaként, Giordano Gúnyvacsorájában Laldolmine szerepében debütált, Ravel A gyermek és a pásztorlány című művében a pásztorlányt, Verdi Traviatajában pedig Annina szerepét énekelte. 

Az utóbbi idők jelentősebb szerepei közül az egyik Mozart Cosi fan tutte című operájában Dorabella megszemélyesítése a genovai Carlo Felice Színházban. A következő szerepei között van ismét Mozart Dorabellája, ezúttal a trieszti Verdi Színház mutatja be, illetve a nápolyi San Carlo Színházban A három narancs szerelmesében fog énekelni.1990-ben. Zenei tanulmányai kezdetén fagottozott, majd a helyi konzervatóriumban tanult énekelt, édesapjával. (Gateno Tirotta basszbaritonként aratott sikereket.)

Hajnal Csilla