A Székesfehérvári Királyi Napok előtti utolsó óriásbábos felvonuláson II. (Vak) Béla, III. Béla és szépséges felesége, Antiochiai Anna nyomába szegődhetett az ismét csak szépszámú közönség a Fő utcán. A látványos felvonulás előtt azonban még egy Árpád-házival találkozhattak az érdeklődők a Vörösmarty Színház előtt…

Az óriásbábok türelmesen várakoztak a Vörösmarty Színház mellett, míg az épület előtti kis emelvényen a gyülekező kíváncsiak Strasszer Domonkos előadásában azt a legendát hallhatták, amely II. András lánya, Szent Erzsébet születését mesélte el. Egy Erdélyből hívott mágus a csillagos égre föltekintve a következőket jövendölte Türingiában: ma éjszaka innen sok száz kilométerre, Magyarországon egy királylány születik, Erzsébetnek fogják nevezni, és ő lesz az itteni őrgróf fiának a felesége. Ez a jövendölés sokkolta a jelenlévőket, másnap lovas futárt küldtek Magyarországra, hogy megbizonyosodjanak róla, igaz-e a hír. És a hír igaz volt.

A Matuz János rendezte kis bemutatóban a közönség megismerhette az Árpád-ház talán legszeretettebb szentjének életét. Az előadás egy pontján aztán a főszereplő maga is megjelent: a törékeny fiatal lány, Szent Erzsébet mezítláb lépett a színház előtt várakozók közé, és kenyérrel kínálta őket. Az idei Koronázási szertartásjátékban fontos szerep jut a szegényeket támogató királylánynak, akit Osváth Judit alakít majd augusztus 18-án és a 19-én az előadásban, amelyre ezzel a meglepetés akcióval hívták fel a közönség figyelmét.

A kis bemutató után szokásos útjukra indultak az óriásbábok: II. (Vak) Béla mellett a tavaly koronázott III. Béla és felesége, Antiochiai Anna vonult végig a már megszokott útvonalon. A három helyszínen, a Varkocs-szobornál, a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál Szabó Miklós Bence mutatta be az uralkodókat, akiket ezúttal a Fejér Baranta HSE vitézei és a rendezvénysorozat elmaradhatatlan szereplői, a Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport tagjai kísértek végig a Fő utcán. A hagyományőrzők bemutatókat is tartottak a sok résztvevő gyerek nagy örömére, akik között most is láttunk ismerős arcokat. Az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatta.

Hajnal Csilla
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK)