Hírek

„Kiszínezték” a Gáz utcát a minimotorosok

2018. szeptember 21.   Hajnal Csilla  

Több száz óvodás vonult fel az Autómentes napon a program idejére lezárt Gáz utcában. A 370 regisztrált kisgyerek mellé sokan csatlakoztak a közösségi oldalon látott hírt olvasva, hogy színes lufikkal felszerelve megmutassák: négy kerék helyett kettőn is lehetne közlekedni. Amíg a kicsik az úton kerekeztek, a nagyobbak a Németh László Általános Iskola előtt közlekedési vetélkedőn vettek részt – a Legmobilisabb Osztály 2018 címért versenyeztek.

„Itt vagyunk” – sorban harsant fel az óvodás csoportok válasza a téren, amikor Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője névsorolvasást tartott. Aki regisztrált, el is jött: 370 kis óvodás gyülekezett idén az új helyszínen, a Németh László Általános Iskola előtti téren, hogy kismotorral, biciklivel, vagy rollerrel teljesítse a felvonulási távot a program idejére lezárt Gáz utcában. A jelentkező óvodák között ott volt a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda négy csoporttal, az előbbi intézmény Tulipános tagóvodája egy csoporttal, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda öt csoportból delegált gyerekeket, a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi tagóvodája és a Napsugár Óvoda egy-egy, a Rákóczi Utcai Óvoda öt csoporttal érkezett. A helyszínt el sem lehetett volna téveszteni, a rengeteg színes lufi látványa a „hivatalos” résztvevők mellett más kisgyerekeket is csalogatott, és volt, aki a közösségi oldalon olvasott hír nyomán érkezett, hogy beálljon a menetbe, így végül összesen mintegy 400 apróság vette birtokba a Gáz utca aszfaltját. A szó szerint sokszínű csapat kétszer is körbejártak, sok szülő és más felnőtt érdeklődő figyelte mosolyogva – a közterület-felügyelők és Benkő-Igaz Krisztina nyomában – fegyelmezetten, egymásra figyelve haladó csapatot: mintha a Critical Mass utánpótlását láttuk volna, csak a kicsik (egyelőre legalábbis) még nem emelték a magasba járgányaikat.

Míg az aprónép a Gáz utcában vonult, addig a nagyobbacskák – a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Szent Imre Általános Iskola és a Bory Jenő Általános Iskola diákjai – a számukra összeállított, ötállomásos vetélkedőn mérkőztek meg egymással. A gyakorlati feladatok mellett, mint például a kergebringa tekerése, ami azért nem éppen egyszerű dolog, elméletben is jónak és gyorsnak kellett lenni, hiszen a versenyt az nyerte, aki a leggyorsabban teljesített, persze jó megoldásokkal. A közlekedési ismeretek mellett a kerékpár kötelező felszereléseit is tudnia kellett annak, aki biztosra akart menni. A verseny végeredményét nem áruljuk el, legyen meglepetés: a díjátadót a Városházán rendezik meg október 2-án, ahova mindegyik csapat hivatalos lesz majd.

A minimotoros-futóbiciklis felvonulás és a vetélkedő mellett egyéb programok is várták az érdeklődőket, az e-Mobi EN Kft. jóvoltából például elektromos járműveket (segway, roller, kisautó…) lehetett kipróbálni, a gyerekeket színezősarok és elektromos kisautópálya is várta, de a vállalkozó kedvűek felszállhattak arra a tandemkerékpárra is, amelyet fekvő helyzetben kellett tekerni. Kitelepült a Zöldbogyóka játszóház és a Vital Club Sportáruház is, és ott volt a téren a Gaja Környezetvédelmi Egyesület is. Sok kicsi gyereknek szerzett örömöt az a játszószőnyeg is, amit néhány napig a Városház téren is láthattak, és persze ki is próbálhattak az éppen arra járók. Sok ovistól és a szülőktől is azt hallottuk: jó volt a program, főleg a felvonulás, szóval jövőre is jönnek, ígérték – sőt, hoznak magukkal még egy gyereket.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs


 

,