Hírek

Menő jövő: elektromos autók napja Fehérváron

2018. szeptember 11.   Hajnal Csilla  

A városlakók egészségének megőrzése, a környezet védelme fontos feladat Székesfehérvár önkormányzata számára, ezért is szervezik meg az Európai Mobilitási Hét nyitányaként szeptember 15-én, szombaton Menő jövő címmel az elektromos járművek napját a városban.

A Rákóczi utca – Várkörút lezárt szakaszán az érdeklődők – érvényes jogosítvány birtokában – ki is próbálhatnak egyes modelleket. A programról kedden tartottak sajtótájékoztatót, amelyre a polgármester – stílusosan – elektromos autón érkezett.

A 21. század technikai fejlődése számos, eddig ismeretlen lehetőséget kínál minden területen, így az iparban, az autógyártás területén is, ahol az utóbbi években egyre nagyobb teret kap az elektromos járművek fejlesztése. Egyre többen tartják fontosnak, hogy ezen a módon is visszaszorítsák a levegőszennyezést. Évről évre nő a közlekedésben résztvevők száma, érthető módon tehát a jövő egyik kulcsfontosságú területe az elektromos járművek minél szélesebb körben való elterjedése.

A székesfehérvári önkormányzat számára kiemelten fontos terület a környezet megóvása, a városlakók egészségének védelme, megőrzése. Ezért is rendezik meg Menő jövő címmel az elektromos járművek napját a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán. A szeptember 15-én, szombaton zajló program egyben az Európai Mobilitási Hét nyitánya is lesz: ez a Fehérváron évek óta hagyományos rendezvénysorozat ugyancsak az alternatív közlekedési módok népszerűsítését szolgálja.

Az elektromos autók napja új kezdeményezés Fehérváron, de témájában kapcsolódik az utána következő Európai Mobilitási Héthez, az Autómentes Naphoz, amit viszont már jól ismernek a fehérváriak – mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte: a program célja, hogy megismertessék az emberekkel azt az élményt, életérzést, amit az elektromos autózás jelent. Hangsúlyozta azt is, hogy a város számára azért is fontos az elektromos autók terjedése, mert használatukkal lényegesen csökkenthető a zaj- és légszennyezés mértéke. Az önkormányzat egyébként igyekszik jó példát mutatni ezen a téren, hiszen több elektromos autó, tehergépkocsi, a temetőben pedig egy kis busz is „dolgozik” a városlakók javára csendesen, környezetkímélő módon.

A Menő jövő című, szombaton 13 órától 19 óráig tartó programon öt kiállító lesz jelen: az e-Mobi EN Kft. két darab E VW Golfot és elektromos robogókat, az E-On két Nissan Leafet és elektromos robogót, a Nissan Magyarország Sales CEE egy Nissan Leafet, a Rack Autó két elektromos BMW-t, a LeasePlan is egy Nissan Leafet, valamint egy BMW i3-at és egy KIA Nirot állít ki a Várkörút lezárt szakaszán.

A szervezők ígérete szerint arra is lesz lehetőség, hogy a rendezvény látogatói kipróbáljanak egyet-egyet a kiállításon bemutatott autók közül. Ehhez természetesen érvényes jogosítványra lesz szüksége az érdeklődőknek. A tesztvezetés a helyszínen, a Rákóczi utca lezárt szakaszán lesz, a tesztautók a Panorama Offices előtti parkolóban állnak majd, a járművek kipróbálására itt lehet jelentkezni a kiállító cégek képviselőinél.

Az elektromos autózás, az új modellek iránt érdeklődők a szakemberek segítségével megismerkedhetnek a jelenleg elérhető járművek kínálatával, a helyszínen jelen levő Vörösmarty Rádió munkatársai által készített beszélgetésekből pedig mindent megtudhatnak az autók különböző típusairól, jellemző tulajdonságairól. A rendezvényen találkozhatnak a www.e-cars.hu honlap stábjával is, a sátrukban számos érdekes és hasznos információhoz juthatnak majd az érdeklődő látogatók az e-autókkal kapcsolatban.

Az elektromos járművek napján bemutatkozik Székesfehérvár elektromosautó-flottája is. A Várkörút Lakatos utca – Romkert kapu közötti szakaszán a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. négy autóját (egy Nissan Leaf személyautó és három Nissan NV200e tehergépkocsi, amelyeket az önkormányzati ingatlankezeléssel, épületüzemeltetéssel, karbantartással összefüggő feladatok ellátásához használnak), valamint a Városgondnokság elektromos meghajtású járműveit tekinthetik meg.

A város önkormányzata többféle módon szeretné segíteni a környezettudatos autózás elterjedését. Az e-autók használata mellett így a töltőpontok kialakításában is élen jár Székesfehérvár. Az e-Mobi EN Kft.-vel és az E.On-nal együttműködve – a közgyűlés döntése alapján – 12 helyen építenek ki elektromosautó-töltőállomást az elkövetkező hónapokban. Ebből 11 gyorstöltő, egy pedig villámtöltő lesz. A polgármesteri hivatal szakirodájának javaslata alapján a város több pontján – Gyümölcs utca, Király sor, Huszár utca, Seregélyesi út, Jankovics utca, Sütő utca, Gáz utca – Alba Regia Sportcsarnok (villámtöltő), Béke tér, József Attila utca, Ybl Miklós lakótelep, Rác utca, Mátyás király körút – létesülhet töltőoszlop.

Hajnal Csilla
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Igari Balázs