Hírek

Fehérvári Advent: hangulatos fények, zenélő padok, koncertek a Belvárosban

2018. november 30.   Hajnal Csilla   Video

Szombaton kezdődik az advent. Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényjátékokkal, a hétvégéken koncertekkel várja a városlakókat, a vendégeket. Hétköznapokon kisiskolások, ovisok lépnek fel a Városház téren, idén is lesz adventi naptár és manókereső játék. Kinyílik a Püspöki palota kapuja is: az Adventi udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, szombatonként a gyertyagyújtás idején gyerekműsorok segítenek az ünnepre hangolódni. A programokról a Püspöki palotában tartottak sajtótájékoztatót pénteken.

Advent a Jézus születésére való várakozás, a belső megtisztulás ideje, felkészülés, hogy tiszta lélekkel tudjunk találkozni az Úrral. Manapság nehezebb e célokat elérni, hiszen a kéretlenül ránk ömlő reklámok gyakran olyasmit kínálnak, amire nincs is szükség, a vásári hangulat sokakat magával ragad – mondta Spányi Antal megyés püspök, aki arról is szólt: fontos, hogy szeretettel, türelemmel legyünk egymás iránt, hogy segítsük egymást. Felhívta a figyelmet a Katolikus Karitász akcióira: a már ismert Egymillió csillag keretében mécseseket adnak ajándékba, az ezekért kapott adományokból a rászoruló családokat segítik. Új kezdeményezés idén az Angyalbatyu akció, amelyben olyan gyerekeknek gyűjtenek ajándékokat, akiknek más nem tud örömet szerezni karácsonykor. (Az akció részletei a www.angyalbatyu.hu oldalon.)

Spányi Antal megyés püspök felhívta a figyelmet a Katolikus Karitász akcióira is

Cser-Palkovics András arról beszélt, a napokban többen is kérdezték tőle, miért nem indul már a vásár, miért csak vasárnap kapcsolódnak fel a fények, de talán jobb a hagyományokhoz ragaszkodni – vélekedett a polgármester, aki hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, mit jelent az advent valójában. Ez az időszak arra is lehetőséget ad a közösségnek, hogy az összetartozás élményét, az egymásra figyelés örömét megélje, ez nagy adomány.

December 24-ig tart az idei Fehérvári advent rendezvénysorozata, amelynek első programjára már péntek délután várják a vendégeket: a Hiemer-házban idén is tovább épül a mézeskalács város, a sütéssel és a díszítéssel is megpróbálkozhatnak az érdeklődők majd szombaton délután is. A többi hétvégén is kinyitnak majd itt a játszóházak, ahol akár ajándékot is készíthetnek közösen a családok.

Cser-Palkovics András polgármester a hagyományok fontosságát hangsúlyozta

A programsorozat egyik leghangulatosabb eseménye idén is a Kisangyalok karának fellépése lesz – erről már Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője tájékoztatott: december 2-án, vasárnap a város iskoláinak énekelni szerető kisdiákjaiból verbuválódott alkalmi kórus – 2018-ban 11 iskola több mint négyszáz tanulója – áll a közönség elé a Városház téren. Az általuk előadott karácsonyi dalok keretezik majd az első láng fellobbanását: Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújtja meg az első gyertyát a város adventi koszorúján.

A négy adventi hétvégén zenés műsorok, koncertek várják a fehérváriakat, az első vasárnapon a 2015-ös Fehérvár Hangja, Zabos Regina és zenekara, majd a 2011-es X-Faktor győztese, Kocsis Tibor lép a színpadra. A következő hétvégéken hallhatjuk majd a MusiColore énekegyüttest, a JaMese zenekart, Hámori János és Oláh Zoltán duóját, a Debrecen Dixieland Jazz Bandet, Gesztesi Alexandra és Gulyás-Szabó Gergely duóját, Kökény Attilát, Zsigmond Lalát, Veres Mónika „Nikát”, valamint a Fiori Musicali együttes, a Corpus Rézfúvós Quintet, az Alba Regia Vegyeskar és a Beatlehem zenekar adventi műsorát.

A Kisangyalok ma már a helyszínen is próbáltak

Hosszú évek szép hagyománya az is, hogy hétköznap délelőttökön gyerekhangok zengik be a Városház teret, kisiskolások és mutatják be karácsonyi műsoraikat az Adventi színpadon, mintegy negyven csoportot láthatnak itt szerepelni zenés, verses összeállításokkal, kis jelenetekkel, betlehemes műsorral.

A karácsony előtti várakozás idején a már megszokott helyeken – Fő utca, Liszt Ferenc utca, Városház tér, Zichy liget, Várkörút – kívül az Oskola utcában, a Kossuth-udvarban, az Órajátéknál, a megújult Országzászló téren és a Távírda utcában is gyönyörködhetünk az ünnepi díszkivilágítás szépségében, sőt, a vasútállomás előtti téren is lesznek fényfüzérek. Az elmúlt hetekben összesen három kilométernyi elektromos kábelt szereltek fel a Városgondnokság szakemberei, a fényfüzérek hossza pedig eléri a hét kilométert. Ebben az évben is lesz élő adventi naptára a fehérváriaknak: a fényfestésnek köszönhetően a Városháza változik át esténként mesebeli kastéllyá. Este fél hatkor minden nap kinyílik egy újabb ablak, ahonnan színészek, énekesek, zeneiskolások előadásában hallhatunk majd egy-egy dalt, mesét, verset a karácsonyig tartó időszakban. Az adventi hétvégéken fényfestést láthatunk a Városháza díszudvarán, a zeneiskola falán és a Hiemer-ház Jókai utcai kapuján is.

A hangulatos esti sétákat az adventi hétvégéken Falvay Miklós médiaművész interaktív vetítései is gazdagítják. A múlt évben sokan kipróbálták a hóesés játékot a Fő utcán, amelyben a kirakatra vetített hópelyheket gyűjthette össze az arra járó, akár barátaival közösen is játszva. Idén a játékot a Zichy ligetben találják meg, emellett idén újabb meglepetés készül a játékos kedvűeknek: a zenélő pad egy olyan különleges hanginstalláció, amely a Varkocs-szobor előtti téren szerez majd örömöt a fehérváriaknak. A két félköríves pad ülődeszkái közé építenek be egységnyi távolságra infrafénnyel működő szenzorokat és ledes fényforrásokat. Az érzékelők nagyjából 30 centiméteres távolságból képesek érzékelni, ha valaki a pad fölé nyújtja a kezét, és ezzel bekapcsolja a szenzorhoz kapcsolt hang lejátszását. Ledfények jelölik majd azt, hol kell keresni a szenzorokat, és a ledek fénye egyszerre látványossá is teszi az installációt.

A programszervezők még szenteste napjának délelőttjén is várják a családokat, idén is lesz manókereső játék, hogy a gyerekek addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora és megérkezik az angyal az ajándékokkal. A Városház téren, az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

A város adventi programjairól Benkő-Igaz Krisztina,
a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője beszélt

Az adventi hétvégékre kinyílik a Püspöki palota kapuja, a feldíszített kertben kézműves és jótékonyság vásár várja az érkezőket 10–19 óra között. Az itteni programokról Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató beszélt. Elmondta: az udvarba betérők számára imafüzet készítettek, amiben az advent minden napjára találnak nem csak útravalót, de tennivalót is. A gyereknek színezővel és matricás albummal kedveskedik az egyházmegye. Az Adventi udvar december 1-jén 10 órakor nyit, szombaton és vasárnap 19 óráig, december 17–21-ig pedig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát december 1-jén, szombaton 16 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanulói adnak műsort. A többi szombaton ugyanebben az időben várják a csendes együttlétre a fehérváriakat, akik a bicskei Szent László Általános Iskola, a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda és a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda gyermekeinek adventi műsorát is láthatják, hallhatják majd. Az Egyházmegyei Múzeum az adventi udvar programjához kapcsolódva december 1-jén 14–16 óra között adventi koszorúkészítésre, december 15-én, szombaton 14–16 óra között karácsonyi díszek és kreatív karácsonyfa készítésre hívja az érdeklődőket. Az alapanyagokat mindkét ingyenes foglalkozáson a múzeum biztosítja, a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges: e-mailben a kis.emoke@szfvar.katolikus.hu címen, vagy telefonon: 06/30-321-7972.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Igari Balázs, videó: Bakurecz Ildikó

 

 

A Fehérvári Advent teljes programja »

 
 

 

 

 


 

,